Jak na febrilní křeče: Takhle je poznáte. Víte, co s nimi?

  • Jak na febrilní křeče: Takhle je poznáte. Víte, co  s nimi?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    13. ledna  2017 
     06:00

    Febrilní křeče vypadají dost hrozivě a rodiče dokážou hodně vyděsit. Objevují se bez varování, když začne teplota dítěte stoupat. Po čtvrtém roce života obvykle mizí.

     

  • Kolísání teploty riziko zvyšuje

    Dítě a horečka
    Dítě a horečka
    Autor: Shutterstock

    Když se rtuť teploměru vyhoupne přes číslo 38, jsou rodiče v pohotovosti. U malých dětí může jít o záležitost, která bude mít krátké trvání, nebo mohou naopak teploty přinést další komplikace. Jednou z nich jsou febrilní křeče. 

    Hrozí v případě, že se teplota vyšplhá na 38 °C a více. Ohrožují především malé děti ve věku několika měsíců až 4 let. Nejnáchylnější jsou děti, u kterých se střídají prudký nárůst a pokles teploty. Febrilní křeče vznikají jako následek extrémně vysoké teploty organismu. Teplota dráždí mozkové tkáně a ty začnou vysílat nekoordinované impulzy nervům a svalům.

    Odpovědí organismu na takové impulzy jsou nervové a svalové záškuby, které mohou postihnout končetiny, ale i celé tělo včetně obličeje. A to je potřeba ihned jednat a volat lékaře.

    Jak se vypořádat s kašlem, teplotou a rýmou?

    Jak se vypořádat s kašlem, teplotou a rýmou?

    Pokud pocítíme první symptomy chřipky, měli bychom okamžitě zamířit do postele. Je zbytečné chodit k lékaři a šířit viry kolem sebe. Základem léčby…celý článek

  • Vypadalo to jako epilepsie

    Dítě a horečka
    Dítě a horečka
    Autor: Shutterstock

    "Nikdy předtím jsem o takových komplikacích nevěděla,“ svěřuje se maminka pětileté Emy.

    „Když se nám to stalo poprvé, dceři byl rok a půl, měla teplotu přes 39 °C a záchvat vypadal opravdu děsivě. Držela jsem ji v náručí a byla jsem v neskutečné panice. Okamžitě jsme volali záchranku. Než dorazila, bylo po všem. Teploty pak trvaly ještě dva dny a záchvat už se neopakoval. Pak nás to během dvou let potkalo znovu, opět křeče trvaly několik minut a skončilo to.

    Byla jsem hrozně vystrašená a myslela jsem si, že jde o epilepsii. Náš pediatr mě uklidnil, že to není u dětí do čtyř let nic neobvyklého, a po třetím roce už se žádný takový záchvat neopakoval. Přesto bych pro uklidnění doporučila každé mamince dojít ještě na neurologické vyšetření,“ dodává žena. 

    Brutálně upřímný post matky na mateřské: Doma přece nedělám vůbec nic

    Brutálně upřímný post matky na mateřské: Doma přece nedělám vůbec nic

    Když Ryshell Castleberry napsala na Facebook ironický komentář, kterým reagovala na představu některých lidí, že žena na…celý článek

  • Co dělat, když se objeví febrilní křeče?

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se febrilní křeče u děťátka objeví, zachovejte chladnou hlavu a rychle jednejte. Dítě musíte zabezpečit tak, aby si během záchvatu neublížilo, například pádem na zem. Z toho důvodu lékaři doporučují v takovém stavu položit dítě na zem, je to nejbezpečnější. Ihned zavolejte záchrannou službu. A co můžete v takové chvíli pro svou ratolest udělat vy?

    „Důležité je stáhnout teplotu. Využijte k tomu klasické zábaly do mokrého ručníku nebo prostěradla. Zábaly by neměly být delší než dvě minuty. V opačném případě můžete naopak děťátko podchladit. Teplota musí klesat vždy pozvolně. Odstraňte všechny předměty z jeho okolí, o které by se mohlo poranit. Mluvte na děťátko klidným hlasem, dotýkejte se ho, ale netřeste jím.

    Tím křeče nezastavíte. Uvolněte mu oblečení v okolí krku, aby se mu lépe dýchalo. Ve fázi akutního záchvatu v žádném případě nepodávejte léky. Po záchvatu děťátko obvykle usne vyčerpáním. V tu chvíli ho otočte na bok, abyste vyloučili případné vdechnutí zvratků,“ radí dětská lékařka Alena Václavíková.

  • Důležitá vyšetření

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Přestože febrilní křeče vypadají dramaticky, dítě přímo na životě neohrožují. Svou zkušenost popsala i maminka Ivana. Její syn měl teplotu poprvé v 10 měsících a febrilní křeče nastaly už při teplotě 38,5 °C.

    „Po probuzení z odpoledního spánku vypadal, že vůbec nevnímá, a když jsem ho vzala do náruče, prohnul se jako luk a třásl ručičkama. Trvalo to celé jen několik vteřin. V tom šoku jsem si vůbec nevzpomněla, že vůbec existuje něco jako febrilní křeče, a okamžitě jsme vyrazili na pohotovost. Pediatr nám nasadil antibiotika a poslal nás na neurologii.

    Neurolog nám řekl, že vše je v pořádku, že šlo opravdu o febrilní křeče, ale pro jistotu jsme strávili jednu noc v nemocnici. Lékaři udělali ultrazvuk mozku, rozbor krve, moči, EEG a vyšetřili oční pozadí. Vyloučili epilepsii a my jsme mohli odejít domů. Od té doby se žádný záchvat neopakoval, Matyáškovi je pět let,“ dodává Ivana a radí: "Nepanikařte a vyrazte k lékaři."

    Všechno další, co potřebujete vědět o febrilních křečích, najdete ZDE

    Mačkáte dětem palec při zkoušení bot? 5 chyb, které při jejich nákupu nedělat!

    Mačkáte dětem palec při zkoušení bot? 5 chyb, které při jejich nákupu nedělat!

    Nákup jakýchkoliv bot bývá sám o sobě těžký a náročný. Víte však, jakých kritérií byste si měli všímat, když neobouváte sebe, ale míříte do oddělení…celý článek

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku