Plzeň děti baví: Vyzkoušejte tsunami, loutky nebo podzemí v zoo

Plzeňské Muzeum loutek
Foto: Muzeum loutek Plzeň
Sdílej na facebooku
23. března  2018 
 06:00

Pro Plzeň máme zvláštní slabost. Každopádně je tam toho hodně k vidění a navštívení, ať už jde o stálé expozice nebo krátkodobé akce. Posuďte sami! 

Už tuto sobotu 24. března můžete do Pivovarského muzea dorazit na oblíbené kreativní dílny a vytvořit si vlastní jarní drobnosti. Na letošních druhých kreativních dílnách v prostorách historické Valečky si účastníci budou moci vyrobit tradiční pomlázku z čerstvého českého vrbového proutí, jarní barevné ptáčky vystřižené z kartonu a vzorovaných plátýnek s knoflíčkem jako očkem na dřevěném kolíčku nebo podobně nápaditého velikonočního zajíčka. Ve vrbové ohrádce si vysejete velikonoční travičku. Program je vhodný jak pro děti, tak pro dospělé. A to vše za 50 korun na osobu. 

Naším dalším oblíbeným cílem je kulturní centrum DEPO2015 – tamní výstavy nás ještě nikdy nezklamaly, navíc nás baví celý tenhle industriální areál. Teď zrovna tam běží interaktivní výstava Jak se točí peníze pro děti od sedmi let. V simulované herně dostanou platební kartu s virtuálními penězi a budou trénovat, jak s nimi zacházet v reálném životě. Mohou nakupovat, plněním úkolů vydělat další peníze a ty investovat nebo třeba darovat na prospěšnou věc. Unikátní expozice je otevřena do 18. dubna. 

Vytvořte si své vlastní tsunami

Klasikou už se stala Techmania, novinkou v ní je dobrodružná expozice Pod hladinou. Jaké to asi je vytvářet vlny, vodní víry nebo tsunami, řídit loď plavebními komorami či utéct z potápějící se lodi? Prostřednictvím 14 interaktivních exponátů umístěných ve velkých přepravních kontejnerech zjistíte, jaké síly na moři působí, kde a jak vznikají, jak ovlivnily námořní historii a mnoho dalšího.

Nové zpestření programu hlásí také plzeňská zoo. Nás tam hodně bavil pavilon Království jedu – nečekali jsme, že uvidíme šíleně jedovatou žábu pralesničku strašnou, aniž bychom museli cestovat do Jižní Ameriky. A super je také tamní expozice Svět v podzemí – nenápadný vchod nedává nic tušit o jeho rozlehlosti, natož o pěkném zpracování. 

Zajít můžete také na návštěvu k Spejblovi a Hurvínkovi do Muzea loutek, které sídlí v jednom z historických domů na náměstí. Skvělé je, že exponáty si nemusíte jenom prohlížet ve vitrínách, ale děti mohou i dát průchod fantazii a zahrát si vlastní divadlo. Nebo se spolu s tatínky či dědečky v rámci programu Expedice na niti vypravit na loutkovou osmitisícovku a společně překonat nejrůznější úkoly.

Více na www.plzenprodeti.cz a www.visitplzen.eu

A ještě jeden tip navíc! Tentokrát zejména pro rodiče. Je to možnost prohlédnout si několik bytů, které v Plzni vytvořil slavný archtekt Adolf Loos. Každý z nich je jiný, za návštěvu ale rozhodně stojí všechny: byt manželů Krausových, byt doktora Vogla, Brummelův dům i Semlerova rezidence – ta však bude od dubna na dva roky kvůli rekonstrukci uzavřena. Více na Adolf Loos v Plzni. 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku