Jen ho nechte, ať si okusuje nehty a cucá palec. Bude zdravější

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
25. července  2016 
 06:00

Taky vás potomek štve, protože si věčně okusuje nehty nebo cucá palec, ačkoli už dávno není miminko? Teď se na to možná začnete dívat trochu jinak, protože dítě tak nevědomky posiluje svou imunitu a brání se rozvoji alergií. Na druhou stranu si tím ničí zuby. 

Všelijaké vědecké výzkumy můžeme samozřejmě brát s rezervou, ale zrovna tenhle je hodně zajímavý. Jeho autoři přišli s tvrzením, že pokud si dítě coby malé cucá prsty nebo okusuje nehty, snižuje riziko, že ho v dospělosti budou trápit alergie. Pokud má váš potomek obě tyto neřesti, klesá pravděpodobnost o více než třetinu. Studie, kterou vypracovali experti z novozélandské univerzity v Otago, vyšla v časopise Pediatrics. 

Jak to? Odborníci se domnívají, že děti při tom polykají bakterie žijící pod nehty, čím de facto trénují imunitu. Riziko, že budou alergické, se tím snižuje bez ohledu na to, zda jsou jejich rodiče alergičtí, zda vyrůstají mezi domácími zvířaty či zda se pohybují v prostředí, kde se kouří. 

12 překvapivých tipů, jak dětem ulevit od bolesti zubů či ucha

12 překvapivých tipů, jak dětem ulevit od bolesti zubů či ucha

Stačí jedna dvě noci s dítětem, kterému rostou zuby, a z celkem příčetného a čilého rodiče se stává vyřízená osoba v zombie módu. Podobně spolehlivě…celý článek

Na druhou stranu novozélandští odborníci, autoři výzkumu, varovali před nápadem, že by snad někdo děti vyloženě povzbuzoval v tom, aby si okusovaly nehty nebo cucaly palec, protože to s sebou nese i zdravotní rizika, zejména co se týče vývoje čelisti a zubů. Může to způsobit poměrně vážné ortodontické vady. 

Profesor Malcolm Sears z kanadské McMaster University v Kanadě také souhlasí s tím, že by se tyto návyky neměly podporovat, ačkoli jsou svým způsobem zdravé a v souladu s tím, co říká takzvaná hygienická teorie: podle ní imunitní systém vyloženě potřebuje, aby se setkával s různými bakteriemi a nečistotami a trénoval se na nich. 

Přečtěte si další články o zdraví dětí

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy