Jak se zbavit dudlíku? Zkuste triky, které fungují!

  • Jak se zbavit dudlíku? Zkuste triky, které fungují!
    ...
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    20. června  2018 
     06:00

    Pomozte svému dítěti definitivně se rozloučit s „dudáním“.  Domlouvání a přesvědčování může být poněkud zdlouhavé a složité, existují ale i jiné skvělé metody, které dítko natolik zaměstnají, že se dudlíku vzdá rychle a (téměř) dobrovolně. Které to jsou?

  • Vzhůru do bitvy!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jistě, když bylo vaše robátko několikaměsíčním kojencem, byl dudlík vděčným pomocníkem, který ho dokázal utišit, zabavit nebo rychle uspat. Pokud s ním ale „srostl“ a nedokáže se ho zbavit ještě ve třech letech či později, vyžaduje „dudu“ během dne a nevyjde bez něj ani na pískoviště před domem, je na čase začít praktikovat jiné zklidňující nebo uspávací metody. Jak začít? Zásadní věcí je, ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob „odstavení od dudlíku“, důsledně odstranit veškeré exempláře, které se nacházejí v domácnosti. Děti jsou velmi vynalézavé a není výjimkou, že si malý šibal najde důmyslnou skrýš, kam si jeden kousek svého věrného přítele schová a tajně si tam bude v nepozorovaných okamžicích chodit podudat. Pokud jste se rozhodli pro razantní řez a dudlíky zrušili, nedopusťte, aby se dítě vrátilo zase „o krok zpět“.

  • Bez kompromisů

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Jednoduše odrostlému dítku dudlíček seberete, odnesete (společně s ostatními, které se povalují všude po bytě) a už mu ho nikdy nevrátíte. Není to metoda pro každého, zvládnou ji jen emočně odolné a důsledné povahy. Ano, s velkou pravděpodobností se to neobejde bez slziček, záchvatů vzteku, křiku, rozčilování a několika dramatických večerů před usnutím. Ale nakonec se s tím, že dudlík zmizel, smíří každé dítě. A netrvá to zpravidla déle než týden. Nejdůležitějším pravidlem je nevzdat se a nepovolit, když už jste se k takovému činu odhodlali. Samozřejmě potomkovi vysvětlujte (klidně pořád dokola), proč dudlík zmizel.

  • Nastavte omezení

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nemáte dostatečně pevné nervy na to, abyste dítěti odepřeli jeho milovaný předmět nadobro ze dne na den? Pak začněte postupně nastavovat časové limity, kdy ho může používat, a intervaly pomalu a nenápadně zkracujte. Například: ne v autě, ne v obývacím pokoji, ne na procházce venku, ne při sledování večerníku. Jde o časově náročnou metodu, které může trvat i několik měsíců, odměnou vám ale je reálná naděje, že jednoho dne si mrňous uvědomí, že už ho vlastně vůbec nepotřebuje. Nezapomeňte ale, že pokud na nekompromisní odebrání své berličky není dítě vývojově připravené, může příliš razantní postup vést k jiným nežádoucím zlozvykům a projevům, například kousání nehtů, cucání palců nebo dokonce nočním můrám.

  • Dejte ho vílám nebo čertovi

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Chcete se zbavit dudlíku, zároveň ale nepocítit přímý hněv vašeho miláčka, mířený vůči vám? Chytrou a tak trochu „alibistickou“ metodou je věnovat ho nějaké smyšlené nebo nadpřirozené postavě. Jednoduše vysvětlete svému tříleťákovi, že už je velký kluk (holka), společně se s ním rozlučte a darujte ho nočním čarodějnicím, kouzelné víle, luciferovi, polednici, klekánici, vodníkovi nebo třeba chytré kmotře lišce. Ať pěkně udělají tu „špinavou“ práci za vás! Vy zůstanete v očích potomka bez poskvrnky, spílat bude jiným. Domluvte se, že dudlíčky položíte večer před spaním na okenní parapet, kuchyňskou linku nebo za dveře a „strašidlo“si je v noci odnese. A nechá zároveň na místě nějakou odměnu (hračku, knížku, oblíbenou sladkost). Cokoli, z čeho bude dítě šťastné a odvrátí to jeho pozornost od té velké ztráty.

  • Udělejte dobrý skutek

    Není na ten dudlík už moc velký? Není!
    Není na ten dudlík už moc velký? Není!
    Autor: iStock

    Pošlete dudlíky do světa. Vyprávějte svému malému rozumbradovi o tom, že zdaleka ne všude na světě se mají děti tak dobře jako my. Že spousta z nich nemá vlastní postýlku, žádné hračky ani svůj dudlíček. Bylo by přece moc hezké podělit se s nimi a poslat dudlíčky, které už nepotřebujeme, chudým a smutným dětem. Měly by takovou radost! Většina prcků bude nadšeně souhlasit, pokud totiž dostanou aktivní roli a v celém procesu, budou dobrovolně spolupracovat.

  • Nechte ho „ztratit“

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Málokteré batole nebo předškolaček je vzorně pořádkumilovný. Každou chvíli hledá, kde zapomněl a kam zašantročil oblíbeného plyšáka, zubní kartáček, svetr nebo dudlík? V tomto případě nevadí. Varujte ho, že pokud ho ztratí, nový se kupovat nebude. Poté, co jste si jisti, že dítko je s tím srozuměno, můžete se „nenápadně“ přičinit, aby se dudlík skutečně nenávratně vytratil. Ve chvíli, kdy ho začne potomek usilovně postrádat, dělejte, že hledáte s ním, až pak s lítostí oznamte, že ho nemůžete najít.

  • Vyčkávací strategie

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Máte doma předškoláka a nic na něj nezabírá? Pokud selhaly veškeré možnosti a vaše napjaté nervy nezvládnou další a další emočně vysilující pokusy, nedělejte prostě nic. Počkejte, až si k bodu „nechci ho, překáží mi a všichni se mi smějí“ dospěje váš potomek sám. Bude k tomu pravděpodobně stačit pár škodolibých poznámek od kamarádů na hřišti. Jednou ten den zcela jistě přijde. Nebo snad znáte nějaké huberťáky, kteří by dudlík s oblibou používali?

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku