Velký knižní čtvrtek: Rekordních 16 titulů včetně pohádek a knížky o vlacích

Velký knižní čtvrtek
Foto: Velký knižní čtvrtek
Sdílej na facebooku
18. října  2017 
 06:00

Možná už si nepamatujete, že kdysi před rokem 1990 vycházely nové knížky vždycky ve čtvrtek. A že se na ně stávaly fronty. To už neplatí. Ale na dávnou tradici navazuje Velký knižní čtvrtek, v jehož rámci se ve čtvrtek 19. října představí rovnou šestnáct zajímavých knížek. Vyberete něco pro děti i pro dospělé. My se například vyloženě těšíme na další knihu Martina Sodomky, tentokrát to je titul Jak postavit železnici. 

Taky se vám stává, že přijdete do knihkupectví nebo na stránky e-shopu s knihami a nevíte, po které knize sáhnout dříve? Tak to se vám tento čtvrtek může stát zase, protože v rámci Velkého knižního čtvrtku vychází rovnou šestnáct zajímavých titulů. 

Z nabídky Velkého knižního čtvrtku si tradičně vybere každý – bez ohledu na věk či žánrové preference. Chybět nebude ani oblíbený doprovodný program, který 19. října do Městské knihovny v Praze a 26. října do Knihovny Jiřího Mahena v Brně přivede hned několik autorů.

Jaké tedy je to nejlepší čtení pro letošní podzim v nabídce Velkého knižního čtvrtku? GALERIE KNIH, NA KTERÉ SE MŮŽETE TĚŠIT

Hodně zábavy, inspirace, napětí a taky kapku poučení nabízí pro děti a náctileté Kdo zabil Snížka?. Tak se ptá v titulu své nové knížky Petra Soukupová. Do vyšetřování záhadné smrti svého psa se odhodlaně pustí Martina spolu s kamarády Frantou, Kájou a Viktorem a jejich dobrodružné pátrání přinese nečekaná odhalení. Autorkou ilustrací je Tereza Ščerbová, držitelka ocenění Zlatá stuha za roky 2015 a 2016.

Pohádky pro unavené rodiče se vracejí

Kryštofovy nebetyčné maléry jsou středobodem stejnojmenné knížky Markéty Zahradníkové. Anděl Kryštof je strážce učedník druhé třídy. Jednou z něj vyroste anděl strážný, jenže v tom je právě ta potíž.

Irský bestsellerista John Boyne v Kromobyčejné pouti Barnabyho Brocketa vypráví o kouzelné cestě chlapce Barnabyho kolem světa, na níž ho postupně doprovází plejáda nezapomenutelných přátel. Martin Sodomka po předcházejících vzrušujících výpravách do světa automobilů a motorek tentokrát ve výpravné publikaci Jak postavit železnici: Technická pohádka ze století páry zve všechny zvídavé kluky a holky mezi vlaky!

Michal Viewegh se vrací, aby unavené rodiče povzbudil další dávkou pohádek. Nové pohádky pro unavené rodiče volně navazují na Krátké pohádky pro unavené rodiče, které vyšly před deseti lety. Za tu dobu se pochopitelně pár věcí změnilo: Sáře nejsou čtyři, ale čtrnáct a Báře neméně kritických dvanáct.

A co mohou čekat dospělí? Například spoustu příběhů plných mystérií a napětí: Jozef Karika v knížce Trhlina podle ústního vyprávění sepsal děsivý příběh nevysvětlitelného mizení lidí v pohoří Tríbeč a poodhaluje tak jednu z největších záhad Slovenska. Podivné věci se dějí i v knížce britského spisovatele Bena Aaronovitche Záludné léto

V knize Mokrá ryba od Volkera Kutschera na scénu vstupuje mladý, ctižádostivý komisař Gereon Rath, který se rozhodne rozlousknout hádanku, kdo je mrtvý muž bez identity nalezený se stopami bestiálního mučení. Místo děje: Berlín roku 1929. Do pátrání na vlastní pěst se pustí také Helena Pelletierová, hrdinka napínavého psychologického thrilleru od Karen Dionne Dcera krále močálů

GALERIE: Tituly, které vycházejí tento knižní čtvrtek

Velký knižní čtvrtek 19. října potěší také milovníky reálných příběhů – zasvěcených nahlédnutí do životů populárních osobností. Spisovatel a historik Pavel Kosatík ve své Sběrné knize přináší nejucelenější pohled na dílo a život úspěšné režisérky Heleny Třeštíkové od jejího dětství do současnosti. Básník Milan Ohnisko rozmlouval s Davidem Kollerem — zpěvákem, bubeníkem, jedním z lídrů kapely Lucie, ale taky neúnavným bojovníkem proti komunistům a zkorumpovaným politikům – a výsledkem je kniha Who The Fuck Is David Koller?

Další očekávanou novinkou jsou Povídky na tělo Martiny Formanové.  Součástí exkluzivního výběru Velkého knižního čtvrtku je Africká zima – „deník“ českého chirurga Tomáše Šebka, stálého účastníka mise Lékařů bez hranic, z jeho posledního působiště v Jižním Súdánu. Světovou beletrii reprezentuje román Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou, třetí díl pozoruhodné tetralogie Geniální přítelkyně autorky – či autora – publikující pod jménem Elena Ferrante. 

Tady najdete další tipy naší redakce na knížky, výlety a další akce pro děti i rodiče

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku