Tipy na víkend: Plzeňské dvorky, dobříšské panenky a samozřejmě Open House

Plzeňské dvorky už tuto sobotu 19. května!
Foto: Plzeňské dvorky
Sdílej na facebooku
18. května  2018 
 11:46

Kam dřív? Máme pro vás pár víkendových tipů, které by mohly bavit vás i vaše děti. Vyberte si podle nátury. 

My rozhodně nebudeme chybět na dalším ročníku Open House Praha – na festivalu, v jehož rámci můžete v Praze navštívit desítky budov, kam se normálně nedostanete. Jen počítejte s tím, že na těch nejznámějších nebo nejzajímavějších bude hodně lidí, takže doporučujeme zaměřit se na ty méně nápadné, protože  tam to stojí za to. Ověřili jsme si to opakovaně včetně toho, že se to dá absolvovat i s dětmi. 

Chcete-li aspoň trochu vyrazit z města, nabízejí se třeba Dobříšské májové slavnosti, kam se navíc dá dojet z pražského Braníku parním vlakem. Zaujalo nás tam třeba tohle: na dětském hřišti bude mít svůj prostor Loutkoviště, což je pět originálních konstrukcí pro loutkové divadlo s výměnnými kulisami a sadou loutek určených ke hře a rozvíjení fantazie celé rodiny. Nebude chybět ani loutková pohádka. Svůj program dále nabídnou RC Dobříšek, skautské oddíly a spolek Provas.

Když už budete na Dobříši, doporučujeme tamní zámek a momentálně také s výstavou více než stovky historických panenek z celého světa. Nejstarší pocházejí z období kolem roku 1910. Nechybějí ani skvostné panenkovské doplňky jako například několik kočárků.

„Panenky nám na výstavu zapůjčila paní Soukupová z Příbrami, která za uplynulých deset let vytvořila sbírku čítající kolem pěti set kusů. Na zámek nám zapůjčila necelých sto exponátů, které zakoupila převážně na aukcích,“ říká Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš. Mezi exponáty nechybějí vzácné panenky látkové, miminka či budoárové panenky, které v minulosti fungovaly jako dekorace dámských ložnic a šaten.

A co takhle Plzeňské dvorky? Rádi objevujete skrytá místa mimo oficiální turistické trasy? Pak zažijte dvorky! Netradiční festival Plzeňské dvorky 2018 v sobotu 19. května zpřístupní 18 známých i méně známých dvorků v centru západočeské metropole, a to spolu s jejich poutavými příběhy a historií.

Věděli jste například, že je v Plzni dvorek Kinetický nebo že na jednom z plzeňských dvorků je zachovalá chlebová pec a na jiném se skrývá studna? Poučení i zábava, včetně možnosti občerstvit se v přilehlém Pivovarském šenku Na Parkánu, vás čekají při návštěvě dvorku Pivovarského muzea ve Veleslavínově ulici. 

A jeden tip na závěr! Čím jsou děti starší, tím méně s námi chtějí vyrážet na výlety. Takže to udělejte tak, aby se na společný čas strávený venku s rodiči a sourozenci těšily, a ještě vám ušetřily spoustu práce.

„Zapojte do organizování výletu všechny členy domácnosti. Mile vás překvapí, že pokud se děti budou moct aktivně účastnit plánování, bude je výlet bavit víc, než když jsou jen na výlet nasměrovány jako loutky,“ dělí se o vlastní zkušenost Štěpánka Štrougalová, maminka čtyř dětí a majitelka Baby Clubu Juklík. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku