Kniha Z.A.H.R.A.D.A. - netradiční dětský průvodce parky a zahradami

Video se připravuje ...
Z.A.H.R.A.D.A: Navštivte desítky zahrad a parků na celém světě
Foto: Youtube/Jakost.net
Sdílej na facebooku
12. září  2017 
 06:00

Tyhle tři knížky vytahujeme u nás doma hodně často. A to přesto, že jsem si původně myslela, že budou spíše pro děti školního věku. Syn si je však oblíbil hned, jak začaly vycházet, ač byl v té době ještě předškolák - první byla knížka věnovaná domům, následoval design a nejnovější je Z.A.H.R.A.D.A.

Knížky o architektuře, včetně zahraní a o designu pro děti? Ano a to tak dobře udělané, že baví i nás, dospělé. 

Když vydavatel Jakost, za kterým se skrývá Jana Kostelecká, slibuje, že prostřednictvím knížky Z.A.H.R.A.D.A. můžete navštívit 42 zahrad a parků o celém světě, slib splní. Nechybí ani originální umělecké projekty na zahradní téma. 

Knížka každou lokalitu představí na jedné či dvou dvoustranách a ačkoli neobsahuje jedinou fotografii, je pouze ilustrovaná, dojem z četby a prohlížení je velmi plastický. My to navíc děláme tak, že si ke každému místu pak hledáme fotky a videa, abychom se o něm dozvěděli ještě více. 

Zjistíte, že zahrada může být třeba létající, podvodní, kapesní, kosmická, otrávená, skládací či svislá. A že mnohdy i místa, která se nám mohou zdát nehostinná, by se dala malým zásahem změnit v místa neobyčejně příjemná, jako tomu je třeba u projektu sanfranciské zahrady ve skulině (Crack Garden) či ve větší míře u projektu zeleného průchodu (The High Line) v New Yorku. Nechybí ani příklad z České republiky - oživení Gahurova prospektu ve Zlíně od architektů ze studia ellement.

Podívejte se na představení knihy D.O.M.E.K.

Video se připravuje ...
D.O.M.E.K.: dětský průvodce po 35 unikátních domech • VIDEO: 

Stejně pojaté byly dvě předchozí knihy, D.O.M.E.K. a D.E.S.I.G.N. - první nakreslili a napsali polští ilustrátoři Aleksandra a Daniel Mizieliński, knihu o designu napsala teoretička designu Ewa Solarzová a ilustrovali ho opět Aleksanda a Daniel Mizielinských. Knížka o zahradách na jejich práci skvěle navazuje, napsala ji Ewa Kolaczyńska, ilustrace a grafická úprava jsou dílem Adama Wójcickeho. 

Knížka D.O.M.E.K. vás provede po 35 současných domech z celého světa: v některých můžete bydlet, v některých jen přespat, v některých se pracuje a v některých se pije čaj. "Dozvíte se, kde ten který dům stojí, proč byl vymyšlený a postavený tak, jak byl, a kteří architekti ho navrhli.

Piktogramy i pro děti

Všechno v knížce je kreslené. A kromě domů v ní uvidíte také spoustu zvířat, lidí, ufonů a příšerek a procestujete skoro celý svět," stojí v anotaci a do písmene to platí. Kniha je to precizní nejen zpracováním, ale i obsahem - u každé stavby si můžete pomocí ikon zjistit, kdy byla postavená, z čeho, kde a k jakému účelu slouží. Můj syn to studuje stále dokola. 

Knížka D.E.S.I.G.N. představuje dokonce 70 realizovaných návrhů od 70 předních světových návrhářů. Předměty jsou v ní řazeny chronologicky podle data svého vzniku: začíná se dnes již ikonickou židlí „model 14“ od Michaela Thoneta z roku 1859 a končí regálem „free port“ od Martiho Guixé z roku 2011. A opět, v celoilustrované knize se děti dozví, jak se ten který předmět jmenuje, kdo je jeho autorem, odkud pochází, na co slouží, z čeho je vyrobený, jak se jmenuje firma, která ho vyrábí, a proč byl navržený tak, jak navržený byl. A to vše s lehkou a chytrou nadsázkou.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku