6 způsobů, jak podpořit u dětí smysl pro humor. Proč je to důležité?

  • 6 způsobů, jak podpořit u dětí smysl pro humor. Proč je to důležité?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    14. března  2018 
     06:00

    Výzkumy ukazují, že děti se silným smyslem pro humor jsou obecně šťastnější, optimističtější a mají vyšší sebeúctu. Humor dětem dovoluje zvládat pozitivně výzvy dětství, ať už jsou to rozdíly mezi vrstevníky, stěhování nebo změna prostředí. Není totiž nic lepšího než zvládat náročné životní situace právě se smíchem. Jak tedy podpořit u dětí smysl pro humor?

  • Ukažte dětem svou zábavnou stránku

    Autor: iStock

     

    Nejlepší způsob je, když vás budou děti sledovat. Vyprávějte vtipy, zábavné příběhy, používejte komediální gesta, dělejte legrační obličeje nebo taneční pohyby, které vyvolávají smích. Tím budete děti nenásilně učit, že život se nemusí brát tak vážně. Rozlili jste kafe nebo čaj? Zasmějte se tomu místo toho, abyste začali nadávat. Rozbila se nějaká hračka nebo váza? Vezměte to s nadhledem a nemračte se.

     

  • Zapojte se, když děti blbnou a dělají legrácky

    Autor: iStock

     

    Nestůjte opodál a nepřikazujte dětem, aby přestaly, když se snaží být zábavné. Mí synové mi každou chvíli ukazují nějaké vtípky, které našli na YouTube, v televizi, na sociálních sítích nebo které našli v knihách. Učte své děti, že je to skvělý dar, dávat ostatním radost a smích, a že úsměv je nejmocnější nástroj, který jim bude ku prospěchu.

     

  • Vytvářejte svět plný humoru

    Autor: iStock

     

    Děti nemusí číst jen vážnou literaturu nebo se biflovat poučky z učebnic. Zásobujte je i zábavnými knihami vhodnými pro jejich věk, obrazovými a rýmovanými knihami pro malé děti, veselými komiksy a žertovnými knížkami pro starší děti. Vyprávějte jim pravidelně vtipy, hrajte hry, které vyžadují, aby se při nich děti chovaly směšně. Tím, že zakomponujete humor do každodenního života, budujete u dětí pravděpodobnost, že budou v tomhle zvyku pokračovat.

     

  • Zajistěte více zábavy ve vaší domácnosti

    Autor: iStock

     

    Možná se tomu nechce věřit, ale má osobní zkušenost je taková, že když zlehčím situaci, získám jako rodič nejen body „zábavné matky“, ale taky jistotu, že zvládnout se dá cokoli bez hádek, řevu a zbytečných diskusí. Navíc tím děti učíte, že i všední věci můžou být zábavné, když do nich přidáme špetku humoru.

  • Učte děti, kde jsou hranice humoru

    Autor: iStock

     

    Humor je skvělá věc, ovšem i ten by měl mít své hranice. Jestli si dítě začne dělat srandu z jiných lidí nebo začne používat vtipy, které jsou rasistické nebo urážlivé, věnujte čas tomu, abyste mu vysvětlili, že průměrně nebo přehnaně vulgární vtipy jsou vlastně spíše trapné, nikoli k popukání. Taky je fajn dětem říct, že některé vtipy se hodí pouze do vaší rodiny, ne do společnosti a do školy.

     

  • Naplánujte si rodinné zábavné večery

    Autor: iStock

     

    Můžete se dívat na komediální filmy, hrát praštěné hry, které končí bouřlivým smíchem. Fotografujte jeden druhého v legračních situacích. Činnosti, které budete provozovat, nebudou jen zábavné, ale hlavně ve vás zůstanou jako vzpomínky hodně dlouho.


    Jak si ulehčit úklid v domácnosti? Podívejte se na VIDEO plné nápadů:

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku