Co platí na sourozence? Laura Markham ví, jak z nich vychovat přátele

Co platí na sourozence? Laura Markham ví, jak z nich vychovat přátele
Kniha o výchově sourozenců, kterou rádi doporučujeme
Foto: Supermámy
Sdílej na facebooku
2. března  2018 
 13:07

Americkou klinickou psycholožku Lauru Markham mám ráda. Už její minulá kniha Aha! Rodičovství mi v ledasčem pomohla, a proto jsem teď se zájmem sáhla po další, tentokrát věnované vztahům mezi sourozenci. A doporučila bych ji všem, kdo mají více dětí. 

Perou se? Nadávají si? Žárlí na sebe? Tohle všechno je normální a znají to snad ve všech rodinách s více dětmi, bez ohledu na jejich věk či pohlaví. Většina rodičů by však byla ráda, kdyby se aspoň některé z těchto projevů zmírnily. Alespoň občas. 

Dobrá zpráva? Jde to. Ta horší: nebude to hned, chce to vedle času a trpělivosti často také změnu rodičovského přístupu. Jenže co a jak měnit, kde začít, v čem je vlastně jádro problému? 

Knížka nazvaná Aha! Rodičovství s podtitulem Sourozenci vám v tom hodně pomůže. Autorčiny tipy vycházejí jak z její odborné praxe, tak z vlastní zkušenosti s výchovou dvou již dospělých dětí, mezi nimiž je věkový rozdíl čtyři roky. Rodiče tak díky těmto radám mohou pomoci vlastním dětem zvládat emoce, vyjadřovat své potřeby a samostatně řešit spory. Protože – jak už jste asi dávno zjistili – nařídit "nehádejte se" nestačí. 

Já sama po svých dětech nechci, aby se navzájem milovaly ze všeho nejvíc na světě, protože to se podle mě nařídit nedá, ale pokud se budou respektovat, budu ráda, a pokud bude jejich vzájemný vztah láskyplný, rozhodně nebudu proti. 

Díky za praktické příklady

Autor: iStock.com
Nevím, jak vás, ale mě na knihách o výchově vždycky nejvíce baví praktické příklady ze života spolu s tipy, jak případné problémy řešit. Laura Markham jimi naštěstí nešetří. A začíná od podlahy, respektive doporučuje začít řešit vztah mezi sourozenci ještě dříve, než ten další v pořadí přijde na svět. Proto má smysl knihu číst spíše dříve než později. 

Autorka nezůstává jen u dětí, zabývá se i rodiči, protože právě jejich emoční vyrovnanost je jednou z podmínek toho, aby pomáhali dětem zvládat různé pro ně složité situace. 

V naší velké rodině máme celou škálu různých sourozeneckých konstelací, ale asi nejvíce momentálně řešíme vztahy mezi šestiletým synem a dvouletou dcerou. Zdá se, že se mají rádi, ale taky se dost hašteří a na můj a manželův vkus trochu moc vzájemně zápasí o naši pozornost. I tuhle podobu sourozenecké rivality Laura Markham v knize řeší. 

Mimochodem – napadlo by vás, že fyzické řádění a vzájemné dovádění snižuje sourozeneckou rivalitu? Takže se toho nebojte, jen tomu zkuste dát nějaké pomyslné mantinely. 

Pro lepší představu – kniha obsahuje praktické a výzkumem podložené rady, jak:

  • si vytvořit hluboký vztah ke každému z vašich dětí, aby skutečně uvěřily tomu, že nikoho jiného nemůžete milovat více
  • vytvořit láskyplné rodinné prostředí, které podněcuje smích a minimalizuje hádky
  • naučit děti zdravému emočnímu sebeřízení (samostatné řešení konfliktů, které jim umožní naplnit vlastní potřeby a respektovat potřeby druhých)
  • pomoci dětem vypěstovat celoživotní sourozenecké pouto a prohloubit v nich vztahové dovednosti, které budou potřebovat k vytváření zdravých přátelských i pracovních vztahů a posléze i vztahů v jejich vlastních rodinách.

Aha! Rodičovství – Sourozenci, napsala  Laura Markham, vydala Mladá fronta roku 2017, počet stran 376, doporučená cena 299 Kč

Podívejte se na další TIPY REDAKCE, v rubrice doporučujeme další zajímavé knihy či výstavy a výlety. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku