Botanicum vás potěší ilustracemi i množstvím informací

Video se připravuje ...
Botanicum vás potěší ilustracemi i množstvím informací
Foto: Kings Road Publishing
Sdílej na facebooku
11. června  2018 
 15:36

Tahle kniha se může stát jednou z hvězd vaší knihovny. Vypadá jako ilustrovaný atlas z dávných časů, informace jsou přitom jasné a srozumitelné i dnešním dětem. Sázka na tuhle řadu knih původně britské provenience Albatrosu vyšla. 

Vítejte v Botaniku, jediném muzeu, které má otevřeno, kdykoliv se vám zachce. Vystavuje ty nejkrásnější, nejexotičtější a nejpodivnější rostliny. Prozkoumáte titěrné řasy, rozmanitě zabarvené houby, lišejníky i velkolepé masožravky. Navíc se dozvíte, jak se rostliny s ubíhajícím časem vyvíjely a jak moc se musely přizpůsobit, aby vůbec přežily. 

Zhruba těmito slovy anoncuje nakladatelství Albatros svou novou knihu a vlastně to sedí. Kniha Botanicum je jako muzeum, ale muzeum v dobrém slova smyslu – bude vás to tam bavit, hodně se toho dozvíte, a ještě to tam bude krásné. 

Věděli jste například, jak doopravdy fungují mangrovové lesy? Stromy v nich rostoucí si umějí poradit se solí z moře... Nebo které rostliny žijí v jednotlivých patrech deštného pralesa? Botanicum vám to na stránkách věnovaných několika různým biotopům vysvětlí. 

Ukázky z knihy Botanicum
Ukázky z knihy Botanicum
Autor: Supermámy
Mého šestiletého syna nejvíc zaujaly právě mangrovové lesy a pak samozřejmě masožravé kytky, z nichž jedna si troufne i na krysu! A vůbec – baví ho celá kniha, ačkoli jsem se původně bála, že na něj bude řekněme málo akční. Přece jen je zvyklý na moderní knihy se zkratkovitými informacemi a jeho oblíbenou zábavou je hra na mobilu, při níž coby akční hrdina zachraňuje divoká zvířata.

Ale je to taky bedlivý divák přírodovědných dokumentů, kterého zvířata i rostliny vážně zajímají. 

Od mechorostů přes pralesy až po orchideje

Velkoformátová publikace vyšla pod stejným názvem v anglickém originále v roce 2016, napsala ji Kathy Willis, autorkou perfektních ilustrací je Katie Scott, do češtiny ji přeložily Kateřina Stupková a Petra Miketová. 

Ukázky z knihy Botanicum
Ukázky z knihy Botanicum
Autor: Supermámy
Čtenáře – a u nás doma jsme ověřili, že baví děti i dospělé – provede celou rostlinnou říší od prvních rostlin přes stromy, palmy, cykasy, byliny, orchideje až po všelijaké parazitické a vodní rostliny. Celostránkové ilustrace připomínají papírové tabule ze starých školních tabulí, vedle nich najdete vysvětlení, co přesně na obrázku vidíte, a to včetně spousty podrobností – pro puntičkáře včetně přesných rozměrů a latinských názvů.

Na samém začátku najdete strom života, který jasně ukáže vztahy mezi jednotlivými rostlinnými druhy a skupinami, takže je na první pohled jasné, co se z čeho vyvinulo a které rostlinné druhy zůstávají vlastně neměnné. 

Botanicum není jediným muzeem, které má otevřeno non stop, existují minimálně dvě. Tím dalším je Animalium, stejně pojatý titul věnovaný zvířatům, který vyšel loni. Je také hodně povedený a psali jsme o něm ZDE. Obě knížky jsou součástí řady Račte vstoupit do muzea. 

Botanicum, napsala Kathy Willis, ilustrovala Katie Scott, přeložily Kateřina Stupková a Petra Miketová; vydal Albatros 2018, doporučená cena 499 korun

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku