Samy ven a sem tam facka? Tohle všechno už děti nezažijí, ačkoli pro nás to bylo normální

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    23. července  2020 
     06:00

    Před časem děti chtěly pustit nějaký film o dětech. A že český. Volba padla na starší dětskou klasiku Ať žijí duchové. Ještě dřív než vůbec došlo na duchy, šokovala ho jiná věc. "Kde mají ty děti mámy a táty?" ptali se syn i dcera, kteří prostě nemohli pochopit, že kluci a holky plus minus v jejich věku chodí sami ven. Tak moc se dětství za pár desítek let změnilo. A není to jediná změna. 

    Některé věci byly ještě pár lety, maximálně před několika desítkami let normální, dneska už by ale rodičům tak snadno neprošly. V případě některých je to jistě dobře - řeč je třeba o mlácení dětí řemenem, u jiných je to škoda, mluvíme třeba o tom, že děti chodily samy ven a náramně si to užívaly. 

    Co všechno je dneska jinak? 

  • Samy venku? Dříve ano, dneska ne

    Autor: iStock

    Pamatujete? Před nějakými třiceti čtyřiceti lety chodily děti samy ven, a to včetně předškoláků, což je dneska jev dost řídký. Sama se nepovažuju za přehnaně úzkostlivou matku, ale nedovedu si představit, že bych o šestiletém synovi půl dne nevěděla, protože by lítal někde po lese s kamarády. Ostatně, ti tam taky neběhají. Nepřeháníme to? 

     

  • Do školy i ze školy bez rodičů

     

    Studie prokázala, že žákům domácí úkoly neprospívají. Místo nich si budou s rodiči číst.
    Studie prokázala, že žákům domácí úkoly neprospívají. Místo nich si budou s rodiči číst.
    Autor: iStock

     

    Normální bylo i to, že už prvňáci nebo druháci chodili sami do školy, a to nejen v případě, kdy byla její budova na konci té samé tiché klidné ulice, kde bydleli. Dneska? Znáte vy snad někoho, kdo by šestileté sedmileté děti vypustil, aby s taškou na zádech vyrazily samy? Možná ano, ale budou to hodně řídké výjimky. Ve městech i na vesnici často rodiče vozí děti do školy autem, případně MHD, celý první stupeň. 

     

  • Méně ran, facek a pohlavků

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Ale jsou věci, kterých děti litovat nemusí. Na tohle je dobrý jiný oblíbený film, totiž Páni kluci. Schválně se na něj podívejte, pokud jste ho dlouho neviděli – kluky v něm neustále někdo mlátil, nebo to alespoň markýroval, aby si okolí myslelo, že za své prohřešky dostávají patřičnou odplatu. To už snad také tak běžné není, ačkoli zrovna čeští rodiče mají tělesné tresty v povážlivé oblibě. 

     

  • Tepláky po bráchovi

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Nebo dědění oblečení! I dneska samozřejmě děti nosí oblečení po starších sourozencích, ale díky různým kamenným či on-line second handům se dá pořídit slušné a padnoucí oblečení i za přijatelné ceny. A tak už holky nemusí nosit vytahané tepláky se záplatami na kolenou po starších bratrech a kluci se obejdou bez svetru pleteného původně pro starší sestru. 

     

  • Jídlo nikdo tolik neřešil

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když jsme byli malí, většina rodičů přistupovala k jídlu tak nějak normálně, a tak jsme jedli i ledacos nezdravého. Samozřejmě nebylo to vždycky dobře, ale na druhou stranu dnešní snaha některých rodičů, aby všechno bylo bez barviv, "éček", aby to bylo bio, organic a ještě bez lepku, je pro jejich potomky poněkud stresující. 

     

  • Obezita nebyla velký problém

    Panický strach z bublinek? I to se stává.
    Panický strach z bublinek? I to se stává.
    Autor: iStock

    Ačkoli jsme běžně jedli nezdravé věci, byli jsme hubenější než dnešní kluci a holky, které často trápí nadváha či obezita. Protože jsme se mnohem více hýbali, třeba právě tím, že jsme chodili sami do školy i ze školy, a navíc ještě běhali venku. Tohle se žádným hodinovým pohybovým kroužkem jednou dvakrát týdně dohnat nedá. 

     

  • Nuda? Normální

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Á propos, kroužky a vůbec organizace našeho času – měli jsme ve srovnání s dnešními dětmi mnohem více volného času, protože nikdo od rána do večera neřešil, zda se dost rozvíjíme a zda je náš čas vyplněn kvalitní náplní. Takže jsme se občas trochu flákali a nudili. Bylo to dobře, nebo špatně? 

     

     

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku