Jak říct dospívajícímu, že musí zhubnout? 5 rad, které mu nesrazí sebevědomí

  • Jak říct dospívajícímu, že musí zhubnout? 5 rad, které mu nesrazí sebevědomí
    Dospívající dívka
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    18. února  2019 
     06:00

    S nadváhou se u nás potýká patnáct procent dětí a obezitou trpí každé sedmé dítě, které opouští základní školu. Bohužel si s sebou tenhle „dárek“ nesou dál do dospělosti. Udělejte s tím něco hned teď, ovšem tak, aby z toho neměly další trauma.

  • Buďte opatrní a citliví

    Matka s dcerou
    Matka s dcerou
    Autor: Shutterstock

    Ať už je vaše dospívající dítě silnější z nejrůznějších důvodů (přejídání se, problémy se štítnou žlázou, nedostatek pohybu atd.) a má snahu nějaké to kilo shodit, nejdůležitější je diskutovat o tom s ním tak, aby místo hubnutí nezačalo ještě víc jíst nebo naopak nejíst vůbec. Každý extrém je špatný. Děti, zejména v pubertě, snášejí nadváhu mnohdy mnohem hůře než dospělí, a to nejen fyzicky, ale hlavně psychicky. Proto zde platí víc než jinde zásada: řešte to s nimi velmi opatrně. „Strašák poruchy příjmu potravy je nadmíru ochotně připraven v pomyslných startovních blocích a nikdo nechce, aby vystartoval. Když se to někdy stane, rodiče pak se slzou v oku vzpomínají na roztomilé baculaté dítko, které se dokázalo smát, radovat, žít a mluvit o něčem jiném než o dietách,“ říká psycholožka Magdalena Dostálová z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Praze 4. „Tím ale nechci říct, že má rodič rezignovat a nepokusit se výživu dítěte změnit,“ dodává.

  • Pozvěte si na pomoc odborníky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Spousta rodičů volí cestu nejmenšího odporu a snaží se kilogramy svého dítěte nejprve „vyléčit“ jinak než změnou stravovacích a pohybových aktivit. Nehledejte viníka jinde a začněte tím, že si necháte poradit od odborníků. „Přizvěte na pomoc lékaře či psychologa zabývajícího se výživou. Ten s dítětem za přítomnosti rodiče probere, jak zdravě jíst. Promluví s ním o tom, co jeho tělo potřebuje a čemu se naopak s klidným svědomím může vyhnout. Dítě by mělo být fungujícím aktérem změn. Jedná se o jeho tělo. "Je například dobré, aby si na radu odborníka dítě za pomoci rodiče zapisovalo, co přes den sní,“ radí psycholožka Dostálová. Rozhodně není vhodné zamykat před dítětem lednici a nutit ho do drastických diet. A ještě méně vhodné je dítěti neustále předhazovat jeho pneumatiky.

  • Nemluvte o dietách

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mnozí rodiče se cítí bezradní, když vidí, že by jejich dítě potřebovalo zhubnout a velmi často se domnívají, že jediná možnost, jak to udělat, je nastolit jim přísnou dietu a odpírat jim jejich oblíbené dobroty. To by ve finále znamenalo vyšší míru psychické zátěže i pro ně samotné. Dieta není pro děti v žádném věku vhodná a v dospívání už vůbec ne. Výrazným snížením energetického příjmu si tělo později začne ukládat veškerou přijatou energii do tukových zásob, což paradoxně vede k dalšímu nárůstu hmotnosti. Kromě toho omezením některých živin může vést k vážným poruchám dospívajících a způsobit fatální následky. Naopak – vaše dítě s nadváhou potřebuje povzbuzovat, aby jedlo – ale lépe a jinak.

  • Jděte příkladem

    Sportující rodina
    Sportující rodina
    Autor: Shutterstock

    Pokud chcete, aby vaše dospívající dítě jedlo zdravěji, jděte mu příkladem. Jen stěží budete sklízet úspěch, když se sami budete večer před televizí cpát chipsy, popcornem nebo budete neustále kupovat fast food. Mluvte s ním o tom, co pro něj není ideální potravina, a hledejte cestu, jak onu pochutinu nahradit něčím zdravějším. „Má chuť na zmrzlinu? Proč ne, ale proberte spolu, jaká varianta je pro tělo ta nejméně zatěžující. Nechce-li dítě naopak jíst, vyvstává otázka, zda jej nenutíme do něčeho, co jeho tělo nepotřebuje. Samozřejmě nemluvím o patologickém odmítání potravy, ale o tom, že někteří jedinci mají nižší potřebu příjmu potravy než jiní,“ říká Magdalena Dostálová. Jděte příkladem, i pokud jde o změny pohybových návyků. Více se hýbejte i vy sami a ukažte dětem, že to může být zábava.

  • Myslete na to, co kupujete

    Nákup potravin
    Nákup potravin
    Autor: Shutterstock

    Máte-li doma v kuchyni neustále nějaké sušenky a sladkosti, nedivte se, že po nich dítě sáhne. Přestaňte hromadit „zbytečné“ potraviny a v obchodě vybírejte zdravější varianty. Místo smažení grilujte nebo duste, hranolky vyměňte za brambory nebo rýži. Do školy dětem dávejte ke svačině vždy i čerstvé ovoce nebo zeleninu. Nekupujte sodovky, kolové nápoje, chipsy a místo toho nabídněte třeba celozrnné krekry. Pokud vaše dítě jedlo každý den zmrzlinu, přejděte na verzi s nízkým obsahem tuku nebo ji nahraďte sorbetem, případně mu navrhněte, že si ji může dát, ale jen 3x týdně. Připomínejte mu, proč se mění stravovací návyky celé rodiny, a vysvětlujte. Každopádně platí, že byste měli svoje děti neustále povzbuzovat, určitě jim ale ani o jejich váze nelžete. Ano, potřebuješ zhubnout, ale máš krásný úsměv, hezké oči a jsi vtipný. A ještě jedna důležitá věc: Bez ohledu na to, kolik vaše dítě váží, byste mu neměli přestat říkat, že ho milujete. Oslavujte malá vítězství, podporujte i v případě, že jeden den „uklouzne“ a chvalte i za drobnosti.

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku