Kam se vydáte na Velikonoce? Zkuste Plzeň, Dobříš nebo Lipno!

Velikonoce na Dobříši
Foto: Zámek Dobříš
Sdílej na facebooku
29. března  2018 
 10:00

Velikonoční počasí bude možná všelijaké, ale stejně to není důvod zůstat všechny volné dny doma. Máme pro vás pár tipů, které určitě budou stát za to. 

Svátky jara, které letos připadají na přelom března a dubna, přivítá malebný zámek Dobříš nedaleko od Prahy tradičními Velikonočními prohlídkami. „Každoročně se snažíme co nejkrásněji velikonočně vyzdobit zámeckou expozici, aby u nás návštěvníci o svátcích nasáli příjemnou jarní atmosféru,“ říká Dagmar Veselá ze zámku Dobříš.

Velikonoční prohlídky si užijí celé rodiny. Pro zvídavé děti budou v expozici přichystané jarní hádanky a rébusy a v případě zájmu s nimi rodiče během Velikonoc mohou navštívit i strašidelné Dobříšské přízraky v půdních prostorách zámku. Prohlídky jarní expozice trvají kolem třiceti minut, takže je i menší návštěvníci zvládnou.

Velikonoční program na zámku Dobříš bude letos probíhat i ve večerních hodinách. V sobotu 31. března od 19 hodin se v Zrcadlovém sále uskuteční Velikonoční koncert v podání předních českých hudebníků a pěvců s repertoárem skladeb od H. Handla, W. A. Mozarta, A. Dvořáka, B. Smetany a dalších skladatelů. Více na www.zamekdobris.cz

Rodinné Velikonoce si můžete užít i na Lipně. Na Bílou sobotu bude u Stezky korunami stromů Lipno probíhat již tradiční pletení pomlázek. Celý program pro děti začíná v 10 hodin tvořivými dílnami v chatě Lanovka. Za příznivého počasí bude v provozu i 52 metrů dlouhý tobogan na Stezce korunami stromů Lipno. Ta je otevřena každý den – v dubnu od 10 do 18 hodin. Více informací ZDE na webu stezky

O Velikonocích lze rovněž využít půjčovny sportovního vybavení a projet se na kole nebo in-line bruslích kolem Lipna, když bude ošklivo, zařaďte návštěvu Aquaworldu nebo Hopsária.  

Velikonoce v zoo? Proč ne! 

A co takhle Velikonoce v Plzni? V tamní zoologické a botanické zahradě začíná hlavní sezona, od 30. března do 2. dubna se můžete na statku Lüftnerka v areálu zoo zapojit do oslavy Velikonoc. Vedle zábavních aktivit zbyde čas i na návštěvu zdejších obdivovaných celebrit – nosorožce Růženky a lvíčka Baqira. Za pozornost stojí také obří modely prehistorických ještěrů v sousedním DinoParku, který se návštěvníkům otevře po zimní přestávce.

Na tradiční velikonoční speciality, jako jsou vydatná nádivka, špenát, křehoučká pečeně nebo ryby, zve statek Černá ovce, který najdete nedaleko centra města v ulici Na Roudné. V sobotu a neděli od 12 do 17 hodin si navíc děti i dospělí mohou obarvit vajíčka, uplést pomlázky a tvořit ve zdejší výtvarné dílně.

Plzeňské náměstí Republiky až do 2. dubna ožije Velikonočními trhy s lidovými tradicemi a řemesly. Nádavkem si můžete dopřát nádherný výhled z ochozu věže kostela sv. Bartoloměje. Stačí vyšlapat 301 schodů a za pěkného počasí z výšky 62 metrů dohlédnete až na vrcholky 72 kilometrů vzdálené Šumavy! Více například na www.visitplzen.eu

Pivo pro papeže

Z Plzně se vypravil velikonoční dárek až do Říma – brány plzeňského pivovaru před několika dny opustila tradiční dodávka s pivem Pilsner Urquell z velikonoční várky, která se jako dar u příležitosti velikonočních oslav dostane až k papeži. Pivo vařili plzeňští sládci pět týdnů, surovinám a várce požehnal emeritní plzeňský biskup František Radkovský. Dřevěný soudek a symbolických 2018 lahví plzeňského ležáku budou papeži předány společně se speciálním darem, kterým je letos měděné velikonoční vejce.

VIDEO: Dárek z Plzně jako velikonoční překvapení pro papeže:

Autorem daru pro papeže je slovenský umělecký kovář Jozef Tomčala. Kov, ze kterého je vejce vyrobeno, má pro plzeňský pivovar i vaření plzeňského ležáku velký význam. „Pilsner Urquell se od počátku až do současnosti vaří výhradně v měděných nádobách s přímým otopem a měď přispívá k nenapodobitelné chuti a vysoké kvalitě zlatého plzeňského ležáku,“ vysvětlil sládek Václav Berka.

Plzeňský pivovar vypravuje velikonoční pivo do Vatikánu už poosmé. Navazuje tak na tradici, jejíž kořeny sahají do přelomu 19. a 20. století, kdy si zlatý plzeňský ležák nechal posílat na doporučení svých lékařů papež Lev XIII.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku