Dětské tabu: Zácpa, která trvá celé měsíce. Jak mohou rodiče pomoci?

  • Dětské tabu: Zácpa, která trvá celé měsíce. Jak mohou rodiče pomoci?
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    17. dubna  2016 
     06:00

    Zatímco jedno nebo dvoudenní zácpa neznamená vážnější potíž, batolata nebo předškoláci mohou problémy s vyprazdňováním trpět celé týdny nebo dokonce měsíce. Rodina časem neřeší skoro nic jiného, protože s dítětem nelze například jen tak někam vyrazit.  Nejde vlastně o čistě tělesný problém, protože u vzniku zácpy a zadržování potřeby hraje velkou roli i psychika. Ostatně lékaři na to mají i speciální termín: psychogenní zácpa. 

  • Asi jsme to způsobili my

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pražanka Marta přiznává, že zácpu, kterou přes rok trpěla její dcera coby batole, do velké míry způsobila ona s manželem. V dobré víře, když se snažili přimět dívenku, aby začala pořádně jíst.

    "Byla jako batole dost neduživá, a tak jsem i ve vleku babičky, která je profesí dětská sestra, hodně řešila, co, kdy a jak jí. A zároveň jsem se ji snažila naučit na nočník, protože jsem potřebovala, aby mohla od dvou let chodit do školičky. Celé se to nějak propletlo – holčička byla úzkostná, chtěla se nám zavděčit a zároveň s námi začala svým přístupem k jídlu a vyprazdňování trochu orat, protože věděla, že nám na ní záleží. A že když ji bude bolet bříško, protože nekakala, nebude muset do školičky," popsala matka dívky, jak začal jejich boj se zácpou. 

  • Stres z cizího záchodu i antibiotika

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zácpa je nejen u malých, ale i u školních dětí překvapivě častým problémem a příčin může být více. Někdy se objeví jako následek léčby antibiotik, jindy v důsledku toho, že dítě mimo domov odmítá chodit na velkou  neustálým zadržováním i problém způsobí. příčinou může být i nevhodné složení stravy s nedostatkem vlákniny.

    Někdy je u batolat zácpa projevem vzdoru vči rodičům - dítě ví, jak neustále řeší, zda už bylo na záchodě či zda se mu na něj nechce a trestá je tím, že odmítá jít na velkou, protože to jde na rozdíl od močení zadržovat. Některí děti mohou reagivat zácpou i na stres v rodině, způsobený třeba hádkami rodičů. 

  • Projímadla jsou tabu

    Vážnější zácpu poznáte třeba tak, že dítě mívá zašpiněné spodní prádlo - kolem ztuhlé stolice může konečníkem samovolně vytékat tekutý obsah střev. Někdy má dítě problémy s vyprazdňováním, ale vcelku pravidelně to samo zvládne. Ale někdy potřebuje pomoc rodičů, kteří ho musí doslova nutit k tomu, aby to zkusilo, přičemž podávání projímadel je u dětí tabu. A zelenina a zvyšování příjmu tekutin nemusí stačit. 

  • Někdy je lepšéí netrvat na vodě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Stane se také, že děti pijí málo a v tom případě je lepší ustoupit z představy, že budou pít čistou vodu. "Určitě je lepší dodržovat pitný režim – podávat nápoje, byť slazené, a postupně bych zkoušela „sladkost“ šťávy snižovat," doporučuje pro takové případy poradkyně pro správnou výživu dětí Jana Divoká.

    Boj se zácpou často připomíná začarovaný kruh. Protože při zácpě vyprazdňování bolí, a tak se dítě o to více snaží stolici zadržovat. Což problém zase ještě zhoršuje. „Následky dlouhodobé zácpy jsou třeba poranění konečníku, kdy vznikají drobné bolestivé trhliny. A to je potom další důvod, proč to zadržovat,“ vysvětluje dětská lékařka Hana Cabrnochová. K lékaři je na místě vyrazit, pokud zácpa trvá tři a více dní nebo pokud se problémy s ní neustále opakují, dítě neprospívá a stěžuje si na bolesti břicha. 

  • Co upravit ze všeho nejdříve?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Ze všechno nejdříve je na místě zaměřit se na jídlo, ubrat sladkostí a prázdných kalorií, přidat ovoce a zeleninu. Pozor ale n výměnu světlého pečiva za tmavé, děti do deseti let nemusí umět celozrnné výrobky dobře trávit. Hodně pomoci mohou zakysané mléčné produkty, jako je bílý jogurt, kyška, podmáslí či kefír. Vyplatí se také podporovat návyk, aby se dítě vyprázdnilo vždy ve stejnou dobu, kdy na to bude mít klid. Pokud se dítě na nočník či wc teprve učí, rozhodně netlačte na pilu a nevyhrožujte mu. 

  • Někdy je potřeba jít k lékaři

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud má dítě bolestivé trhlinky, měli by se rodiče snažit je pomocí mastiček vyléčit co nejdříve a zároveň pomocí jídla a pití dosáhnout změkčení stolice. Dítě by mělo cítit jejich podporu, což je někdy těžké, protože boj s dětskou zácpou a scénami kolem toho je pro rodiče dost o nervy.

    Jednorázové problémy lze vyřešit třeba zařazením sušených švestek a švestkové šťávy. Občasnou zácpu pomáhá uvolnit glycerinový čípek, ale snažte se k jehopoužitá sahat spíše výjimečně. 

    Na trhu je lék forlax, který zabírá a nemá vedlejší účinky, nicméně není určen pro děti do osmi let. Lékaři ho však mohou doporučit, pokud usoudí, že by mohl pomoci i menším dětem, jen je třeba upravit dávkování. Jeho podávání může pomoci dětem překonat obavy z vyměšování spojené s bolestí. Nicméně u malých dětí je bez konzultace s lékařem nedávejte. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku