Tuhle chůvu neberte! Jak poznáte, že budou potíže? Sedm varovných signálů!

  • Tuhle chůvu neberte! Jak poznáte, že budou potíže? Sedm varovných signálů!
    Už máte paní na hlídání?
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    24. května  2018 
     06:00
    Babičky nejsou po ruce a vy potřebujete občas vypomoci s dětmi. Kde a jak sehnat spolehlivou paní na hlídání? Najít tu „pravou“, která vás dokáže v péči o ratolesti zastoupit a s níž se děti budou cítit v bezpečí a šťastné, rovná se téměř výhře v loterii. Zde jsou výstražná znamení, že jste nejspíše šlápli vedle a je na čase poohlédnout se po jiné.
  • Nemluví, neptá se

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Tak nějak samozřejmě očekáváte, že žena, které svěřujete to nejcennější, co máte, se bude aktivně zajímat o to, jaké děti jsou, co jim chutná, kdy jsou zvyklé jíst a kdy chodit ven, které hry mají rády, po jaké knížce sáhnout před spaním nebo jaké rituály prckové vyžadují, aby byli spokojeni. V kontaktu hodně napoví už způsob podání ruky (takzvaná leklá ryba příliš dobrý dojem neudělá), pozdrav, vstřícný výraz tváře (milý úsměv určitě uvidíte raději než unuděnou nebo netečnou tvář). To stejné by mělo platit i v komunikaci s dětmi. Povídá si s nimi? Snaží se získat jejich náklonnost a důvěru? Vyptává se na jejich oblíbené plyšáky? Umí uklidnit vlídným slovem, pohlazením? Pokud jde o nekomunikativní bytost, potřebné pouto s dětmi si jednoduše nevytvoří.

  • Neposlouchá vaše pokyny a nepamatuje si je

    Pusťte děti do kuchyně!
    Pusťte děti do kuchyně!
    Autor: iStock

    Dobrá chůva by si měla (samozřejmě po důkladném rozhovoru s vámi) pamatovat vaše pravidla výchovy, zavedené zvyky a důležité požadavky a řídit se jimi. Když jí například řeknete, že děti se musí večer vykoupat, pak teprve následuje večeře a do postýlky se odchází nejpozději v půl osmé, musí si vaše pokyny zapamatovat a plně je respektovat. Pokud se vám ale zdá, že poslouchá takzvaně jedním uchem, nevěnuje patřičnou pozornost tomu, co říkáte a jen nepřítomně nebo roztržitě kývá, jsou na místě obavy. Zkuste si ji následně nenápadně „přezkoušet“, abyste zjistili, kolik informací pochytila a zda všemu rozumí. Kvalitní „hlídací teta“ vám vaši řeč bez problémů zpětně odrecituje, bude mít spoustu doplňujících dotazů a zvídavých otázek.

  • Chodí často pozdě

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Člověku, který se stará o vaše děti, musíte stoprocentně důvěřovat a vědět, že se na něj můžete ve všech směrech spolehnout. Pokud ale vaše chůva několikrát za sebou přiběhne o půl hodiny později, než jste měli domluveno, případně se na poslední chvíli po telefonu omluví, že nedorazí, je na místě se zamyslet. Samozřejmě, může se stát cokoli, nenadálá rodinná situace, nevolnost nebo jiná neočekávaná událost, pozdní příchody by ale neměly být chronické. Vám, rodičům, tím pak nezodpovědná chůva způsobí nepříjemné komplikace, obzvláště pokud máte cokoli předem naplánováno v konkrétní čas. Pokud si své práce neváží natolik, aby ji stálo za to přijít včas a byla ohleduplná k vašim plánům, najděte si takovou, která bude.

  • Dítě brečí, když s ní má zůstat

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jasně, není nic neobvyklého na tom, že malé děti těžce nesou, když od nich rodiče odcházejí, nechtějí být bez nich. Občas si zafňukají nebo svůj protest dávají najevo jinak, například házením hračkami. Pokud ale zpozorujete, že je s dítětem něco jinak než obvykle, je nervózní, emočně labilnější, hystericky pláče již ve chvíli, kdy mu řeknete, že půjdete ven nebo v okamžiku, kdy spatří svou chůvu, drží se vás za nohu a nechce pustit za dveře, je úzkostnější než dříve, v noci se budí nebo počůrává, zpozorněte a začněte jednat. Pokud se zkrátka chování dítěte dramaticky změní, rychle se poohlédněte po jiné „hlídačce“.

  • Dějí se časté nehody

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Občasný škrábanec, modřina nebo boule nejsou u zvědavých a aktivních dětí ničím neobvyklým, čím byste se měli okamžitě znepokojovat. Jde spíše o „provozní“ nehody, zejména u divočejších batolat. Důvodem k poplachu začnou být až v případě, že se příliš často opakují nebo zhoršují. Časté nehody a zranění mohou ukazovat na nedostatečný dohled, případně, v extrémních případech, na fyzické týrání. Každopádně skutečně dobrá chůva by vám měla být schopná vždy podat okamžité vysvětlení, jak, kde a při jaké činnosti k „úrazu“ (i sebemenšímu, typu říznutí nůžkami nebo odření kolena) došlo.

  • Zve si k vám návštěvy

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Někdy se stane, že se chůva začne u vás cítit „jako doma“ a také se tak chovat. Zjistili jste, že se bez vašeho povolení pohybují v domě cizí lidé? Pozvala si vaše hlídací slečna kamarádky na kávu do vaší kuchyně, aniž by vám o tom předem řekla? Jde o naprosté porušení pravidel a ztrátu důvěry. Kromě narušení soukromí je tu ještě jedna důležitá věc – pokud se chůva věnuje návštěvě, ztrácí samozřejmě přehled o tom, co zrovna dělají děti a nevěnuje jim maximální pozornost. A to je zásadní chyba, která se neodpouští!

  • Děti se s ní nudí

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Určitě raději zaměstnáte kreativní, aktivní ženu, která děti příjemně zabaví a bude se jim skutečně plně věnovat v době vaší nepřítomnosti. Chůva, která vám připadá unavená, letargická, bez energie a nápadů, jak trávit společný čas s mrňaty smysluplně a zábavně, vám není k ničemu. Nechcete přece, aby vaše ratolesti trávili půl dne před televizní obrazovkou nebo s tabletem a paní na hlídání si zatím lakovala nehty nebo četla na gauči.

     

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku