Odstáté uši u dítěte se vyplatí řešit. Kdy je nechat přišít?

  • Odstáté uši u dítěte se vyplatí řešit. Kdy je nechat přišít?
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    8. října  2016 
     06:00

    Má vaše batole velké uši nebo dokonce odstáté? Řešení je snadné, elegantní a v podstatě bezbolestné. Ideální je nechat je přišít ještě ve školce. V pubertě je to mnohem náročnější, a to i finančně.

  • Za odstáté uši nemůže čepička

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Říká vám babička nebo kamarádka, že za vadu uší vašeho dítěte může to, že často jako miminko leželo na oušku a přeleželo si ho nebo že jste mu špatně nasazovala čepici? Nesmysl. Uši stejně jako jiné orgány těla můžou být postižené vrozenou vadou a k ní patří i odstáté uši. Tahle „vada“ patří k těm nejlehčím a dá se velmi snadno vyřešit drobným chirurgickým zákrokem, kterého se nemusíte bát.

  • Co budete muset udělat jako první

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Vhodné je odstranit je už v batolecím nebo předškolním věku, aby pak dítě nebylo ve škole traumatizováno. Většina odborníků doporučuje chirurgické řešení kolem pátého roku těsně před tím, než jde dítě do první třídy. A to nejen proto, že dítě operaci zvládne lépe psychicky, ale také proto, že do deseti let věku zákrok hradí zdravotní pojišťovna. Pak už si ho budete muset zaplatit v celé výši. Jako první vás čeká návštěva dětského lékaře, který vám dá doporučení pro plastického chirurga, jedině ten tento problém totiž může vyřešit. „Jakmile se objednáte na konzultaci, plastický chirurg zhodnotí stav uší a navrhne řešení. Přece jen, má největší zkušenosti s operacemi dětských uší. Samozřejmě je lepší, když dítě s operací spontánně souhlasí,“ radí dětská lékařka Alexandra Vidnerová.

  • Jak operace probíhá

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Dítě před operací musí absolvovat předoperační vyšetření a také pediatrické, že může zákrok podstoupit. Operace se provádí v naprosté většině ambulantně v analgosedaci či narkóze. V případě, že se zákrok provádí pouze v lokální anestezii, musí být dítě nalačno (od půlnoci se nejí a nepije). Dětská lékařka Marta Šimůnková ale doporučuje narkózu, protože pro děti jde o poměrně traumatizující zážitek, byt téměř bezbolestný. Vždy probíhá zákrok na operačním sále, aby nedošlo k infekci. Po operaci uši samozřejmě bolí, ale nepříjemné pocity se řeší léky.

  • Za tři měsíce uvidíte výsledek

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Po operaci musí dítě nosit asi dva týdny obvaz (ten tam je proto, aby se udržela nová poloha uší a hlavně aby se minimalizovaly otoky a vznik hematomů) a pak asi měsíc elastickou čelenku. Zpočátku se obvazy mění obden, potom podle rychlostí hojení. Připravte se na to, že po odstranění bandáže se mohou objevit otoky a modřinky, které ale do tří týdnů zmizí. Otoky vás nemusí znervózňovat, a výsledek uvidíte i s nimi. Kromě toho mohou být uši trochu necitlivé, a to může trvat dva až tři měsíce – ale i to pomine. Určitě po tuto dobu nesmí dítě sportovat, aby nedošlo k poškození. Definitivní výsledek uvidíte nejdříve za tři měsíce, až se ouška „usadí“.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku