Laryngitida: Jak ji poznat a vyléčit? Zabírá zima, léky na kašel ne

Záchvat laryngitidy vypadá hrozně, ale dítě se většinou do dvou tří dnů úplně oklepe
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
3. ledna  2019 
 06:00

Doma máme v ložnici, kde s námi spí i naše malé děti, celou zimu nejvýše 14 stupňů. Spíše o něco méně. Pod dvěma peřinami spíme od doby, kdy měl syn v roce a půl příšernou laryngitidu, kterou nešlo zvládnout bez zavolání záchranky a pár dnů v nemocnici. Studený vzduch totiž funguje jako prevence i léčba téhle nemoci. Co dalšího na ni platí? 

Typický štěkavý kašel jako základní projev laryngitidy se může z dětské postýlky ozvat v létě stejně jako v zimě, ačkoli v chladnějších částech roku je výskyt této choroby častější. Zřejmě kvůli tomu, že mezi dětmi koluje více infekcí a jejich imunita bývá celkově oslabenější.

Laryngitida patří mezi onemocnění, kterých se rodiče bojí, protože jejich projev je děsivý. Naštěstí nemoc většinou není pro dítě nebezpečná. Přesto se vyplatí umět jí předcházet nebo rychle tlumit příznaky. 

Dáváte dětem paracetamol? Pozor na předávkování!

Dáváte dětem paracetamol? Pozor na předávkování!

Zapamatujte si: horečka je sice jedním z příznaků onemocnění, jako jsou viróza nebo pravá chřipka, ale není tím příznakem, na který byste se měli zaměřit…celý článek

Jde o běžnou dětskou chorobu způsobenou viry, která se nejčastěji vyskytuje mezi batolaty a předškoláky, později už se tolik neobjevuje. Protože jak dítě roste, mění se také anatomické poměry jeho dýchací trubice, která se rozšiřuje. Díky tomu mu ani při laryngitidě tolik nehrozí, že se mu bude špatně dýchat. Jinými slovy – nemoc může dostat i starší dítě nebo dospělý, ale projeví se třeba jen jako lehká infekce horních cest dýchacích, kterou někdy provází chrapot.

Nedá se přitom říci, kdo je laryngitidou ohrožen nejvíce – některým dětem se vyhne úplně, jiné potká jednou, nejvýše dvakrát během několika let, zatímco některé jí trpí každý měsíc. Jisté je pouze to, že více jsou ohroženi alergici, protože jejich sliznice mají vyšší tendenci reagovat na různé vnější i infekční podněty otokem.

Většinou stačí domácí léčba

Záchvat laryngitidy lze naštěstí v naprosté většině případů bez potíží zvládnout doma, i když nástup choroby vypadá nezřídka dramaticky a rodiče může štěkavý kašel zaskočit. A to o to více, že nemoc se obvykle přihlásí v noci, ačkoli dítě bylo večer ještě úplně zdravé. Někdy se však dá poznat, že by se něco podobného mohlo objevit podle toho, že potomek trochu chraptí. Případně se laryngitida může zkombinovat s již rozběhlou rýmou či nějakým bakteriálním onemocněním dýchacích cest.

Příznaky jsou hodně typické: jde zejména o štěkavý kašel doprovázený sípáním, většinou bez horečky, ale průběh nemoci může být u každého dítěte jiný. Kašel jde často poměrně snadno zastavit tím, že dítěti dáte napít, pustíte do místnosti chladný vzduch nebo dítě na chvíli vezmete ven a ono pak často zase v klidu usne. Pokud je venku teplo, je možné dítě posadit například před otevřený mrazák, smysl má i zvlhčování vzduchu, a to i preventivně, zvláště pokud dítě na laryngitidy trpí nebo je alergické. Každopádně je dobré také celoročně udržovat v ložnici co nejnižší teplotu, pokud možno by neměla překročit osmnáct stupňů, ačkoli v létě to samozřejmě často není možné. 

4 kouzelné věty, díky kterým se domluvíte se svými dětmi

4 kouzelné věty, díky kterým se domluvíte se svými dětmi

Jsou situace, kdy má rodič pocit, že všechno, co řekne, je špatně. Nebo mu něco vylítne z pusy dřív, než se stačil pořádně zamyslet – a hned toho lituje.…celý článek

Ve většině případů laryngitidy i přes ošklivý chrapot a štěkavý kašel dítěti nehrozí žádné nebezpečí. Rozhodně je dobré, pokud se rodiče snaží dítě uklidnit, protože vyděšený pláč průběh nemoci obvykle zhoršuje.

Co když se dítěti přitíží?

Lékaři v souvislosti s laryngitidou používají termín inspirační stridor, kterým označují právě ono namáhavé dýchání, kdy dítě chrčí zejména při nádechu.

Pokud se i přes snahu rodičů stav potomka zhoršuje, je dobré dát dítěti kortikoidový čípek nebo tabletu, které sníží otoky sliznic. Rodičům je může na požádání předepsat dětský lékař, s kortikoidy je však třeba zacházet opatrně a nedávat je zbytečně hned při prvním zakašlání. Výjimečně jsou potřeba i inhalace adrenalinu nebo další kortikoidy – pokud by dítěti bylo stále hůře, je proto na místě vyrazit na pohotovost nebo volat záchranku. Nemá smysl podávat například léky na tlumení kašle, ty u rozjeté laryngitidy nijak nezaberou. Následující dny a zvláště noci však dítě může užívat antihistaminika – pro nejmenší děti v kapkách – která snižují riziko otoků sliznic a návratu záchvatů laryngitidy.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku