Patří dvouleté děti do školky, nebo k mámě? Přečtěte si názory redaktorek

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    19. března  2018 
     06:00

    Mají rodiče mít možnost dát do školky i dítě mladší tří let? Na toto téma se vedou vášnivé debaty prakticky od doby, co poslanci schválili zákon, podle něhož mají mít školky povinnost starat se – od roku 2020 – také o dvouleté děti. Zavedení povinnosti přijímat "dvouleťáky" mělo pomoci hlavně rodičům. Paradoxně někteří z nich jsou sami proti tomu a tvrdí, že malé děti patří hlavně k mámě. Co si o tom myslí naše redaktorky-matky? Patří dvouleté děti do školky? 

  • Proč by nepatřilo?

    Dvou a půlletá dcera editorky Radky. Jak je vidět, ve školce vyloženě trpí...
    Dvou a půlletá dcera editorky Radky. Jak je vidět, ve školce vyloženě trpí...
    Autor: archiv autorky

    Proč by nepatřilo? Mám čtyři děti a všechny v tomhle věku do školky, případně do jeslí, chodily a nemyslím si, že by je to jakkoli negativně poznamenalo. Za sebe upřímně říkám, že kdybych měla být těch celkem 11 let doma, nebyla bych šťastná a to by možná dětem ublížilo. Ale jsem samozřejmě ráda, že v batolecím věku chodily do zařízení, které bylo na takhle malé děti uzpůsobené. 

    Na celé debatě o školkách pro dvouleté mě zaráží několik věcí. Kde berou ti muži, zastánci tradičních hodnot a tvůrci petic, právo rozhodovat o tom, co je pro děti a jejich matky dobré? A taky mě štve, že nemluví o tom, jaký dopad má dlouhá česká rodičovská na to, že matky pak nezřídka doživotně berou v práci méně peněz. Mimochodem, kdybych zůstala s prvními dvěma dětmi dlouho doma a nepracovala, odešla bych pár let nato po rozvodu s holým zadkem a horko těžko s dvěma malými dětmi hledala práci, když bych neměla na co navazovat. 

    Tak mě vždycky a znovu překvapí síla negativních reakcí od části žen, které si to zařídily jinak a byly s dětmi doma dlouho, což je jen jejich věc. Ale mají snahu vysvětlit těm, které využívají školky, že školky jsou úplně špatně. Proč to tak řeší?

    Další věc: vyděšený křik učitelek ze školek o tom, že ne, že dvouleté děti tam nemohou, protože to "pro ně není přizpůsobené". Možná není, ale tahle změna nepřichází ze dne na den, ale obce měly několik let na to, aby školky upravily. A že se učitelky budou muset naučit něco trochu nového? To se nám v práci občas stává všem.

    Radka Wallerová, editorka serveru Supermamy.cz, 4 děti

  • Adaptace vždy byla pozvolná a bezproblémová

    Dítě je moc malé na to, aby znalo celou pravdu.
    Dítě je moc malé na to, aby znalo celou pravdu.
    Autor: iStock

    Můj názor je ten, že když je dnes možnost nastavit si délku mateřské, protože ne každá maminka chce nebo má možnost zůstat doma tři roky s dítětem, měla by být také možnost umístit dítě do předškolního zařízení už ve dvou letech. Bohužel jako problém vidím, že většina mateřinek není na přijímání takto malých dětí připravena. Přece jen jde o batolata, která mají jiné potřeby a potřebují individuálnější přístup než tříleté děti, které se do kolektivu lépe začlení. Také je na zvážení každého rodiče, zda je jejich dítě na vstup do kolektivu připraveno.

    Všechny mé tři děti šly do předškolního zařízení před svými druhými narozeninami a opravdu nemohu říct, že by se to na nich negativně podepsalo. Adaptace vždy byla pozvolná a bezproblémová. Nutno podotknout, že zpočátku potomci nechodili každý den a navštěvovali soukromá zařízení. Nejmladší syn, kterému byly dva roky, nyní chodí do státních jesliček, kde je velmi spokojený. Jen je škoda, že jeslí není více, protože by pro takto malé děti byly vhodnější variantou než školky.

    Markéta Novák Matějková, editorka serveru Maminka.cz, 3 děti

    ČTĚTE TAKÉ: Dvouleté děti místo ve školce asi nenajdou. Senát chce zákon zrušit

  • První týden děti bulí, ať jdou v roce nebo v pěti

    Dítě se vzteká, aby dosáhlo svého. Neustupujte!
    Dítě se vzteká, aby dosáhlo svého. Neustupujte!
    Autor: iStock

    Mám dvě dcery, mezi kterými je rozdíl 20 let. První chodila od svých dvou let do státních jeslí. V devadesátých letech se skoro žádné děti nerodily, tak v jeslích bylo obvykle pět dětí. Obrovská jídelna, obrovská herna, obrovská ložnice a neskutečně veliká zahrada. První týden jeslí oplakala, ale pak už brečela jenom tehdy, když je ve čtyřech letech opouštěla navždy. Všechny tety milovala a já, i když měly hodně socialistických návyků a dost malou toleranci k čemukoli netradičnímu, nakonec taky.

    Když jsem chtěla dát svou mladší dceru do jeslí v jejím roce a půl, šla jsem zase do těch státních. Obr prostory, ale sestry ve stejnokrojích a podobná atmosféra jako v 90. letech. Nějak se mi do toho nechtělo. Zašla jsem tedy do soukromých a uvědomila si, že ji dám raději tam. Sice tam měli jen dvě ne moc velké místnosti a neměli ani vlastní zahradu, ale o to byli srdečnější. Nastoupila tam v roce a půl a první týden plakala. A historie se opakuje, dodneška má slzy v očích, když si vzpomene na milovaného strejdu Bohouše, kterého všechny děti milovaly.

    Nikdo rodiče nenutí, aby to dělali stejně, ale chtěla bych, aby stát zajistil pořádné jesle pro mnohem více dětí než nyní a aby tam byli tak milí učitelé jako v těch soukromých a aby tam měli aspoň takové prostory, jako má těch pár státních. A to je rozměr, na který se v diskusích nemyslí vůbec. A první týden děti bulí i tehdy, když jdou do školy v pěti.

    Markéta Grosmanová, koordinátorka ženských a mateřských webů, 2 děti

  • Záleží na osobnosti a povaze každého dítěte

    Lezec: kolem 18. měsíce bude vaše dítě pravděpodobně lézt po výškách. K tomu mu bohatě postačí jakýkoliv nábytek - židle, stůl...
    Lezec: kolem 18. měsíce bude vaše dítě pravděpodobně lézt po výškách. K tomu mu bohatě postačí jakýkoliv nábytek - židle, stůl...
    Autor: istock.cz

    Myslím, že jednoznačná odpověď neexistuje (sto lidí a jejich životů – sto názorů), ale tato možnost by určitě měla existovat. Zdaleka ne každá maminka je v takové ekonomické nebo sociální situaci, aby mohla (ač by chtěla sebevíc) zůstat s dětmi tři roky doma, to v první řadě. Rozhodnutí je vždy individuální a záleží na každém rodiči, jak dobře zná své dítě.

    Argumentem odpůrců je mj. tvrzení, že dvouleté dítě nepatří do péče instituce, ale do máminy náruče. S tím nelze než souhlasit, jenže já jako máma ani neočekávám, že mu docházka do organizovaného dětského kolektivu a péče učitelek nahradí lásku, něhu a starostlivost rodičů.

    Pokud je dítě doma zahrnované pozorností a cítí se milované, nebude mít pravděpodobně problém začlenit se do skupiny dětí a určitého režimu. Náš syn navštěvoval od dvou let dětskou skupinu a s čistým svědomím mohu říct, že to na něm rozhodně nezanechalo jakékoli negativní stopy, naopak mu to dle mého názoru po všech stránkách prospělo. Je ale pravdou, že byl v podstatě od kojence velmi živé a společenské dítě, miloval a miluje, když se kolem něj stále něco děje, vyhledává děti, nikdy se mě nedržel úzkostně za sukni.

    Takže určitě záleží na osobnosti a povaze každého dítěte. Kdybych měla sebemenší špatný pocit nebo pochybnost o tom, že je připraven to zvládnout a odloučení snést, nelámala bych nic přes koleno. Na druhou stranu – po dvou letech na mateřské jsem měla jednoduše pocit, že potřebuji i jinou realizaci než plínky a vaření příkrmů. Rozhodně to nefungovalo tak, jak zaznívá dnes z úst některých politiků – matky strčí dvouleté dítě do školky, aby se mohly bavit. Ano, já se opravdu bavila – prací. A hlavně – vždy jsme doma dbali na to, aby čas, který jsme trávili společně jako rodina, byl pravidelný, bylo ho dost a byl smysluplně zaplněný. Synovi budou čtyři roky a roste z něj veselý, pohodový, otevřený, milující a citlivý člověk.

    Simona Procházková, redaktorka časopisu Maminka, 1 dítě

  • Co si myslí v Reflexu?

    Děti ve školce od dvou let. Je to dobře, nebo špatně? Pokud vás zajímá, co si myslí redaktorky Reflexu, podívejte se na video. 

    Video se připravuje ...
    Anketa v Reflexu: Měli by rodiče dávat do školky děti mladší 3 let? • VIDEO: 

    Mají rodiče dávat do školek děti mladší tří let? Také Reflex se ptal svých redaktorů. Zatímco pánové JXD i Steigerwald k problematice výjimečně neměli co říci, trojice redaktorek-matek názor na toto téma má. Jaký? Podívejte se na video!

    O co stručnější je Jana Bendová ve videu, o to více a trefněji se rozpovídala ve svém nedávném komentáři. Další dvě redaktorky Reflexu, které mají děti, tedy Veronika Bednářová a Kateřina Kadlecová, přidávají svůj úhel pohledu a apelují hlavně na zdravý rozum matky i státu v podobných otázkách.

/
Autor: kog
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku