7 věcí, které vám nikdo neřekne o výchově synů

  • 7 věcí, které vám nikdo neřekne o výchově synů
    Kluci a matky
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    9. května  2018 
     06:00
    Díky synům máte jedinečnou možnost alespoň trochu nahlédnout do mužského (pro nás nepochopitelného) světa. A čeká vás nejedno překvapení! Takže, až vám kamarádka oznámí tu šťastnou novinku, že čeká chlapečka, neděste ji svými zážitky, ale raději rovnou pořiďte píšťalku, běžecké boty, bylinný čaj na uklidnění, dezinfekci na ruce a ochrannou přilbu. Sama časem pozná, k čemu všemu to bude potřebovat.
  • Dva jiné světy

    ....
    ....
    Autor: iStock

    „Téměř tři roky po narození dcery jsme naši rodinu rozšířili ještě o mladšího syna. Samozřejmě k obrovskému nadšení mého manžela, tatínka i bratra. Nejprve jsem jejich euforii sdílela (i když stejně vzrušená jsem byla i po prvním porodu, když mi poprvé dali do náruče naši Sofinku), dokud jsem záhy nezjistila, že vše bude naprosto jinak. Zpočátku se zdálo, že to s chlapečkem nebude příliš jiné než s jeho sestrou. První týdny byly beze změny vyplněny spánkem, jídlem a výměnou plenek. Jistě, při koupání a přebalování si člověk musí zvyknout na určité anatomické odlišnosti a naučit se „zacházet“ s některými „choulostivými“ částmi těla. Znervózňovaly mě hlavně hororové historky kamarádek, zkušenějších matek synů, o nekontrolovatelném čůrání proudem do výšky okamžitě po rozbalení pleny nebo dramatickém procesu stahování předkožky během večerní koupele. Podle jejich vyprávění jsem si neměla oddechnout ani později, jelikož mě zahrnovaly taktéž podrobnými informacemi o nechutných zlozvycích, nepořádnosti a nezvladatelné „testosteronové“ divokosti jejich miláčků,“ popisuje své pocity z narození syna osmatřicetiletá maminka Petra.

  • Je to kluk! Zase!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    „Když jsem byla malá, všechny moje panenky byly holky. Oblékala jsem je do nádherných třpytivých šatiček, česala jim drdoly a představovala si, jak jednou toto všechno dělám i se svou dcerou v reálném životě. Prostě jsem nepochybovala o tom, že ji budu mít. Dospělý život mě ale překvapil narozením prvního, druhého a pak ještě třetího potomka rodu mužského. Ten poslední si hrál na ninju ještě v břiše a snažil se mě prokopnout – a od té doby se nezastavil. Naděje na dceru se rozplynuly a neměla jsem jinou možnost než se naučit orientovat v klučičím světě a přizpůsobit mu své plány a očekávání,“ vypráví čtyřicetiletá trojnásobná maminka Soňa. Co vás při výchově synů může doopravdy zaskočit a překvapit? Bude to možná těchto pár věcí (i když si myslíte, že jste připraveni na všechno!).

  • Kam schovávají toaletní papír?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jak je proboha možné, že dokážou spotřebovat tuny toaletního papíru? „Podle mých výpočtů by klukům mělo přece stačit asi poloviční množství ve srovnání s dívkami. Používají ho beztak maximálně jednou denně, možná dvakrát, pokud jejich maminky dbají na dostatek vlákniny ve stravě, že? Přesto, že jsem jediný člen naší domácnosti, která používá toaletní papír při každé návštěvě koupelny, mizí mi celé role přímo před očima a ani to největší balení nevydrží déle jak týden. Jedna velká záhada,“ nechápavě kroutí hlavou maminka dvou synů Vlaďka.

  • Dokážou si hrát s čímkoli

     

    ....
    ....
    Autor: iStock
    Muži jsou od přírody hraví průzkumníci a zvídaví objevitelé, plni fantazie a bláznivých nápadů, to všichni tušíme. A o těch malých to platí úplně stejně. Zabaví se a vyhrají si s jakoukoli hračkou, kterou jim nabídnete. Ale jelikož obvykle disponují bohatou představivostí a kreativními sklony, vystačí si s několika poleny a vystaví z nich dokonalý domeček, půjčte jim kastrol a vařečku a „uvaří“ několikachodový oběd, se dvěma auťáky zorganizují obří závody a tak dále. Touží váš chlapeček po hračkách pro holčičky? Dopřejte mu je. Kuchyňka s nádobíčkem, žehlička, panenka Barbie, růžoví koníci s dlouhou blyštivou hřívou a kartáčkem na česání… Nebo zkuste prohledat garáž či sklep a vylovte některé ze svých starých hraček, které jste si schovali na památku. No schválně, neschováváte poklady typu panenka „chodička“, sbírka angličáků nebo stavebnici Merkur? Uvidíte to nadšení!

  • Pozor na vlasy

    Kluci a matky
    Kluci a matky
    Autor: iStock

    Myslíte si, že v případě synů je otázka ranního stresu kvůli česání rozcuchaného ptačího hnízda, pletení copánků a úpravy rovné pěšinky vyřešena? Velký omyl! Jistě, než batole oslaví první narozeniny, žijete v představách, že chlapecké vlasy v podstatě nepotřebují žádnou pozornost ani zvláštní péči. Pak ale postupně přijdete na to, že opak je pravdou. Zvláště v případě, že jim rostou rychlostí blesku (obvykle samozřejmě mnohem rychleji než vám). Co s nimi? Namočit, narovnat, uhladit, nechat ostříhat na ultra krátkého ježečka? Ke kadeřnici s nimi zpravidla musíte častěji, než si tento rozmar dopřejete sami, jelikož po pár týdnech od sestřihu už zase vypadají jako skřítek Rapunzel.

  • Jejich chlouba je nedotknutelná

    3154535:gallery:true:true

    Buďte připraveni na fakt, že jakmile jednou objeví tu věc „tam dole“, už navždy bude v centru jeho pozornosti a zájem o ni ho nikdy neopustí. Obvykle tento jev nastane již kolem druhých narozenin. Nenechte se vykolejit nepřetržitým taháním, nadšeným odhalováním, žmouláním nebo pokusy o to, jak daleko se dá jeho mini nářadíčko napnout. S postupujícím věkem se každý chlapec nakonec naučí dělat tyto věci v soukromí, zpočátku má ale spíše tendence se ukazovat. Ať už ve školce kamarádům nebo doma v obýváku při návštěvě příbuzenstva. Vysvětlujte a jemně korigujte jeho počínání. Nic divného není ani na tom, když zjistíte, že si s „pindíkem“ hraje ve spánku, je to naprosto normální fyziologický jev.

  • I kluci mají PMS

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Podléháte všeobecně rozšířenému názoru, že hysterické, ukřičené, fňukající a pištějící jsou jen a jen holčičky, považované za zdatné citové vyděračky a královny dramatických scén? Představovali jste si, že syn bude odmalička klidný, mírný, usměvavý, vyrovnaný a trochu peciválek? Nenechte se mýlit. I chlapeček dokáže předvést ukázkový záchvat vzteku, zinscenovat výstavní divadelní kousek včetně dupání nebo bouchání dveřmi. I puberťák mužského pohlaví umí zařvat „nesnáším vás, zkazili jste mi život“, porvat se s bratrem nebo se „ufouknutý“ zamknout na celý den ve svém pokoji.

  • Vždycky se někdo zraní

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Víte, že až tři čtvrtiny kluků – školáků mají vyražený alespoň jeden zub (případně aspoň jeho část)? Přirozená nespoutanost, touha objevovat a všude vlézt, všechno si na vlastní kůži vyzkoušet, to jsou typické mužské vlastnosti a zároveň také příčina častých nehod a šrámů.

    „Když nepočítám každodenní běžné události, jako jsou drobné škrábance, odřeniny, modřiny a podlitinky všude po těle, neminulo nás ani zlomené zápěstí, rozseklé čelo a naražená kostrč. Na chirurgii v oblastní nemocnici nás už znají jménem a moje domácí lékárnička vypadá jako z lékařské pohotovosti. Kluci jsou šílená stvoření a každý den s nimi je jedno velké adrenalinové dobrodružství,“ říká Vlaďka.

  • Potřebují vaši lásku, pochopit se je nesnažte

    Kluci a matky
    Kluci a matky
    Autor: iStock

    „Zatímco dcera dojde z bodu A do bodu B celkem přímo a kráčí spořádaně vedle mě, ničím neohrožený uragán v podobě syna neopomene několikrát odbočit (často přímo do silnice) kvůli koťátku, kytičce nebo díře v silnici, vylézt na kdejaký strom, prohlédnout si zblízka a pohladit zaparkovaná auta, otřít se, vyšplhat nebo aspoň přeručkovat každý plot, přeskočit kdejakou louži nebo se věšet na dopravní značky a samozřejmě na moje nohy,“ usmívá se Petra.

    „Život se syny pro mě znamenal hned několik překvapení. Tím úplně největším a nejkrásnějším je ale hloubka a síla jejich lásky ke mně. Jistě, vzhlíží ke svému otci, zbožňují ho, užijí si spolu spoustu zábavy, ale mě dávají najevo naprostou oddanost a bezmeznou něhu,“ svěřuje se Vlaďka.

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku