Retro domečky pro panenky, které prostě musíte vidět. Jsou báječné!

Domeček Hopkinsonových (80. léta 20. století). Vnitřní vybavení pokojíčků pečlivě replikuje i nejmenší detaily. Jsou tu miniaturní přídělové sešitky, plynové masky i figurka slepice.
Foto: archiv Uměleckoprůmyslového muzea v Praze
Sdílej na facebooku
25. února  2018 
 06:00

Měli jste domeček pro panenky, když jste byli malí? Možná ano, ale obáváme se, že tak krásný jako ty, které jsou teď k vidění v Praze, nebyl. Schválně se běžte podívat na výstavu nazvanou Small Worlds: Domečky pro panenky ze sbírek V&A Museum of Childhood v Londýně. Probíhá v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze a potrvá až do 17. června!

Výstava domečků pro panenky patří mezi tipy redakce. Pochází ze sbírek Victoria&Albert Museum of Childhood a tenhle úžasný miniaturní svět je pro nás mimořádnou událostí! V 17. a 18. století u nás podobné domečky pro panenky nebyly známé, ovšem ve Velké Británii a západní Evropě byly velmi populární. Výstava představí dvanáct exponátů, které přibližují způsob bydlení a každodenní život rodin z různých společenských vrstev od 18. století až do současnosti.

Domečky krásně ilustrují vývoj architektury a designu, najdete mezi nimi venkovské sídlo i městský dům v gregoriánském stylu, předměstskou vilu či moderní byt z 60. let dvacátého století. Putovní výstavu tvoří sbírky, které se vytvářely od roku 1872 při South Kensington Museum a o sto let později z nich vzniklo muzeum dětského světa a hraček s největší sbírkou svého druhu ve Velké Británii.

Součástí výstavy je aktivní zóna s edukačním programem. Cyklus komentovaných prohlídek je 6. března, 24. dubna a 29. května vždy v 17 hodin. Více informací na www.upm.cz, výstava je otevřena denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Cena vstupenek: Plné: 100/150/200 Kč, snížené: 60/80/120 Kč pro studenty od 15 do 26 let a seniory nad 65 let.

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku