8 tipů, jak přesvědčit děti, že se nemusí bát zubaře

  • 8 tipů, jak přesvědčit děti, že se nemusí bát zubaře
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    12. července  2016 
     06:00

    Přiznejme si to: jít s dětmi k zubaři nepatří k oblíbeným aktivitám. Není totiž jisté, jak taková návštěva dopadne. Jak to udělat, aby se děti nebály? Zkuste tyhle fígle!

  • Nepoužívejte výhrůžky!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nedivte se, že vaše dítě nesnáší návštěvu u zubaře, když mu neustále říkáte: „Když budeš dělat scény, dám ti facku!“ „Když si nebudeš čistit zuby, řeknu zubaři, aby vytáhl vrtačku.“ „Zubaři jsou lékaři, kteří s nadšením mučí lidi.“ Pokud používali stejné fráze i vaši rodiče, když jste byli malí, zamyslete se nad tím. Jak vám bylo? Asi ne moc dobře, že? Chcete-li, aby se vaše děti nebály, neříkejte jim nic podobného ani jim nevyhrožujte.

  • Najděte zubaře, kterého budou mít děti rády

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Věřte, i zubaře můžete milovat. Stačí najít někoho, o kom víte, že je nejen dobrý odborník, ale že to i s dětmi umí, je trpělivý, vstřícný, nezačne na dítě řvát, když ho kousne. Jsou i tací, kteří psychologickými metodami přinutí i sebevíce vzdorující dítě ke spolupráci. Pokud víte předem, že vaše dítě pusu neotevře a nebude spolupracovat, vhodné je najít takovou ambulanci, kde dítě zklidní fixací – sedací či anestezií.

  • Udělejte z první návštěvy veselou záležitost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Skvělý způsob, jak dítě seznámit se zubařem, je vzít ho s sebou na svou vlastní preventivní prohlídku. Ať už je to návštěva dentisty nebo dentální hygienistky, obojí může být pro dítě prospěšné. Lékař dítěti ukáže, jak funguje zubařské křeslo, povozí ho na něm nahoru a dolů, ukáže mu, jak funguje tlačítko na vodu, či mu půjčí do ruky dentální pomůcky, aby si je osahalo.

  • Projekt: Zuby

    Autor: Shutterstock.com

    Stačí se pozeptat v ordinaci nebo zabrouzdat na internetu a najdete spoustu různých projektů, které děti naučí to, jak se starat o zuby, ale taky to, jak se nebát zubaře. Například projekt Dětský úsměv je určen dětem v mateřských školách a na prvním stupni ZŠ. Skvělý je především praktický nácvik správného čištění chrupu pod odborným vedením. Lektorky používají pro názornost a upoutání pozornosti dětí obrázky, výukové omalovánky, kvízy, pracovní listy, modely zubů apod. Výuka je podpořená pracovními sešity, které ilustroval Miloš Nesvadba. Více na www.detskyusmev.org

  • Hrajte si na zubaře

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Víte, že existuje celá řada nejrůznějších dětských her, které děti zábavnou formou naučí pečovat o zuby? Třeba rodinná hra Kajman, ve které najdete hlavu krokodýla se zuby. Hra je založená na tom, že dítě musí odstranit krokodýlův nemocný zoubek. Ale pozor: jestli přitlačí na bolavý zub, krokodýl zavře svou tlamu a každé následující otevření tlamy způsobí náhodný výběr jiného zubu. Skvělé jsou i hry do tabletu nebo chytrého telefonu, například Little Dentist. Díky ní si děti vyzkouší, co všechno může zubař provádět s jejich zuby. Skvělý je také velký hrací set Malý zubař, který vysvětluje zubní a ústní hygienu způsobem, který pochopí i malé děti. 

  • Ať si vybere kartáček

    I když mléčné zuby dětem jednou vypadnou, jejich význam to nesnižuje.
    I když mléčné zuby dětem jednou vypadnou, jejich význam to nesnižuje.
    Autor: Shutterstock.com

    Nudný a fádní kartáček nebude dítě používat rádo, hledejte takový, který ho osloví a motivuje k pravidelné péči. Existují i dětské elektrické kartáčky, ale lepší je začít klasickým a naučit s ním dítě správné pohyby. 

  • Zkuste vědecký pokus

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Stačí malý pokus a vaše dítě se už nebude nikdy ptát, proč si má čistit zuby nebo proč je nutné chodit na pravidelné prohlídky. Budete k tomu potřebovat několik natvrdo uvařených vajec, vodu, cukr a ocet. Vezměte vejce a dejte je do vody s cukrem a octem, každý den pak sledujte s dětmi, jak se mění vnější skořápka vajec, která je podobná zubní sklovině. Čím déle bude vejce vystaveno kontaktu s cukrem nebo kyselými látkami, tím více se začne změkčovat a praskat. Úplně podobně reaguje zubní sklovina, jakmile je vystavena cukru a kyselým látkám.

  • Obava na celý život

    Nenávist k zubaři se s dětmi může (a pravděpodobně taky bude) táhnout celý život. Pokud doposud v zubařském křesle řvaly, praly se, kousaly a škrábaly, počkejte pár měsíců, než se uklidní nebo se přestanou tolik bát (mezitím můžete zkoušet výše uvedené rady). Násilím jim otvírat ústa vede k nenávisti nejen k zubaři, ale i k vám. Čím více pozitivních zkušeností budou mít, tím snadněji to zvládnete.

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku