Zuzanku kopl kůň do obličeje, zlomil jí čelist a vyrazil několik zubů

Zuzanu do nemocnice přivezl vrtulník letecké záchranky
Foto: FTV Prima
Sdílej na facebooku
25. května  2016 
 06:00

Dramatický úraz, který naštěstí skončil skoro bez následků, má za sebou dvanáctiletá Zuzana. Nadšená jezdkyně na koni skončila na operačním sále potom, co ji zvíře koplo do obličeje. Lékaři na stomatologické klinice pražského Motola jí naštěstí pomohli. 

Dvanáctiletou dívku přivezl vrtulník záchranné služby do Fakultní nemocnice v Motole po nehodě, při které ji kůň nešťastně kopl do obličeje, zlomil jí čelist a vyrazil také několik zubů.

FOTOGALERIE: Jak vypadala Zuzanina léčba

V šoku a s pláčem byla přijata na stomatologickou kliniku. Následná vyšetření lékařům ukázala rozsah poškození. Za dcerou do nemocnice mezitím dorazili i vyděšení rodiče. Mamince Zuzany po CT vyšetření vysvětlil lékař Milan Hubáček pomocí počítačové simulace rozsah zranění a popsal jí postup při nezbytné operaci.

Při zákroku se bohužel ukázalo, že některé zuby jsou na tom ještě hůře, než lékaři očekávali. Byly to naštěstí  první zuby, pod kterými už byly vidět trvalé. Po operaci nemohla Zuzanka jíst, ale zotavovala se rychle. Po nějaké době mohla polykat i první jídlo a další rekonvalescence probíhala velice dobře.

Generace JÁ: Proč jsou dnešní dospívající děti tak sebestředné a chybí jim empatie?

Generace JÁ: Proč jsou dnešní dospívající děti tak sebestředné a chybí jim empatie?

V centru jejich pozornosti jsou oni sami. Jejich mottem je: „Na to mám přece nárok.“ O kom je řeč? O generaci Z, zvané také generace Já nebo iGenerace.…celý článek

„Délka rekonvalescence po operacích čelistí je dána rozsahem výkonu i věkem a spoluprací pacienta. Čím nižší věk, tím je hojení rychlejší. Obecně se dá říct, že zhojení u dospělého pacienta by mělo proběhnout do šesti až osmi týdnů, u dětí dle věku může být doba rekonvalescence až o polovinu kratší. U dětí je ale nezbytné dlouhodobé sledování, aby se včas zjistilo, zda úraz či operace nemají negativní vliv na růst čelistí a zubů,“ říká Milan Hubáček ze Stomatologické kliniky dětí a dospělých.

Milovnice koní na tato krásná zvířata ani po ošklivé nehodě nezanevřela. Dosud na nich stále jezdí. „Zuzanka u mne byla nedávno na kontrole. Je z ní už mladá slečna. Všechny stálé zuby má zachovány," popsal další vývoj lékař. Pouze některé zuby jsou mrtvé, takže bylo třeba jejich kořeny vyplnit při běžném zubařském zákroku. "Vzhledem k hormonálnímu vývoji uvažujeme ještě o plastické úpravě jizev s keloidním nádechem,“ uzavřel ošetřující lékař Hubáček.

Skuteční pacienti, opravdoví lékaři, odhalení i těch nejtěžších diagnóz, včetně unikátních záběrů z operačních sálů. Další díl cyklu Nemocnice Motol uvidíte již ve čtvrtek 26. května ve 20.15 na Primě.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku