Rok ve školce: Kniha, kterou si s předškolákem užijete i vy

Rok ve školce
Foto: Nakladatelství Host
Sdílej na facebooku
21. června  2018 
 06:00

A co jste dnes dělali ve školce? Vaše obligátní otázka, na kterou potomek reaguje mlčením? Zkuste ho rozpovídat třeba s pomocí knížky Rok ve školce, kterou nedávno vydal Host. Má skoro tříletá dcera momentálně nemá oblíbenější. 

Tohle leporelo – nikoli tedy skládací harmonika, ale kniha s tuhými deskami – zaujalo i šestiletého syna. Ten už sice má školku za sebou, ale bere Rok ve školce jako dobrou hru na postřeh. A naopak – titul rozhodně doporučujeme rodičům s dětmi, které se do školky teprve chystají, i díky ní mohou zjistit, že tam bude vlastně zábava. 

Úvodní představení všech dětí
Úvodní představení všech dětí
Autor: Supermámy
Podnětů k hledání a vyprávění malých příběhů dává i beze slov tahle knížka víc než dost. Už kvůli tomu, že na první dvoustraně představí dvě desítky frekventantů školky ve Slunečné ulici – včetně stručné charakteristiky. Mimochodem jsou to jediná písmenka ke čtení v celé knize. A vám to nedá, abyste kluky a holky na každé z následujících dvoustran nehledali. A můžete je najít vždycky všechny, v téhle školce nikdo každou chvíli nechybí s rýmou a kašlem. 

Od září až do prázdnin

Autor – animátor Przemysław Liput – si s představením dětí vyhrál. Sice tu najdete milovnici princezen, která od začátku do konce neodloží vílí křídla, nebo kluka, který miluje rakety a chce být kosmonautem, ale pak také spoustu méně předvídatelných hrdinů. Jako třeba dívku, která je divočejší než kluci, tichého chlapce, který si nejradši hraje s holkami, kluka na vozíčku toužícího stát se hercem, holčičku, která pořád něco ztrácí, a další. 

Školní rok ve školce začíná zářím a postupně se přes výrobu zvířátek z kaštanů, oslavu Halloweenu, Vánoce, masopust, vynášení Morany a Velikonoce dostane až k letním prázdninám. Děti jím provádí učitelka Květa, ve školce je neustále k ruce školník pan Janda.

Které knihy zkusit dál? 

Josefína a její oblíbená kniha
Josefína a její oblíbená kniha
Autor: Supermámy/Radka Wallerová
Chcete nějakou podobnou knihu? Rozhodně můžeme doporučit Rok v lese, jehož autorkou je Emilia Dzubiak – podobně pojatá kniha přibližuje měsíc po měsíci život lesních zvířat. Rok v lese jsme pochválili TADY. A těšíme se na Rok na farmě, který by měl v Hostu vyjít letos na podzim. Celkem čítá tahle polská série už pět knih, každou ilustroval někdo jiný. 

Podobné knížky podněcují zvídavost, rozvíjejí postřeh, podporují představivost i logické myšlení. Ale především jsou skvělou zábavou pro celou rodinu. Klasikou už se staly knížky Jaro, Léto, Podzim a Zima od Rotraut Susanne Bernerové. Bude vás určitě Rok v lese taky hodně bavit. 
 

Rok ve školce. Ilustroval Przemysław Liput, přeložila Anna Halfarová, vydalo nakladatelství Host, počet stran 28, doporučená cena 299 Kč.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku