Co je to za pupínky: Velký přehled dětských nemocí s vyrážkou

  • Co je to za pupínky: Velký přehled dětských nemocí s vyrážkou
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    4. ledna  2017 
     16:00

    Vyrážka je velmi častým projevem nějaké choroby, případně alergie. Poznat přesně, o co jde, je někdy poměrně těžké i pro lékaře, ale na druhou stranu například neštovice nebo spála bývají celkem jednoznačné. Jak vypadají běžné dětské choroby projevující se osypáním, jak se léčí a kdy je nezbytné vydat se k lékaři? 

  • Plané neštovice

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Co to je: Velmi časté infekční onemocnění, které každý z nás prodělá, obvykle než dosáhne dospělosti. Neštovice zažijete s dítětem jen jednou, jejich původcem je silně nakažlivý virus a infekce se šíří vzduchem. Bránit se nelze, jsou totiž nakažlivé ještě před výsevem pupínků.

    Takže vás asi nejpozději ve školce čeká „epidemie“, kdy najednou chybí třeba celá třída dětí, mezi nimi i to vaše.

    Projevy: 2–3 týdny od nákazy se dítěti po celém těle (od hlavy dolů) vysévají drobné červené puchýřky naplněné tekutinou, které svědí. Typická místa pro první neštovice jsou ve vlasech, na krku, za ušima. Výsev probíhá ve vlnách asi týden, onemocnění obvykle provází jen zvýšená teplota.

    Jak to řešit: Pro zmírnění svědění a urychlení zasychání puchýřků stačí nanést na ně tekutý pudr nebo chladicí gel (poradí vám v lékárně), na teplotu je možné podat lék. Dítě pár dní nekoupejte, aby se puchýřky rychle vysušily.

    Slušností je pak oznámit všude v kolektivu, kde se dítě před výsevem pohybovalo, že onemocnělo neštovicemi, a ostatním tak hrozí nákaza během dvou až tří týdnů.

    Kdy k lékaři: Neštovice obvykle stačí nahlásit pediatrovi, navštivte ho, pokud si nejste jistí, že se jedná o toto onemocnění. Vzácně se objevují vysoké horečky, které také žádají konzultaci.

  • Spála

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Co to je: Časté bakteriální onemocnění, jehož původcem je streptokok.

    Projevy: Zarudlý jazyk s typickou malinovou barvou, následuje vyrážka na břiše, v tříslech a na vnitřní straně stehen. Krční uzliny jsou zduřelé a dítě má teplotu a bolesti v krku.

    Jak to řešit: Doma jen podáním léku proti teplotě a bolesti.

    Kdy k lékaři: Hned po prvních projevech. Je totiž nutné léčit dítě antibiotiky. Neléčená spála může být rizikem pro ledviny nebo srdce.

  • Pátá dětská nemoc

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Co to je: Typické virové onemocnění dětského věku, které se objeví jen jednou podobně jako neštovice, postihuje spíše děti od tří let.

    Projevy: Po týdnu až dvou od nákazy se objevují zvýšená teplota nebo horečka, únava, rýma nebo bolesti břicha. Poté se po těle vysévá vyrážka, která se ale nemusí objevit, a onemocnění tak proběhne jen jako běžná viróza. Vyrážka začíná na obličeji a šíří se dále po těle (nejvíce na končetiny, méně na trup).

    Jak to řešit: Podáním léku proti teplotě nebo antihistaminiky na svědění kůže (např. kapky Fenistil).

    Kdy k lékaři: Pokud si nejste jistí, ale jinak mu postačí informace o prodělání nemoci.

    Jaké další dětské nemoci se projevují vyrážkou a jak se léčí? ČTĚTE ZDE

    60 celebrit a jejich děti: Komu jsou potomci podobní, komu ani trochu?

    60 celebrit a jejich děti: Komu jsou potomci podobní, komu ani trochu?

    Takový syn herce Toma Hankse Colin svého otce skutečně nezapře. Své matce Madonně je podobná i Lourdes, ačkoli na rozdíl od ní nosí tmavé vlasy. Ovšem,…celý článek

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku