Tři knižní tipy: Příběhy pro malé rebelky, Zvířecí architekti a cesta dějinami s Harry Potterem

Video se připravuje ...
Tip na knihu: 100 příběhů žen pro malé rebelky
Foto: Albatros Media
Sdílej na facebooku
24. září  2018 
 12:00

Jak velkou knihovnu mají vaše děti? Zvažte, zda by se tam nevešla alespoň jedna z následujících tří povedených knih, které by se jim mohly líbit. Nás rozhodně zaujaly. Všechny jsme našli v zásilce z Knihozemě, kterou v květnu na trh vyslalo nakladatelství Albatros. 

Mé dceři jsou necelé tři a na knihu Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky je ještě malá. A tak si ji zatím čtu sama, případně z ní občas něco přečtu sedmiletému synovi, aby věděl, že nejen muži dokázali velké věci. 

Miř výš. Per se s vervou. Popusť uzdu svým snům. Tohle stojí na zadních deskách knížky a její obsah s tím souzní. Přináší stovku krátkých – jednostránkových – příběhů, které přibližují životní osudy stovky mimořádných žen z minulosti i současnosti.

Vedle sebe tu vystupují umělkyně, sportovkyně, vědkyně, političky a další velké osobnosti, které se zapsaly do historie. Setkáte se tak třeba s královnou Alžbětou I., módní návrhářkou Coco Chanel, hudebnicí Yoko Ono, vědkyní Marií Curie nebo s tenistkou Serenou Williams a také se spoustou žen, o kterých jste dost možná nikdy ani neslyšeli. 

Netřeba se přitom obávat, že by kniha ženským hrdinkám nějak stranila, nebo dokonce brojila proti mužům, ostatně příběhy se tu jen vypráví, nijak nehodnotí, což je vlastně dobře. 

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky. Autorky Francesca Cavall a Elena Favilli, přeložila Alžběta Franková, vydal Albatros 2018, kniha obsahuje portréty žen od šesti desítek umělkyň. Doporučená cena 369 Kč.

Jak se staví bobří hráz? 

Se synem teď máme jiný hit: knihu Zvířecí architekti. Díky ní konečně fakt podrobně víme, jak bobři stavějí na řekách své hrady, jak se zakukluje monarcha stěhovavý a jakou nosnost má pavoučí síť. 

Výtvarně i graficky nápaditá kniha s částečně rozkládacími stránkami čtenářům přibližuje neuvěřitelné zvířecí stavby, jako jsou přehrady, mobilní domky, visuté mosty, podzemní zahrady nebo třeba pergola pro zamilované. 

Zvířecí architekti. Napsal Daniel Nassar, ilustroval Julio Antonio Blasco, přeložil jiří Mánek, vydal Albatros 2018. Doporučená cena 269 Kč.

VIDEO: Náhledněte do knihy Zvířecí architekti:

Video se připravuje ...
Zvířecí architekti aneb jak se staví v přírodě • VIDEO: 

Možná vás to taky překvapí, ale knihám o Harry Potterovi už je dvacet let. A to se musí oslavit, třeba vydáním knihy Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel

Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel
Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel
Autor: Albatros
Sama o sobě by nefungovala, ale pro fanoušky čarodějnického učně je to skoro povinnost – přináší jim sbírku magických artefaktů shromážděných na výstavě Harry Potter: A History of Magic v Britské knihovně. Jako třeba učební osnovy Bradavické školy čar a kouzel od bylinkářství až po obranu proti černé magii, tisíce let pozoruhodné kouzelnické historie i magické předměty, mezi nimiž jsou doposud nezveřejněné materiály J. K. Rowlingové.

Nečekejte, že byste se dozvěděli něco nového o osudu potterovských hrdinů, spíše se dozvíte, jak se v autorčině mysli vyvíjela jejich představa a co u nich nakonec změnila. Třeba to, že nesympatický bratranec Dudley se původně měl jmenovat Didsbury. 

Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel. Napsala J. K. Rowlingová, přeložila Kateřina Stupková, vydal Albatros. Doporučená cena 399 Kč.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku