7 rad pro rozvedené rodiče. Tohle nikdy dětem nedělejte!

  • 7 rad pro rozvedené rodiče. Tohle nikdy dětem nedělejte!
    ...
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    14. června  2018 
     06:00

    Rodiče Silvie se ve zlém rozešli, když jí byly tři roky. Její vzpomínky na dětství jsou kvůli tomu plné zklamání, nejistoty a nepříjemných pocitů z konfliktů, kterých byla svědkem. Až do dospělosti si podle svých slov nesla pocity viny z vlastního selhání. Co radí všem rozvedeným maminkám a tatínkům, aby ušetřili svým dětem podobná traumata?

  • Radost po letech

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    „Ke svým 42. narozeninám jsem dostala úžasný dárek. Oba moji rodiče je se mnou oslavili. Po devětatřiceti letech od rozvodu se konečně potkali na jednom místě a usedli ke společnému stolu. Užili jsme si nádhernou a veselou večeři s nimi, manželem a našimi dětmi. Ptám se stále sama sebe, proč muselo uplynout tolik času, než zmoudřeli a dospěli do tohoto bodu? Věděla jsem, že musím okamžitě požádat číšnici, aby pro nás tento vzácný okamžik zvěčnila na fotografii. Navždy si ho chci pamatovat,“ svěřuje se Silvie (43), maminka dvou synů.

  • Raději jsem utekla

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Když bylo Silvii osmnáct, okamžitě po maturitě odešla studovat vysokou školu, která byla dvě stě padesát kilometrů od jejího domova. „I když jsem si mohla vybrat univerzitu v Plzni, která je jen pár kilometrů od našeho města a mohla bych pohodlně každý den dojíždět, rozhodla jsem se přihlásit do Brna. Chtěla jsem na kolej, abych byla daleko od stresu a úzkostí, kterými jsem trpěla pokaždé, když spolu moji rodiče museli kvůli mně komunikovat. Většinou to vyústilo v dramatickou hádku a scény se pravidelně opakovaly. Boj, který si vzájemně vyhlásili již v době mého dětství, neustával. Osamostatnila jsem se a domů se vracela jen každý druhý týden na víkend. Když na ty doby dnes vzpomínám, moc bych si přála, aby moji milovaní rodiče byli rozumnější a snažili se brát na mě ohledy, aby mi už tak těžký život ulehčili…,“ vzpomíná Silvie. Co by jako dospělá žena, sama dvojnásobná maminka, na základě svých neveselých zkušeností, poradila všem rozvádějícím se rodičům?

  • Školní besídky jsou jen pro rodiče

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Z jakékoli školní akce, ať už je to vánoční besídka, divadelní vystoupení nebo zahradní slavnost, si udělejte rodinný svátek. Jakkoli se spolu neshodnete nebo si lezete na nervy, doprovoďte společně svého milovaného (a vás oba milujícího) potomka a radujte se s ním z jeho úspěchů. Rozhodně nezvěte polovinu rodiny, obě bývalé tchýně nebo své nové partnery. Stejně tak na třídní schůzky, pokud se nedokážete dohodnout, na koho „to padne“, choďte klidně společně. Pamatujte, jde jen a jen o vaše dítě a chcete pro něj to nejlepší! Vaše vlastní potřeby a pohnutky musí jít v této chvíli stranou.

  • Dodržujte stejná pravidla

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Snažte si v klidu sednout a domluvit se na pravidlech hry, jak bude fungovat výchova v době, kdy potomek bude trávit čas u jednoho z vás. Dohodněte společně zásady, které byste měli oba dodržovat a ctít. Typickým příkladem může být, když je dítě zvyklé u jednoho z rodičů chodit spát pravidelně po Večerníčku, zatímco ten druhý ho nechá ponocovat do deseti hodin, případně otázka pojídání sladkostí, zahrnování dárky, trávení volného času odpoledne po škole a tak dále. U dospívajících potomků pak může nastat konflikt v případě, že již s někým randí. U maminky doma je například nepřípustné, aby protějšek dítěte přespával v domě, zatímco tatínek to bez zaváhání povolí. To je špatně!

  • Nesoutěžte o lásku

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Děti jsou neuvěřitelně zmatené a nejisté, pokud se rodiče neustále přetahují o jejich přízeň a pozornost. Milují vás oba stejně a trápí se pocity, že za váš rozchod mohou, že je třeba už nemáte tolik rádi. Samozřejmě pak chtějí vyhovět a udělat radost oběma, nezklamat žádného z vás a hlavně, za každou cenu se snaží udržet „mír“. V případě, že se dospělí nejsou schopni dohodnout, chovat se k sobě navzájem slušně a jednat v klidu, dítě trpí a může to sklouznout až k hlubokým depresím.

  • Kupujte společně narozeninové dárky

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pokud jsou děti ještě malé, snažte se na jejich „den“ vyhlásit vzájemný smír a strávit ho se svým prckem. Vezměte ho na zmrzlinu, do parku nebo mu popřejte doma a buďte u toho, až bude sfoukávat svíčky na dortu. Předem se také domluvte na dárcích, buď kupte jeden každý za sebe nebo se složte a pořiďte společný dárek. Mrňousové jsou vnímaví a moc to ocení. Dospívající dítko si již většinou samo řekne, co by si přálo. V případě, že je to něco „náročnějšího“ jako třeba nová tenisová raketa nebo lyže, finančně se spolupodílejte a darujte takový větší dar společně. Vyvarujte se nedůstojných hádek o to, co kdo zaplatí a jestli to náhodou toho druhého nestojí méně.

  • Neničte jim Vánoce

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Vánoční svátky jsou obrovskou zatěžkávací zkouškou pro celou rodinu. Jak je vyřešit? Úplně nejhorším nápadem je nutit dítě „oběhnout“ za jedno odpoledne a večer oba rodiče. Nenechte ho jíst ve spěchu dvě slavnostní večeře a nervózně sedět pod dvěma stromečky během pár hodin! Vymyslete společnými silami plán, vždyť vaším jediným cílem by mělo být, aby vaše dítě bylo šťastné, spokojené a necítilo se provinile. Spravedlivým řešením je to střídat – jeden rok bude dítko trávit Štědrý den s maminkou, druhý rok s tatínkem. S druhým rodičem si pak udělá „náhradní“ o den dříve nebo později.

  • Plánujte dovolenou

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Při výběru destinace berte v první řadě ohledy na potřeby a zájmy potomka. Chcete vzít dceru nebo syna do resortu na pobřeží Španělska, zatímco váš bývalý muž plánuje túry v Alpách? Proč ne! Vaše dítě z toho bude akorát těžit, jelikož ho čekají hned dvě báječné dovolené a každá úplně jiná. Jen si v předstihu ujasněte termíny, aby se vaše představy nekřížily. Komunikujte spolu, vymyslete, jak vaše časové možnosti sladit. Vždy existuje řešení. A pokud vás trápí, že tatínek se chystá vzít dítko na Kapverdy, zatímco vy si můžete dovolit odjet s ním tak akorát na Orlík do chatičky, hoďte to za hlavu. Nejde přeci o soutěž, vaše zlatíčko vás nebude mít o něco méně raději jen proto, že mu nemůžete dopřát extra drahý prázdninový pobyt. Spíše než o to kde, záleží na tom, jak kvalitně strávíte společný čas.

  • Nepromeškejte velké okamžiky!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    První taneční vystoupení, fotbalový zápas, maturitní ples, promoce…u všech těchto důležitých chvil byste neměli chybět. Ani jeden! Buďte tam pro své dítě, dejte mu najevo, že ho oba stále milujete, fandíte mu a jste při něm. Vaše ratolest začíná dobývat svět, osamostatňuje se, chce se pochlubit svými úspěchy (a prožívat s vámi i neúspěchy) a potřebuje, abyste mu „jistili“ záda. Nezáleží na tom, že třeba nesedíte vedle sebe a nedržíte se za ruce, jen tam prostě buďte a nezklamejte jeho důvěru.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku