A vidí dobře? Rodiče často přehlédnou problémy se zrakem svého potomka

A vidí dobře? Rodiče často přehlédnou problémy se zrakem svého potomka
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
8. října  2016 
 06:00

Rodiče se bojí, že jejich děti budou šilhat a špatně vidět. Mnohdy však netuší, jak si vlastně případných potíží, jako je třeba tupozrakost, všimnout a jak je řešit. Zrak se přitom první roky vyvíjí, ustaluje se až šesti sedmi letech a je tak možné, že dítě jako batole vidí perfektně a pak se objeví potíž, kterou nikdo nezaznamená. Jak se tomu vyhnout? 

První základní vyšetření dětského zraku by mělo proběhnout u pediatra ve třech letech, kdy už dítě obvykle částečně spolupracuje. Poté je oči třeba překontrolovat každé dva roky. 

Zatímco šilhání většina rodičů nepřehlédne, tupozrakosti, která je nemenším problémem, si spousta rodičů a někdy ani dětských praktiků nevšimne. Bez řádného vyšetření ji stejně s jistotou diagnostikovat nelze. Důležité je vědět, že pořádně léčit se dá pouze mezi třetím až osmým rokem, pak už je pozdě.

Trochu drsné? Trik, díky němuž táta zkrotil trojčata v autě

Trochu drsné? Trik, díky němuž táta zkrotil trojčata v autě

Taky se vaše děti hádají v autě? Kdo má lepší výhled? Kdo má větší sušenku a kdo se víc nudí? Američan Jake White si poradil po svém a nás to docela…celý článek

„Neřešená tupozrakost znamená, že nefunguje propojení mezi zrakovou kůrou mozku a tupozrakým okem, člověk pak kvalitně vnímá obraz jen jedním okem, což s sebou nese další problémy v dospělém věku, například se získáním řidičského průkazu, a tak dále," varuje lékařka Varcholová. 

Tupozrakost přitom patří mezi potíže, které se později nedají korigovat brýlemi, kontaktními čočkami ani operací. Méně závažnými problémy jsou refrakční vady, které souvisí s růstem. Jde nejčastěji o krátkozrakost, která se kompenzuje brýlemi s takzvanými minusovými dioptriemi.

Na co si dávat u dítěte pozor:

  • Nepodceňujte lékařské prohlídky, vaše dítě na ně má ze zákona nárok. První základní vyšetření zraku je při tříleté prohlídce u pediatra, navštěvujte ho každé dva roky (při problémech dle potřeby).
  • Varovným znamením může být to, že se dítě špatně orientuje v prostoru, je „nešikovné“ při sportu, nerado čte, mhouří oči při pohledu do dálky, velmi často mrká nebo se projevuje neobvykle (naklání hlavičku, často zakopává…).
  • Jakékoliv pochybnosti či obavy konzultujte s lékařem. Nepodléhejte mýtům, například že dítě ze šilhání „vyroste“. Nejpozději v 6 měsících by oči neměly šilhat. Návštěvou lékaře nic nepokazíte, zanedbáním problému můžete dítěti způsobit závažné, dokonce trvalé obtíže.
  • Chraňte oči svých dětí před UV zářením, pořiďte jim kvalitní sluneční brýle, které budou rády nosit.
  • Pokud lékař ze závažných důvodů neurčí jinak, dbejte na to, aby dítě mělo pestrou a kvalitní stravu, nevynechávejte žádnou z přirozených složek potravy.

Lékařka: Některé ženy kojit nemůžou, jejich prsa to zkrátka nedokážou

Lékařka: Některé ženy kojit nemůžou, jejich prsa to zkrátka nedokážou

Novopečené maminky se obvykle těší, že budou své dítě kojit. Někdy však přijde zklamání, protože zjistí, že to prostě nejde. A když jim pak laktační…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku