Potřebují děti vitamin D? Jeho nedostatek může poškodit imunitu a nastartovat řadu nemocí!

  • Potřebují děti vitamin D? Jeho nedostatek může poškodit  imunitu a nastartovat řadu nemocí!
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    9. října  2016 
     08:00

    Říkáte si, že lepší než „déčko“ v kapkách je sluníčková terapie? To určitě ano, ovšem v naší zeměpisné šířce toho slunce zase tolik nemáme. Nedivte se tedy, že po první návštěvě v poradně po narození dítěte vám ho pediatr předepíše. Je to vážně nutné?

  • Proč je vitamin D důležitý?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Lidské tělo potřebuje „déčko“ k udržení správné hladiny vápníku a fosforu, které pomáhají budovat zdravé kosti a zuby dítěte. Doporučený příjem vitaminu D pro děti je 400 IU denně. Podstatné množství vitaminu D si dokáže lidský organismus vytvořit z provitaminu, který vzniká v kůži působením slunečního záření. Podle odborníků postačí 8 až 12 minut denně k tomu, abyste získali dostatek vitaminu D. I proto se tomuto vitaminu říká sluneční vitamin. „Jenže problém nastává v zimě nebo při nedostatečném pobytu na denním světle,“ říká výživová poradkyně Blanka Sekerová. Právě v těchto měsících slunečních paprsků moc není, takže hrozí deficit vitaminu D.

  • Nejlepší zdroj? Slunce!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    O křivici už pěknou řádku let nikdo ani neslyšel, a to právě díky vitaminu D, který lékaři kojencům předepisují. Deficit tohoto vitaminu totiž může způsobit křivici, což je vážné onemocnění páteře, pánve a končetin. Na udržení správné hladiny vitaminu D stačí, aby bylo dítě vystaveno sluníčku 30 minut týdně (odkryté části těla – ruce, nohy a obličej). Při slunění „jen“ hlavičky jsou potřebné až 2 hodiny týdně. Jak uvádí lékař Petr Tláskal z FN Motol v Praze při adekvátní expozici slunečním paprskům není příjem vitaminu D z potravinových doplňků nutný, jedna studie například uvádí, že přibližně 400 IU vitaminu D denně vzniká po slunečném ozáření pěti procent tělesného povrchu.

  • Jednou denně, jedna kapka až do jednoho roku

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    „Vzhledem k tomu, že přirozená ani umělá výživa kojence nezajišťuje dostatečný příjem vitaminu D, obecně se doporučuje tento vitamin podávat do konce prvního roku života a ve druhém roce života v zimních měsících v denní dávce 400 IU,“ říká Petr Tláskal z motolské nemocnice. Kojeným i nekojeným dětem se podává 1 kapka v jedné denní dávce bez ohledu na roční období. V České republice se jako vitamin D používají kapky Vigantol. Jde o chemicky vytvořený vitamin D a některé maminky ho proto odmítají dětem dávat a raději volí přípravky na rostlinné bázi. Vigantol lékaři předepisují a je zdarma, zdravotní pojišťovny ho proplácejí. Vyskytují se názory, že dávat miminku kapky s vitaminem D, je zbytečné, protože většina kojeneckých mlék je obohacena právě o tento vitamin. Jeho dávka v nich ale není dostačující, proto pediatři doporučují ještě podávání „déčka“ v kapkách. Vitamin nepodávejte s vodou ani s čajem, déčko je totiž rozpustné pouze v tucích, vhodnější je tedy mléko. 

  • Déčko hraje důležitou roli v prevenci

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Vitamin D není důležitý „jen“ jako prevence před křivicí či jako budovatel zdravých kostí a zubů. Vědecké studie prokazují, že vitamin D je důležitý i pro imunitní systém. Jeho nízké hladiny můžou v komplexu s dalšími vlivy působit na vnímavost a horší překonávání běžných infekcí, zejména onemocnění dýchacích cest u malých dětí. Kromě toho se objevuje stále více publikací o významu „déčka“ v prevenci rozvoje řady dalších nemocí, například astmatu a obezity. Vitamin D potlačuje také rozvoj imunopatologických reakcí, které chrání organismus i před takovými nemocemi, jako jsou cukrovka, roztroušená skleróza či lupénka.

    Lékařka: Některé ženy kojit nemůžou, jejich prsa to zkrátka nedokážou

    Lékařka: Některé ženy kojit nemůžou, jejich prsa to zkrátka nedokážou

    Novopečené maminky se obvykle těší, že budou své dítě kojit. Někdy však přijde zklamání, protože zjistí, že to prostě nejde. A když jim pak laktační…celý článek

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku