8 chytrých tipů, jak vychovat inteligentnější dítě

  • 8 chytrých tipů, jak vychovat inteligentnější dítě
    ...
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    10. dubna  2018 
     06:00

    Každé dítě se samozřejmě rodí s určitými intelektovými schopnostmi, jako rodiče však můžete udělat hodně pro to, abyste ovlivnili, jak se bude jeho inteligence dále rozvíjet. Jak své potomky správně směrovat a dát jim do života co nejlepší základ?

  • Jak nic nepokazit?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Vědci přišli se zjištěním, že podíl příroda (genetika) versus výchova ve vztahu k přirozené inteligenci je padesát na padesát. To, jak chytré vaše děti budou, máte tedy z velké míry ve vlastních rukou. Ale pozor, rozhodně to neznamená, že je musíte od batolecího věku zahrnovat tréninkem matematických vzorců, přihlásit je od dvou let na lekce angličtiny nebo že musíte nutit robátko, které sotva odrostlo plenkám, do drilování písmenek. Zaměřte se spíše na aktivity, které hravou a zábavnou formou přizpůsobenou věku rozvíjejí schopnosti samostatného myšlení, rozhodování a řešení úkolů, pokuste se odhalit, pro co má vaše ratolest vrozené vlohy a přirozený talent. A ten se snažte podporovat. Jaké máte možnosti k pěstování inteligence vašeho potomka?

  • Mluvte s ním od prvního dne


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Myslíte si, že kojenec vám nerozumí? Jistě, miminko nechápe význam jednotlivých slov, přesto vám bude pozorně naslouchat. Povídejte si s ním, zpívejte mu, vyprávějte příběhy, představte mu všechny členy rodiny, zavzpomínejte na dětské říkanky. S již komunikujícím batoletem rozebírejte činnosti běžného dne, opakujte slova a věty, popisujte, co všechno vidíte venku na procházce, jaký máte společný plán na odpoledne, kdy se tatínek vrátí z práce, trpělivě odpovídejte na všetečné i naivní dotazy. Se staršími dětmi mluvte na rovinu, vysvětlujte, jak funguje svět kolem vás, pomáhejte jim rozvíjet jejich myšlenky a názory.

  • Čtěte, čtěte, čtěte


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Naučit dítě lásce ke knihám a vzbudit v něm zájem o čtení je obrovským bonusem do budoucího života. Začněte svým ratolestem číst co nejdříve, klidně ještě dlouho předtím, než budou vůbec vědět, co jednotlivá slova znamenají. Uděláte pro ně obrovskou věc. Podle výzkumů je čtení mimo jiné jedním z předpokladů dobrého prospěchu ve škole v budoucnu. Četba pozitivně stimuluje mozek, rozvíjí analytické myšlení, fantazii a představivost a utváří základní názor a povědomí o světě. Důležité je společně mluvit o tom, co čtete, diskutovat a vysvětlovat, dítě si díky tomu piluje vyjadřovací a konverzační dovednosti a také schopnost porozumět čtenému slovu.

  • Neřešte za něj problémy


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Učte své děti, aby dokázaly samostatně přemýšlet, uvažovat o věcech a jevech z více úhlů pohledu, a veďte je nenásilně k tomu, aby zvládly vytvářet řešení svých problémů, nedorozumění či konfliktů. Názorně jim v praxi ukažte (příkladů ve svém okolí jistě najdete celou řadu), že každé chování má své důsledky a každý člověk je za ně plně odpovědný. Neřešte za své potomky pískovištní bitvy, nepleťte se do žabomyších válek ve školce. Povzbuzujte je, podporujte jejich tvůrčí myšlení a kreativní nápady, pomozte jim dosáhnout vytouženého cíle, ale nejednejte za ně. Jen tak je naučíte, jak pracovat s překážkami na vlastní pěst. Zapomeňte na věty typu: „Nech to být, já to udělám.“

  • Nezapomínejte chválit


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Určitým nešvarem spousty dnešních rodičů je, že přesvědčují své děti o tom, že jsou zcela samozřejmě nejlepší a nejšikovnější ve všem, co dělají. Tímto nekritickým přístupem jim ale spíše ublížíte, než prospějete. Velmi důležité je přitom naučit je, že v životě nefunguje vše tak, jak by si přály, a chtě nechtě se budou muset naučit, jaké to je přijímat prohry, nečekaná selhání a zklamání. Je třeba je naučit, jak si poradit s negativními pocity, ke kterým nevyhnutelně jednou dojde. Chvalte své potomky za odvedenou práci, náročnější úkoly, nevšední úspěchy, když se jim skutečně něco povede, ne za jejich přirozené schopnosti nebo běžné činnosti (např. za úklid hraček, což by mělo být samozřejmostí). Jen to je motivující přístup, který je povzbudí a posune vpřed. Zjistí, že by měly trénovat dovednosti, které nejsou tak úplně snadné, vytrvat ve svém úsilí a nevzdávat nic předem.

  • Podporujte ho v pohybu


    Takhle má vypadat pomoc dítěti, které už umí dělat kroky - držíte ho ho jemně u loktů, ruce nevytahujete nahoru
    Takhle má vypadat pomoc dítěti, které už umí dělat kroky - držíte ho ho jemně u loktů, ruce nevytahujete nahoru
    Autor: Shutterstock.com

    Cvičte s dětmi, a to od nejútlejšího věku. Nejenže budou fyzicky zdatnější, štíhlejší, ohebnější, celkově odolnější a zdravější, ale pravidelný pohyb má i své neoddiskutovatelné benefity pro duševní zdraví. Pomáhá k okysličení a regeneraci mozku (zejména díky zvýšení průtoku krve), podporuje tvorbu mozkových buněk, rozvíjí důležité psychomotorické funkce.

  • Vyburcujte zvědavost


    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Podporujte u dětí jejich přirozenou zvědavost a potřebu nepřetržitého zkoumání. Batolata a předškoláci jsou od přírody zvídaví, tento sklon a potřeba objevovat můžou s postupujícím věkem slábnout, tedy v případě, že nejsou správně podporovány a nepřetržitě aktivovány. Začněte tím, že je v každodenních rozhovorech zapojíte do témat, která je osobně zajímají (ať už jsou to hvězdy a vesmír, postavy z filmů, dinosauři nebo oblíbená hvězda z YouTube), ptejte se na jejich postřehy, chtějte vysvětlit, proč se jim konkrétní věci líbí, zajímejte se o jejich zájmy, plánujte společné zážitky, jako jsou návštěvy muzeí, divadel, sportovních akcí a podobně, jednoduše cokoli, co vám pomůže sdílet své záliby a bude inspirovat k diskusi.

  • Buďte aktivní


    ....
    ....
    Autor: iStock

    Nečekejte, že vše důležité se děti naučí ve školce nebo škole. Přemýšlejte nad novými příležitostmi k tomu, aby se dozvěděly nebo naučily něco nového. Vyhledávejte aktivity a činnosti, které pomáhají rozvíjet duševní sféru a všeobecný rozhled. Zprostředkujte dítku co největší „výřez“ okolního světa a ukazujte mu, jak pestré možnosti nabízí. Společná rodinná návštěva výstavy o lidském těle nebo zhlédnutí filmu o delfínech předají předškolákovi více než jen teoretizování nad encyklopedií, ať je sebelépe vypracovaná.

  • Zachovávejte respekt


    ....
    ....
    Autor: iStock

    Jde o důležitější součást výchovy, než se na první pohled může zdát. A platí to i o úplně nejmenších dětech. „Nesahej na to! Udělej to! Tohle nedělej! Seď klidně! Na to nesahej! Polož to! Nemluv! Neskákej do řeči! Odpověz! Vstaň! Zůstaň sedět!“ Ano, takových vět slyší dítě denně stovky a většinou nechápe proč. Představují pro něj jen záplavu neodůvodněných příkazů a zákazů. Nedokáže si je ani zapamatovat, proto na ně po určité době přestane brát zřetel. Je zbytečné křičet a donekonečna se rozčilovat. Rodiče by se měli řídit dvěma zásadami – omezit počet příkazů a zákazů na nezbytně nutné minimum a být důslední a stanovit jasné meze (jakmile je jednou vydán příkaz, není možné vzít ho zpět).

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku