Výstražná znamení, podle kterých poznáte, že máte dítě závislé na počítači

Výstražná znamení, podle kterých poznáte, že máte dítě závislé na počítači
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
5. února  2018 
 06:00

Můj nejmladší syn by si svůj život bez počítače nedokázal představit. Má sice stanoven čas, po který může hrát, ale jakmile z nějakého důvodu nesmí nebo nemůže ke klávesnici, začne být nervózní, hůř se soustředí, prostě je tak trochu mimo. Podle nedávné studie, kterou zveřejnili v časopise Psychology of Popular Media Culture, existuje devět příznaků, které svědčí o závislosti dětí mezi čtvrtým a jedenáctým rokem na počítači.

Většina rodičů se domnívá, že příliš mnoho času u počítače je pro děti špatné, ale odborníci, kteří výzkum prováděli, zjistili, že čas, který děti stráví u počítače, není pokaždé důvodem pro emoční nebo sociální problémy.

„Lékaři a jiní odborníci většinou tvrdí, že rozhodující pro závislost na počítačích je čas, který u nich děti stráví. Ovšem naše studie prokázala, že k závislosti je zapotřebí víc než jen počet hodin. Nejdůležitější je to, zda počítač způsobuje problémy v jiných oblastech života,“ říká Sarah Domoffová, vedoucí týmu.

Dosud však neexistovala studie, která by se zabývala závislostí na počítačích u dětí mezi 4. a 11. rokem života. Tahle předkládá devět varovných příznaků závislosti u dětí v téhle věkové skupině. Jaké to jsou?

1. Neúspěšná kontrola: Je pro vás náročné kontrolovat, zda dítě používá počítač, nebo ne.

2. Ztráta zájmů: Obrazovka počítače je jedinou věcí, která dítě motivuje.

3. Důvěrnost: Zdá se, že počítač je nejlepší a nejbližší přítel dítěte.

4. Psychosociální důsledky: Dítě, které je závislé na počítači, nezajímají rodinné aktivity.

5. Vážné problémy v rodině: Nadměrné používání počítače způsobuje problémy celé rodině.

6. Frustrace: Pokud dítě nemůže používat počítač, je frustrované a nervózní.

7. Podvádění: Dítě, které je závislé, začíná podvádět a hledá možnost, jak se k počítači dostat.

8. Relaxace: Pokud má dítě špatný den, zdá se, že počítač je jediná věc, která mu pomůže, aby se cítilo lépe.

9. Tolerance: Doba, po kterou chce dítě trávit čas u počítače, neustále roste.



Někdy mohou počítačové hry dětem pomoci, například tomuto autistickému chlapci. Podívejte se na VIDEO:

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku