Pozor, dudlík nikdy neolizujte! Čím vším dětem ničíme zdraví?

Pozor, dudlík nikdy neolizujte! Čím vším dětem ničíme zdraví?
Olizování dětského dudlíku by mělo být jednou provždy tabu.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
5. prosince  2017 
 06:00

Ukaž, jak to máš dobrý! Nemálo rodičů nebo prarodičů strčí během krmení potomka do úst jeho lžičku. Snad aby ho povzbudili v jídle. Vypadá to jako banalita – všichni víme, že cizí lžíce se do pusy nestrkají, ale zase tolik se nestalo, ne? Jenže přesně takhle banálně se mohou přenášet bakterie způsobující třeba vznik zubních kazů. 

1. Olizování dudlíku

Zná to každý rodič. Dítě, ať už úmyslně či ne, vyplivne dudlík, který se snese k zemi a zamíří částí patřící do úst k podlaze. Co teď? Kohoutek s vodou k opláchnutí po ruce není, takže nejeden rodič strčí dudlík do vlastní pusy, aby ho zbavil nejhorší špíny a zabránil pláči potomka, který už už nabírá. Jenže to je špatně, protože olizováním dudlíku či lžičky dítěte se mohou – pomocí slin – přenášet bakterie, které způsobují zubní kazy. 

5 drsných věcí, které rodiče dělají: Léčba savem a další

5 drsných věcí, které rodiče dělají: Léčba savem a další

Nosím nejmladší dítě v šátku, používám látkové pleny a chystám se ho kojit nejméně rok, spíše dva. Takže jsem taky možná divná matka. Navíc zrovna…celý článek

2. Pozdní usínání

Zatímco v některých rodinách předškoláci už po generace usínají kolem sedmé, nejvýše kolem osmé hodiny večerní, jinde se na to nehraje. Internetové debaty jsou plné rodičů, kteří přiznávají, že jejich malé děti chodí spát v deset nebo také o půlnoci, protože dříve prostě neusnou. Možná by stálo za to naučit je usínat dřív, protože pokud lidová moudrost tvrdí, že nejsladší spánek je ten před půlnocí, moderní poznatky jí dávají za pravdu. Spánek před půlnocí má skutečně smysl, například pro naši imunitu. 

3. Sušené ovoce

Bonbony byste dětem nedali, ale sušené ovoce klidně a bez omezení? Raději tenhle svůj postoj přehodnoťte. Protože nemusí jít o zásadně lepší volbu, než jakou představují gumoví medvídci. Ti jsou sice mimo jiné plní barviv, ale co do cukru si mohou být oba výrobky rovny. Dobře proto vybírejte ovoce tak, aby nebylo doslazované – což třeba banánové chipsy bývají prakticky vždycky. I neslazené druhy jsou hodně sladké. Nevýhodou ovoce, jako jsou třeba rozinky, je i to, že se nalepí na zuby a pak mohou tyto kousky škodit i několik hodin. 

4. Špatné boty

Nemusíte se hned stát vyznavačem bosého stylu obouvání a dávat za dětské boty dva tisíce korun, ale rozhodně má smysl kupovat dětem boty kvalitní, v nichž nešmajdají. Protože potíže z toho plynoucí nepoznáte hned, ale za pár let se to může projevovat bolestmi hlavy, páteře a podobně. 

Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku