Bojí se vaše dítě usnout? Tyhle osvědčené rady pomůžou strach překonat!

  • Bojí se vaše dítě usnout? Tyhle osvědčené rady pomůžou strach překonat!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    25. června  2018 
     06:00

    Přibližně sedmdesát procent dětí od čtyř do dvanácti let mívá v noci strach nebo má noční můry. A více než třicet procent dětí dokonce trpí úzkostným strachem ze spánku. Uspávání je pro ně i pro rodiče doslova utrpením. Tyhle techniky by vám ale mohly předspánkový rituál usnadnit. Pomozte dětem zvládnout noční obavy a úzkosti! Jak na to?

  • Pomozte jim rozvíjet pocit času a bezpečí

    Autor: iStock

     

    Můžete namalovat na zeď hodiny a uvést na nich čas, kdy se probouzíme, aby dítě vědělo, že až se ráno vzbudí, uvidí mámu a tátu. Díky tomu se může uvolnit. Můžete také rozvěsit na zeď obrázky, na nichž spí děti stejně staré, jako je to vaše. To dítěti  pomůže vidět, že ostatní mohou klidně spát a nic se jim nestane.

     

  • Učte je odlišovat fantazii od reality

    Autor: iStock

     

    Pomáhejte dětem, aby dokázaly rozlišit zdánlivé okolnosti od toho, co je skutečné. Můžete naskládat ze skříně hromadu oblečení vedle postýlky a dítěti jasně ukázat, že je to oblečení. Pak zhasněte a můžete si společně hrát na to, jak na dítě taková hromada působí. Může vypadat jako monstrum, ale protože jste mu předtím ukázali, že to je oblečení, dítě se už nebude bát. Otevřete taky skříňky a podívejte se pod postel, než půjde dítě spát. Je důležité, aby se cítilo v bezpečí.

  • Pomozte jim řídit jejich emoce

    Autor: iStock

     

    Malé děti ještě nevědí, jak mají porozumět svým emocím. Nemělo by vás obtěžovat jim vysvětlovat, že strach je normální a je potřeba se mu postavit. Děti potřebují efektivní nástroj k ovládání strachu a rozumu. Vysvětlujte jim, používejte příběhy s dobrým nápadem a koncem, morální příběhy, aby se učily, jak s emocemi pracovat.

     

  • Rutina, rutina, rutina

    Autor: iStock

     

    Zajistěte dětem pocit jistoty pomocí rutiny. Děti by měly jíst ve stejný čas, koupat se i chodit spát stejně. Vyvarujte se toho, aby v dětském pokoji byla zapnutá televize po celý den nebo svítil počítač. Raději dětem čtěte, zpívejte nebo s nimi tančete.

  • Fyzická náklonnost snižuje úzkost

    Autor: iStock

     

    Není nic lepšího než zbavovat úzkosti pomocí dotyků a objetí. Obejměte dítě, využijte sílu dotyku. Nic špatného to není, a jestli se bojíte, že byste tím dítě rozmazlili, nebojte se ani trochu.

     

  • Dejte dítěti hračku

    Autor: iStock

     

    Hračka může dítě provázet od raného věku a dává mu pocit bezpečí. Nejlepší jsou muchlací plyšáci, kteří jsou ideálními parťáky na spaní. Může to být ale něco jiného než hračka, třeba nějaký amulet, košilka, žínka, plenka. V některých latinskoamerických zemích mají děti barevné panenky, takzvané panenky starostí. Těm děti sdělují své obavy a panenky pak položí pod polštář. Ty pak bdí nad dobrým spánkem dětí.

  • Řekněte dětem, že v tom nejsou samy

    Autor: iStock

     

    Je dobré, když dětem prozradíte, že i vy míváte někdy v noci strach. Má-li dítě noční můru, utěšte ho, že tyhle můry nejsou skutečné a že jsou pouhým výsledkem fantazie. Když dítě uvidí, že i vy sami míváte podobný problém, ulehčí se mu.

     

  • Nechte svítit malé světlo

    Autor: iStock

     

    Pokud dítě nemůže usnout a bojí se, nechte rozsvícené malé světýlko, ideálně takové, které vyzařuje teplé a měkké světlo. Rozhodně zapomeňte na modré světlo, modrá barva brání tvorbě melatoninu v mozku, což by bránilo usnutí.

     

    Kolik hodin děti potřebují k spánku? Odpověď najdete v našem VIDEU:

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku