Je lepší nosní mandli dítěti odstranit, nebo ji nechat být?

  • Je lepší nosní mandli dítěti odstranit, nebo ji nechat být?
    Spí s otevřenou pusou a huhňá při mluvení? nechte mu zkontrolovat nosní mandle
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    8. dubna  2018 
     06:00

    Uvažujete o tom, že potomkovi necháte odstranit nosní mandli, protože je kvůli jejímu zvětšení každou chvíli nemocný, zvláště v zimě? Navíc v noci chrápe jak starý námořník? Právě teď je ideální čas, abyste s pomocí odborníka zvážili pro a proti a dítě případně objednali na nějaký podzimní termín. 

  • Proč zrovna teď?

    Je malý, ale troufne si i proti přesile!
    Je malý, ale troufne si i proti přesile!
    Autor: Shutterstock.com

    Nejvhodnější dobou k odstranění nosní mandle je podzim. Operace by se neměla dělat ani v horkém létě, ani v době, kdy jsou děti každou chvíli nastydlé, tedy v zimě. Jaro je zase dobou, kdy mohou odborníci nejspíše posoudit, v jakém stavu nosní mandle vašeho dítěte je, protože ji pravděpodobně nebude mít zasaženou nějakou zimní infekcí. Proto má smysl dítě teď nechat vyšetřit a případně objednat k podzimnímu vyndání mandle. 

  • Co všechno může způsobit?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Chrápání, dýchání pusou, huhňání. To jsou nejčastější potíže, které kromě časté rýmy způsobuje zvětšená nosohltanová mandle. Jde o problémy, kterými trpí převážně děti, protože nosní mandle zaniká v období puberty, nejčastěji kolem 16. až 17. roku. K potížím patří kromě věčné rýmy i na ni nasedající infekce. Nosní mandle může podstatným způsobem ovlivnit způsob, jakým dítě dýchá, a tak má vliv i na to, jak mluví, včetně správné výslovnosti. 

  • Pryč s ní, nebo ne?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kdy je vhodné nosní mandli odstranit, a kdy je naopak lepší nechat ji být? Odpověď není tak docela jednoduchá. Nosní mandle s věkem zaniká, takže její význam pro lidský organismus není až tak zásadní. Její úkol je jasný: zachycuje viry a bakterie, které se bez ní mohou do těla dostat snadněji. „Když dítě trpí těmito obtížemi, je zbytečné s odstraněním nosní mandle otálet,“ potvrzuje oční, ušní a krční lékař Stanislav Dvořák a doplňuje: „Obzvlášť v situaci, kdy v důsledku dráždění opakovanými infekcemi nosní mandle zduří, ucpává zezadu nos i Eustachovu trubici – dítě pak špatně dýchá, a navíc trpí daleko častěji zánětem středního ucha.“

  • Jak se mandle vyšetřuje?

    ...
    ...
    Autor: s

    Nosohltanová mandle, což je vlastně shluk lymfatické tkáně v zadní části nosohltanu, se vyšetřuje jednoduše a bezbolestně. Je umístěna v nosohltanu, tedy vzadu za nosem. Lékař ji může vidět nosem pomocí zvětšovací optiky. Dá se ale vyšetřit i pohmatem v nosohltanu.

  • Co čekat od zákroku i rekonvalescence?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Operuje se v krátkodobé anestezii. Mandle se odstraňuje buď klasickým chirurgickým zákrokem (speciálním nástrojem zvaným kyreta se tkáň nosní mandle prostě seškrábne z nosohltanu), nebo laserově, přičemž se uvádí, že po laserovém odnětí je riziko toho, že mandle znovu nabude původní velikosti, podstatně nižší. Rána se hojí maximálně týden. 

  • V jakém věku dítěte o odstranění mandle uvažovat?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Například v pražském Motole se u opakovaných zánětů středního ucha přistupuje k podobným zákrokům u dětí od roka výše. Pokud jsou problémy s ušima skutečně úporné a dítě jde z antibiotik do antibiotik, mohou ho rodiče na příslušné vyšetření objednat už v devíti měsících věku. Nosní mandle většinou znovu dorůstá, a to někdy natolik, že všechny problémy s ní související – a to nejen záněty středního ucha, ale vůbec časté problémy s dýchacími cestami nebo s chrápáním – se mohou vrátit. Lékařům pak nezbývá než mandli, nebo tedy přesněji lymfatickou tkáň vzadu v nosohltanu, zkusit vyndat znovu.

  • Zabere zákrok stoprocentně?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Bohužel, odstranění zdaleka nezabere u všech dětí. Pediatr Tomáš Karhan před časem prohlásil, že podle něj se dětem nosní mandle odstraňuje dvakrát až třikrát častěji, než je skutečně potřeba. Jedním z důležitých ukazatelů pro to, zda ji odstranit, by měla být její velikost a pak to, zda skutečně je ložiskem infekce. Někdy se například může ukázat, že za opakovanými rýmami je spíše reflux. 

/
Autor: sia, wall
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku