Šest zákonů dětských hřišť, které by měl znát každý rodič!

  • Šest zákonů dětských hřišť, které by měl znát každý rodič!
    ...
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    20. dubna  2018 
     06:00
    Chodíte s ratolestmi na hřiště? Pak jste už určitě zjistili, že existují nepsané zákony, které se vyplatí dodržovat, abyste nebyli považováni za „vyvrhele“. Na co si raději na výsostném území pískovišť a prolézaček dávat pozor?
  • Hřiště - postrach každého rodiče?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Trávíte dny ve společnosti energického batolete? Pak máte nejspíše výborný přehled o houpačkách v širokém okolí a jste zběhlým expertem v přebíhání od jedné skluzavky ke druhé. Víte ale, že existuje jakýsi „etický kodex“ návštěvníků dětských hřišť? Jak se chovat, abyste se na nich cítili dobře, vyhnuli se konfliktům s ostatními rodiči, zajistili pro své potomky co nejbezpečnější prostředí a nekomplikovali si zbytečně život?

    Malé děti se nepřetržitě učí, jak si hrát, komunikovat s ostatními a začlenit se do kolektivu. To, co provádějí, vidí a slyší právě na hřištích, může mít v konečném důsledku dopad i na jejich chování na jiných místech a v jiných situacích. Je proto důležité ukázat jim, co dělat (a vysvětlit, co naopak raději nedělat), aby si neublížily, aby si navzájem dokázaly pomáhat, neničily vybavení a chovaly se slušně. A jelikož batolata a předškoláci se nejlépe učí nápodobou, měli by právě rodiče být tím nejlepším názorným příkladem. Která „pravidla hřiště“ se vyplatí mít na paměti?

  • 1. Zavírejte branku

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Pokud je dětské hřiště oplocené nebo jinak uzavřené a vchází se vrátky, nezapomínejte je za sebou zavřít. Branka tu není jen tak, má svůj důvod, ať už jsou to projíždějící auta v okolí, volně pobíhající psi a tak dále. I v případě, že se považujete za zdatného běžce, umanuté batole, které se rozhodne opustit povolený prostor, jen tak nedoženete. Věřte, že dítě se dokáže za plot dostat rychlostí blesku během několika sekund.

  • 2. Buďte ohleduplní k ostatním

    Nechte děti zašpinit.
    Nechte děti zašpinit.
    Autor: iStock

    Hřiště slouží jako zóna zábavy pro vaše ratolesti, může ale být také místem odpočinku a odreagování se pro vás samotné. Jistě, můžete si hrát hry na tabletu, telefonovat nebo sjíždět Facebook, měli byste ale zároveň sledovat, co vaše dítko právě dělá a jak se chová vůči ostatním. Pokud se zrovna chystá strčit cizího chlapečka z klouzačky nebo mu vysypat bábovku plnou písku do vlasů, buďte připraveni okamžitě zasáhnout. Na místě je také tolerance a pochopení vůči ostatním dětem, ti malí človíčkové jsou rychlí, divocí, neohrabaní a rozdovádění, proto pozor na to, kam zrovna couváte nebo na co šlapete. Ostříží zrak je nutností!

  • 3. Nezdržujte, pokud někdo čeká

    Nechte děti postavit domeček z přírodních materiálů
    Nechte děti postavit domeček z přírodních materiálů
    Autor: iStock

    Stává se, že o atraktivní „atrakci“ nebo nejdelší klouzačku je velký zájem a stojí se třeba i fronta. Nenechte své dítko dlouho váhavě postávat a rozmýšlet se, zda pojede, pokud se za ním vytvořil špalír dalších rozdováděných mrňat. Vysvětlete mu, že nemá hřiště jen pro sebe a pohrát si chtějí také ostatní děti. Nenechte potomka okupovat trampolínu dvacet minut, když vidíte, že další tři děti už stejnou dobu nedočkavě poskakují kolem. Starší děti si toto již vyřeší většinou mezi sebou, u těch mladších padá odpovědnost na rodiče.

  • 4. Nemusíte mluvit, ale buďte zdvořilí

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Hřiště je místem, kde se snadno a rychle seznámíte s ostatními rodiči. Ze své podstaty přímo vybízí k povídání si, svěřování zážitků, vyměňování zkušeností nebo obyčejnému postěžování si (ať už na zlobivé potomky, zaneprázdněného manžela, nespravedlivé učitelky ve školce nebo třeba neúnosně rozmazlující babičky). Nikdo vás samozřejmě nenutí, abyste s nadšením probírali cokoli ze svého života s ostatními. Nechcete si povídat a nestojíte o pozornost? Je to naprosto v pořádku a nemusíte se cítit provinile nebo divně. Jednoduše (s vtipem, nadsázkou, asertivně, ale mile a s úsměvem) stručně odpovězte na případné dotazy, omluvte se a obraťte svou pozornost ke svým dětem.

  • 5. Dodržujte nařízení

    Kluci a matky
    Kluci a matky
    Autor: iStock

    Samozřejmostí by mělo být, že na dětském hřišti se nekouří, nepopíjí alkohol, neodhazují odpadky, do jeho prostoru nesmějí psi. Tato základní pravidla využívání hřišť jsou u většiny z nich uvedena písemně na viditelném místě u vstupu. Myslete na to, že jde především o zdraví a bezpečnost vašich dětí. Určitě nechcete, aby si hrály mezi psími výkaly, střepy z rozbitých lahví a nedopalky z cigaret.

  • 6. Relaxujte, ale s očima na stopkách

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Samozřejmě pokud jste na hřišti se starším dítětem, které již nepotřebuje nepřetržitou asistenci, můžete si dopřát chvilku klidu, otevřít si knížku nebo zkontrolovat e-maily. Nikdy ale ne na úkor ostatních. Mějte na zřeteli nejen bezpečnost vašeho potomka, ale i všech ostatních. Pokud se například přihodí, že váš poklad shodí jiného křiklouna z prolézačky, v případě nepozornosti nebudete tušit, jak k tomu přesně došlo, což může být problém, například v případě, že by došlo k úrazu. Takové dokazování, obviňování a konflikt s jinými rodiči můžou být dost nepříjemným zážitkem.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku