Takhle ovlivňuje pořadí narození povahu dětí! Sedí to?

Takhle ovlivňuje pořadí narození povahu dětí! Sedí to?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
16. června  2019 
 06:00

Mám tři syny a musím říct, že na tom něco bude. Každý je jiný a řekla bych, že některé povahové rysy skutečně souvisejí s pořadím, kdy se narodili. Nejstarší je vůdce, kterému se všichni spíše podřizují, prostřední je přístupnější, pokud jde o pomoc v domácnosti, no a ten nejmladší je takový malý exhibicionista, který se rád předvádí. Souhlasí to i u vás?

Sourozeneckým pořadím se začal zabývat psycholog Alfred Adler, který si všiml, že například prvorození mají podobné povahové rysy. Ne, nenechal se inspirovat astrologií a postavením hvězd ve chvíli porodu, pouze konstatoval, že kromě jiných faktorů, jako jsou například genetika či životní prostředí, může povahu dětí ovlivnit také pořadí, v němž se sourozenci narodili. Co tedy říká věda o osobnostech nejmladších, prostředních a nejstarších dětí?

Prvorození vůdci

Nejstarší děti mají s největší pravděpodobností vůdčí roli mezi sourozenci. Mají tendenci dosáhnout úspěchy, často mají lepší výsledky ve škole než jejich mladší sourozenci (u nás doma to platí stoprocentně). Podle odborníků i v budoucím životě prosperují ve vedoucích pozicích.

Jak říká psycholog Kevin Leman, autor knihy The First-Born Advantage, první děti jsou prostě první ze všech. Uvádí také, že většina amerických prezidentů byla prvorozená nebo byli jedináčky. Studie také ukazují, že prvorozené děti se lépe přizpůsobují, jsou zodpovědné (kolikrát chudáci musí hlídat mladší sourozence), konkurenceschopné a konvenční. Mohou být ovšem citlivější a taky víc stresované, protože obvykle to jsou právě oni, do nichž rodiče promítají svoje touhy.

Prostřední diplomaté

Podle odborníků mají tyhle děti nejhorší a nejnáročnější postavení. A já to potvrzuji. Musí se nejvíc přizpůsobovat a taky nejvíc ustupovat. Jsou to většinou lidé, kteří nejsou konfliktní a nedělá jim potíže hledat kompromisy, dokonce i ustoupit. Podle psychologa Lemana jsou prostřední děti „rodinnými mírotvorci“, kteří jsou věrní a smířliví.

Náš prostřední syn byl vždycky takový – nekonfliktní, spíše se držel v pozadí a i ve škole o něm říkali, že je jakýsi „retardér konfliktů“, který dokáže uhladit sebevětší hádku mezi spolužáky. Nesnáší, když ho někdo srovnával s nejstarším bratrem, nechal se jím ale dost často ovlivnit. Leman říká, že prostřední děti jsou také společenské, věrné ve vztazích a loajální, jež si vysoce cení přátelství.

Nejmladší benjamínci

Že jsou rozmazlení? Nesmysl, jediné, v čem se odlišují tihle nejmladší, je v tom, že se prostě chovají jinak. Náš nejmladší syn je úplně jiný než jeho starší sourozenci. Je otevřenější, tvořivý, nedělá mu problém riskovat. Pravda, očekává pokaždé pozornost a péči ostatních a je mu líto, když ho nejstarší bratr pošle někam. Je taky vzpurnější a umí skvěle manipulovat s dospělými.

Podle psychologa Lemana jsou benjamínci okouzlující, toužící po popularitě. Většinou bývají oblíbení a velmi bezstarostní. Moc toho ale nevydrží, takže spoustu věcí nedotáhnou do konce.

Svou roli hraje i temperament či výška

Při utváření povahy dětí jsou ale důležité i jiné faktory než pořadí. Je to temperament, který podle některých odborníků může změnit důležitost toho, v jakém pořadí se děti narodily. V rámci rodiny hraje svoji roli i pohlaví. Jak říká psycholog Alan Stewart, u prvorozených je to jedno, ale v případě prostředních dětí už na pohlaví záleží hodně. Pokud jde o kluka a holčičku, oba se budou chovat jako prvorození a druhorozený může „zastínit“ svého staršího sourozence.

Vliv na povahu má i výška a věk – starší děti jsou obvykle větší, takže často uplatňují svou sílu automaticky na základě výšky. No a poslední faktor, který hraje roli, je věkový rozdíl. Čím menší je, tím větší konkurence – pokud je to jeden nebo dva roky, pak můžete čekat pěkné boje. Odborníci také tvrdí, že pokud je mezi dětmi více než pět let, k dalšímu narozenému se pak rodiče chovají jako k prvorozenému.

Jak děti zvládají první setkání se sourozenci? Podívejte se na VIDEO:

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku