Jak vychovat sebevědomé dítě? Devět zaručených tipů, jak se vám to povede!

  • Jak vychovat sebevědomé dítě? Devět zaručených tipů, jak se vám to povede!
    ....
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    29. května  2018 
     06:00

    Jste to právě vy, kdo ovlivní, jak se vaše dítě naučí vnímat svět a sebe v něm. Vaším úkolem je dokázat, aby bylo odolné, nenechalo sebou manipulovat, nepovyšovalo se nad ostatní, zároveň se ale umělo prosadit a obhájit své jednání, pocity i názory. Jak na to? Poradíme!

  • Nekomplikujte jim život!

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Bohužel, ve vztahu k vlastním dětem děláme někdy zásadní chyby, aniž bychom si to často vůbec uvědomovali, a můžeme tím způsobit velké škody a zkomplikovat jim  život. „Dítě, kterému chybí sebevědomí, přistupuje jen neochotně k novým výzvám a zdráhá se, pokud má zkusit něco nového, protože se bojí, že selže nebo zklame své okolí. To mu může dost znepříjemnit pozdější život a bránit v úspěchu. Nepřátelé sebevědomí se jmenují strach a pesimismus,“ říká americký psycholog Carl Pickhardt.

  • Povzbuzujte!

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Podporujte dítě ve všem, co ho baví a co touží vyzkoušet. Pomáhejte mu vytvářet nové výzvy a ukazujte mu, jak důležité je naučit se překonávat překážky a těžké úkoly, nevzdávat se při prvním neúspěchu. Cesta je často důležitější než cíl. Takže ať už váš syn dal při fotbalovém zápasu vítězný gól nebo omylem kopl míč do autu, oceňte ho, že bojoval a že to zkusil.

  • Nechte ho řešit problémy

    3550262:gallery:true:true

    Nesnažte se ochránit dítě před veškerými potížemi. Pokud za potomka děláte to nejtěžší vy, nikdy se u něj nerozvine schopnost a dostatek sebevědomí, aby se naučil hledat řešení sám. Pro příklad – pro dítě je mnohem lepší, když dostane pár dvojek nebo trojek, než když od začátku školní docházky nosí samé jedničky. Takhle se totiž učí (nebo alespoň má možnost učit se), jak řešit problémy a zlepšovat se.

  • Nemějte přemrštěné nároky

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Dovolte dítěti chovat se jako dítě, tedy úměrně jeho věku a schopnostem. Neočekávejte, že se bude projevovat jako dospělý a pokaždé podle vašich představ a přání. Nerealizujte si na dítěti své nenaplněné ambice, vyvarujte se přehnaných požadavků, které na něj kladete. Pokud se totiž musí nepřetržitě snažit plnit vaše nereálná očekávání, spíše to jeho sebedůvěru srazí k nule.

  • Buďte vzorem a hýčkejte důvěru

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Malé dítě se učí kopírováním, nápodobou. Buďte mu proto tím nejlepším vzorem a svým vlastním chováním ukazujte, co je správně. Není nic horšího, než když takzvaně „kážete vodu, a pijete víno“. Nabídněte názorně sami sebe jako model. „Vztah rodiče s dítětem je budován na silné důvěře. A právě důvěra ve vztahu se rozkmitá, když chování rodiče není v souladu ohledně toho, co říká a jak sám žije. Například po dítěti chcete, aby nekradlo, a sami před ním neupozorníte prodavačku na nezaplacenou čokoládu v košíku nebo necháte své dítě odnést hračku z hřiště, protože ji tam nějaké jiné zapomnělo,“ upozorňuje Mgr. Iva Kyselá, zakladatelka a lektorka Akademie rodičovství.

  • Nechraňte před konflikty

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Nesnažte se za každou cenu potomka ochraňovat před nedorozuměními a hádkami a řešit je tajně. Je ale potřeba ukázat mu model, jak se konflikty správně řeší, a to, že je běžné se do nich občas dostávat. Každá hádka by měla mít konstruktivní řešení, aby dítě vidělo, že po ní přichází smír, řešení nebo dohoda. Učí se tím to, že lidé mohou mít rozdílné názory, a především to, jak konfliktní situace řešit.

  • Učte, jak dávat průchod emocím

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Dítě potřebuje naučit se reagovat na pestrou škálu lidských emocí, proto je před nimi neskrývejte. V životě se bude neustále setkávat s rozdílnými emocemi a potřebuje vědět, jak na ně reagovat a jak se s nimi vyrovnat. Vaše dítě si bedlivě všímá, když se naštvete, rozčílíte, vidí, co při tom děláte, ví, co říkáte a také jak emoci zpracujete. Neschovávejte se s negativními emocemi, pusťte je ven. Jen je vždy důležité dítě ujistit, že ono za váš křik nebo špatnou náladu nemůže, pojmenujte své pocity a zdůrazněte, že s ním to nemá nic společného. Tím ukazujete, že emoce jsou v pořádku a že každý je za ně sám zodpovědný.

  • Otevřete dveře k novým zážitkům

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Psycholog Pickhardt je přesvědčen, že jako rodiče jste zodpovědní za „rozšiřování životního rozhledu a zkušeností dítěte tak, aby si vypěstovalo dostatek sebevědomí na to, aby obstálo ve světě“. Vystavovat děti neznámým věcem, předkládat jim stále nové podněty a vytvářet inspirující prožitky znamená, že se učí každý den a zcela přirozenou formou.

  • Povzbuzujte zvědavost

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Někdy může být nekončící proud zvídavých dětských otázek únavný, přesto v nich potomka podporujte. Kladení všetečných otázek je velmi důležité pro jeho vývoj, protože to znamená, že si dítě uvědomuje, že na světě jsou věci, kterým nerozumí. Když pak vaše ratolest nastoupí do školy, kde je tázání se během vyučování vítané, má velkou výhodu oproti svým spolužákům, protože je již z domova zvyklé na přijímání informací a jejich vysvětlování. Je pro něj proto snadnější vnímat a vyhodnocovat nové poznatky a informace od učitele. Jednoduše řečeno se učí rychleji a lépe.

  • Nevyčítejte chyby

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nic nesrazí dítěti sebevědomí víc než vaše kritika jeho úsilí. Dát mu smysluplnou zpětnou vazbu a návrh na další postup je v pořádku, nikdy mu ale neříkejte, že si vede špatně. Pokud má strach selhat, protože se bojí, že budete smutní nebo naštvaní, nikdy se mu nebude chtít cokoli nového zkoušet. „Učení se z chyb zvyšuje sebevědomí,“ vysvětluje psycholog Pickhardt. To je ovšem reálné jen v tom případě, že vy, rodiče, k tomu takto přistupujete. Berte selhání jako příležitost k dalšímu růstu. Dovolte dětem dělat chyby a pomozte jim porozumět, jak se mohou k úkolu postavit příště. Vysvětlujte, že téměř vše, co se pokazí, se dá zase napravit.

    A pozor! Ještě stále hledáme Maminku roku! Přihlašovat se můžete už jen do konce května, tak raději neváhejte: Už se těšíme, až budeme vybírat finalistky, které mohou vyhrát ceny za celkem 700 tisíc korun. 

    Hledáme skvělé maminky hrdinky, blogerky nebo podnikatelky – nejste to právě vy nebo třeba vaše sestra, švagrová či kamarádka? Přihlásit můžete sama sebe nebo někoho, kdo si podle vás ocenění zaslouží. Všechny potřebné informace k soutěži Maminka roku najdete TADY

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku