Rodiče s vrtulí: Nepatříte k nim náhodou taky?!

  • Rodiče s vrtulí: Nepatříte k nim náhodou taky?!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    19. března  2018 
     06:00

    Pečujete o své děti až s přehnanou pečlivostí a jste jim neustále za zadkem? Pak je to jasné, jste takzvaný rodič-vrtulník. Tenhle termín poprvé použili američtí odborníci a znamená, že rodiče svým dětem nedopřejí prostor k samostatnosti a neustále kolem nich krouží jako helikoptéry. Jaké tři typy vrtulníkových rodičů existují a nepatříte k nim taky?

  • Když je péče až moc

    Autor: iStock

     

    Hyperrodičovství je noční můrou dětí. Příliš mnoho starostlivosti má totiž neblahé důsledky pro výchovu. Rodiče „s vrtulí“ jsou totiž tak moc zaměření na svoje potomky, že jim prakticky berou vlastní autonomii, sebedůvěru a zodpovědnost. Neustálá kontrola, maximální snaha být neustále dítěti po ruce vedou k fyzickému i psychickému vyčerpání. Výchova v tomto stylu negativně ovlivňuje děti, ty jsou pak úzkostlivější a nemají vyvinuté základní dovednosti k řešení běžných životních komplikací a stresů. Vedle toho se tyhle děti cítí ztracené, neumí si zavázat pořádně tkaničky ani si připravit svačinu. Zdánlivě nejjednodušší cesta není ta nejlepší.

     

     

  • Rodiče typu vrtulníků průzkumníků

    Autor: iStock

     

    Jedna má známá ještě teď, když je jejímu synovi dvacet a má po maturitě, volá na inzeráty a snaží se synovi sehnat práci. Dokonce se HR pracovníkům snaží vysvětlovat, proč syn u pohovoru neuspěl. Jednou argumentovala dokonce tím, že synovi zřejmě uvařila moc silný bylinkový čaj, takže mu to tak nemyslelo. Rodiče průzkumníci se podílejí na hledání zaměstnání třeba tím, že shromažďují informace o firmě, píší za děti životopisy a nabízejí poradenství. Jsou to nejběžnější typy rodičů helikoptér. I když nejsou tak agresivní jako ostatní typy vrtulníkových rodičů, jsou dost otravní. Jistě, není na škodu dítěti poradit, ale co je moc, toho je příliš.

     

  • Rodiče typu vrtulníků agentů

    Autor: iStock

     

    Jsou trochu podobní těm předchozím, ale jsou ještě drsnější. Používají metody k tomu, aby se jejich děti prosadily. Vedle toho, že jim píšou životopisy, v dětství za ně malují obrázky, aby zvítězily v soutěži, píšou domácí úkoly nebo vyrábějí cokoli, co dítěti ve škole pomůže. Jen aby potomci vypadali dobře před učiteli. Chovají se jako jejich agenti, to všechno v dobré víře, že to dělají pro děti. V dospělosti nezřídka volají zaměstnavateli, aby se zeptali, jak si jejich dítě vede, nebo píšou e-maily nadřízeným.

     

  • Rodiče typu vrtulníků partyzánské války

    Autor: iStock

     

    Tak tihle rodiče jsou ve své taktice nejagresivnější. Doslova nejhorší noční můra nejen dětí, ale všech, kteří s nimi přijdou do styku. Snaží se vetřít do školy, žádají učitele, aby mohli sledovat výuku, a v dospělosti jdou s potomkem na pracovní pohovor, u něhož chtějí být přítomní. Podle odborníků jsou častějšími vrtulníky partyzánské války otcové, kteří se nezdráhají zasahovat i v případě jednání o výši platu či o školní důtce, nebo dokonce dvojce z chování. Není lepší nechat děti, aby dýchaly samy, a v případě selhání jim „jen“ podat pomocnou ruku? Vždy je lepší být průvodcem než předžvýkávačem.

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku