Pozor, dítě, které vyděšeně křičí ze spaní, nikdy nebuďte! Víte, co jinak hrozí?

  • Pozor, dítě, které vyděšeně křičí ze spaní, nikdy nebuďte! Víte, co jinak hrozí?
    Křik, strach a úzkost
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    14. května  2019 
     06:00

    Konečně spí, říkáte si. Když najednou se ozve strašný křik. Tak strašný, že máte pocit, že vašemu dítěti někdo ubližuje. Možná ano, ale ve snu. Nedokáže vám k tomu nic říct, je mimo sebe, zpocené a blouzní. Vaše dítko právě prožívá noční můru nebo noční děs. Jaký je mezi nimi rozdíl? A co s tím?

  • Strach, křik a pláč

    Šestiletá dívka prožívá noční děsy
    Šestiletá dívka prožívá noční děsy
    Autor: iStock


    Šestiletá Terezka je bezproblémová holčička, která v září půjde do školy. Poslední měsíc mají její rodiče o dceru velké obavy. „Vždy dvě hodiny po usnutí se z pokojíčku ozve strašný křik a pláč. Kdybychom byli na hřišti, myslela bych si, že si dcera rozbila hlavu. Řve, je celá zpocená a nejde probudit,“ líčí její maminka, čtyřicetiletá Dana z Prahy.

    Děti úplňku: Film ukazuje, jak těžký je život s autismem. Stát rodinám skoro nepomáhá!

    Děti úplňku: Film ukazuje, jak těžký je život s autismem. Stát rodinám skoro nepomáhá!

    Snad každý, kdo tenhle dokument viděl, mluví o silném zážitku. Dokument Děti úplňku zachycuje těžký život rodin, v nichž žijí děti s těžkou formou…celý článek

    To, co holčička právě prožívá, je zřejmě noční děs, který se častěji vyskytuje u dětí než u dospělých a připisuje se dozrávání nervové soustavy. „Předrážděný nervový systém nedokáže adekvátně zpracovat všechny přicházející podněty. Spouštěčem nočních děsů může být i stres,“ vysvětluje Hana Ptáčková z Institutu dětské psychologie. Jak noční děs poznat a jak s ním bojovat? 

  • Noční můra, nebo noční děs? Je to rozdíl

    Noční můry a noční děsy se liší
    Noční můry a noční děsy se liší
    Autor: iStock

    Mimochodem – mezi nočním děsem a noční můrou je veliký rozdíl. Určitě je dobré je rozlišovat.

    Noční můry se objevují v takzvané REM fázi spánku, tedy nejčastěji k ránu – stejně jako sny. Jsou provázené určitým strachem. „Objevují se v poslední části noci. Dítě většinou začne plakat, zdá se mu něco zlého a volá rodiče. Důležité je, že je orientované. Ví, kde je, že tam přijdou rodiče a že jsou to skutečně oni. Zároveň je schopné s nimi i mluvit,“ říká psycholožka Irena Beranová z Psychoterapeutického centra Řipská.

    Podle ní se noční můry většinou objevují u dětí, které mají větší fantazii, představivost a vnímavost. „V noci pak všechny podněty zpracovávají,“ dodává. Většinou se tak děje mezi 3. až 6. rokem života a vyskytují se až u poloviny předškoláků.

    Neslyšící babička učí vnučku znakovou řeč. Neuvěřitelná reakce miminka!

    Neslyšící babička učí vnučku znakovou řeč. Neuvěřitelná reakce miminka!

    Malá holčička a její babička. Obě neslyší a spolu se staly hrdinkami dojemného videa, na němž žena vnučce ukazuje znakovou řeč. Babička sotva devítitýdenní…celý článek

    Zatímco noční můra je spíš zlý sen a není to věc, kterou bychom se museli nějak znepokojovat, noční děs je záležitost, která je náročnější. A je nutné situaci řešit.

    Noční děsy se objevují krátce po usnutí, v takzvané N-REM fázi spánku. Na rozdíl od nočních můr se člověk po probuzení hned nezorientuje, není schopen si pamatovat, co se mu zdálo, a takzvaně o sobě neví. „Je to výrazný záchvat. Dítě začne křičet, plakat, mnohdy si i sedne, stoupne nebo chodí po bytě. Je vidět, že se snaží o nějakou činnost,“ vysvětluje Beranová. Při takovém nočním děsu má dítě pocit opuštěnosti, samoty a nebezpečí. „Tento stav může být otázkou vteřin, ale někdy může trvat i minuty. Takových deset minut je pak pro rodiče nekonečných,“ dodává psycholožka.

  • Co noční děsy způsobuje?

    Šestiletá dívka prožívá noční děsy
    Šestiletá dívka prožívá noční děsy
    Autor: iStock

    Noční děs nevznikne zčistajasna. Vždy má nějaký spouštěč. Děti většinou reagují na to, co se jim právě v životě děje. „Může to být obecný stres v rodině, například když zemře babička nebo je někdo nemocný. Často zahlédnou nějakou nepříjemnou situaci, třeba autonehodu. To jsou přesně věci, které noční děsy mohou spouštět,“ vyjmenovává Beranová.

    Dítě ale může vyděsit i záběr děsivého filmu, který náhodou vidělo, ovšem u nočního děsu bývá příčina hlubší. „Většinou je to něco intenzivnějšího, není to jen věc, které se dítě pouze zaleklo,“ doplňuje doktorka.

    I tak by měli rodiče dbát na to, aby se jejich potomek nedíval na nevhodné filmy. "Určitě je dobré se vyvarovat sledování televize krátce před usínáním, podněty z televize můžou dítě před spaním víc stresovat a často je dítě neumí zpracovat. Tyto nezpracované obsahy se pak odrazí v špatném spánku a děsivých snech," říká Ptáčková z Institutu klinické psychologie.


  • Jak reagovat? Připomínat, nebo ne?

    Důležité je být dítěti nablízku
    Důležité je být dítěti nablízku
    Autor: iStock

    Mnoho rodičů se při pohledu na křičící a uplakané dítě trápí a neví si rady. Jak by měli reagovat? Obě oslovené psycholožky se shodují v jednom: důležité je zůstat v klidu, mluvit na dítě klidným hlasem, snažit se ho uklidnit a zabránit mu v tom, aby si ublížilo například kopáním. Rozhodně by nedoporučovaly dítko budit. „Musíme si uvědomit, že dítě zažívá obrovský děs. Ve chvíli, kdy ho budeme v zoufalství budit, křičet na něj a třást s ním, ještě to zhoršujeme a sami se dostáváme do obrovského stresu,“ vysvětluje Beranová. Rodičům radí, aby byli dítěti nablízku a dali mu pocit bezpečí.

    Uvítali jsme ji a rozloučili se s ní. Matka porodila holčičku bez mozku, její orgány darovala

    Uvítali jsme ji a rozloučili se s ní. Matka porodila holčičku bez mozku, její orgány darovala

    Příběh, o kterém jsme před časem psali, má pokračování. Američanka Keri Young minulý týden porodila holčičku, o které věděla, že nemá žádnou šanci…celý článek



    Pomůže následující:

    • Mluvit klidným hlasem, dotýkat se ho, tišit ho.
    • Používat určité fráze, na které je dítě zvyklé, oslovovat ho jménem.
    • Nedostat se do stavu obrovského stresu, který bychom na dítě přenášeli.

    Další otázkou je, zda se k nočním děsům vracet, dětem je připomínat nebo se na ně vyptávat. „Rozhodně nepřipomínat, nemá to smysl. Dítě si většinou nic nepamatuje. Naopak v něm může narůst strach z toho, že se děje něco špatně,“ říká psycholožka a jedním dechem dodává, že se ale tento problém nesmí podceňovat. Mějte dítě na zřeteli a zjišťujte, co se v jeho životě děje. „Ne intenzivně tím, že budete dítě zpovídat. Prostě jen sledujte, čím zrovna prochází," nabádá. 

  • Jak děsům předcházet aneb co pomůže?

    Čas před usnutím
    Čas před usnutím
    Autor: iStock

    Zkuste dítěti navodit hezký spánek. Zaveďte pravidelný režim a vytvořte mu příjemné prostředí, ve kterém se bude cítit dobře. Večer před spaním se pak věnujte zklidnění dítěte. Dopřejte si třeba společný rituál kolem usínání – dejte si koupel, přečtěte si pohádku, obejměte ho a pohlaďte.

    Dítě musí vědět, že má rodiče nablízku. Někdy pomůže i zdánlivá maličkost, jako jsou třeba přiotevřené dveře nebo malá lampička. „Zkontrolujte spolu prostor pod postelí i ve skříni, aby dítě usínalo v co největší pohodě,“ radí psycholožka. „Může to být opravdu banalita, která dítě děsí. Například lustr, který hází ošklivý stín na stěnu. Děti mají obrovskou fantazii a v přítmí vše vypadá mnohdy hůř než ve skutečnosti,“ říká.

  • Co když problém nezmizí?

    Noční můry a noční děsy se liší
    Noční můry a noční děsy se liší
    Autor: iStock

    Problémy většinou samy odezní s věkem a úpravou režimu. Pokud přetrvávají delší dobu než dva či tři týdny, je vhodné vyhledat odborníka. „Rodičům skutečně mohou dojít možnosti, co dítě trápí. Nezávislý člověk zjistí, jak dítě přemýšlí, jak věci vnímá a co se v něm děje,“ radí Beranová. Další možností je alternativní léčba – například bylinky, homeopatika či čínská medicína. „Určitě je dobré vyzkoušet všechno, vždy záleží na preferenci rodičů,“ dodává psycholožka. V poslední řadě, když už nic nezabere, přicházejí na řadu medikamenty, tedy po konzultaci s psychiatrem. „I tyhle léky mají v určité fázi své opodstatnění,“ uzavírá Beranová.

    A když dítě nemůžete uspat? To vypadá nějak takhle:

    Jak rostou děti Anny Geislerové, Leony Machálkové či Ivety Bartošové? Podívejte se!

    Jak rostou děti Anny Geislerové, Leony Machálkové či Ivety Bartošové? Podívejte se!

    Zatímco některé celebrity se snaží, aby se jejich děti před objektivy moc neobjevovaly, jiné je prezentují jako nedílnou součást svého života a běžně…celý článek

    10 rad, jak uspat miminko. Vyzkoušejte, co funguje ostatním rodičům

    10 rad, jak uspat miminko. Vyzkoušejte, co funguje ostatním rodičům

    Uspávání nejmenších dětí je věda! Nakonec povyrostou a začnou to zvládat samy, ale co do té doby? Na mé malé děti nejvíce platily tři věci: nošení v…celý článek

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku