Už zase mokrá postýlka? Jak řešit noční pomočování u dětí

  • Už zase mokrá postýlka? Jak řešit noční pomočování u dětí
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    15. ledna  2017 
     06:00

    Pro mnohé rodiče i děti to bývá problém, který je potřeba včas řešit. Pokud se dítě ještě ve třech letech v noci počurá, zase tak velká tragédie to není. Jestli k tomu ale dochází třeba v pěti či šesti letech, je nutné s tím něco dělat.

  • Kdy si dítě uvědomuje, že potřebuje močit

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Teprve během batolecího věku se postupně vypracovává ovládání močového měchýře, což je následek rychlého dozrávání mozku a jeho schopností řídit močový měchýř. Jak říká dětská lékařka Marie Pokorná v knize „Radosti a strasti“, přispívá k tomu i neustále se zvětšující kapacita měchýře, který umožňuje dítěti zadržovat stále větší množství moče, a tudíž i méně časté nucení na močení. Tím vznikají základní předpoklady k nácviku močení a výchově dítěte k udržování osobní čistoty. To však musí probíhat postupně, pomalu a hlavně nenásilně.

  • Kdy je to ještě „normální“

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Noční pomočování neboli enuréza je zejména u chlapečků dlouho normální, podle dětské lékařky Alexandry Vidnerové se můžou pomočovat i šestiletí kluci a nemusí jít o nemoc. Jestli je dítě nemocné nebo jde „jen“ o problém v hlavě, o tom by měl rozhodnout lékař. V pěti letech by dítě mělo jít na WC již samo a zvládnout všechny úkony týkající se svlékání, oblékání a utírání se. Jestli je dítě třeba nachlazené, nějaká ta nehoda se stát může a nemusíte hned panikařit. V takovém případě noční pomočování vymizí buď samovolně, nebo po léčbě.

     

  • Kdy by se dítě mělo přestat pomočovat?

     

     

    ...
    ...
    Autor: iStock
    Odpověď není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Mezi dětmi jsou velké rozdíly a odchylky, které je nutné akceptovat. Pokud je ale vašemu dítěti pět let a více, neměli byste to ale bagatelizovat. Přestože asi pětina pětiletých dětí se v noci počurává, řešit byste to měli. Dítě už má totiž rozum a může to pro něj být ponižující a zahanbující. Určitě tedy vyhledejte odborníka, který dítě vyšetří a vyloučí například infekci nebo jiné organické příčiny. Příčinou enurézy může být například zvýšená dráždivost močového měchýře, nádory v malé pánvi, nebo dokonce i cukrovka.

  • Další možné příčiny

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Noční pomočování je většinou provázené nadměrně hlubokým spánkem, zhoršuje se chladem, při stresech v rodině či školce, při výchovných problémech, nadměrném přísunu tekutin večer i rozrušení. Tou nejčastější příčinou bývá nezralost centrální nervové soustavy a močového měchýře a projevuje se to zejména v noci a vypadá to, jako by nefungovaly spoje, které mozek upozorní na to, že je potřeba se vzbudit a jít na záchod. „Při pomočování mají význam i psychické vlivy. Počurávání může signalizovat, že jeho vnitřní svět není v pohodě a že dítě není spokojené. A najevo to dá právě tím, že se počurá. Může to být hádka mezi rodiči, problémy ve školce, cokoli,“ vyjmenovává dětská lékařka Vidnerová.

     

  • Jak dítěti pomoct, když je na vině psychika

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když lékař vyloučí organické příčiny, je na místě hledat důvod v psychice. Čeká vás trpělivost a náročná režimová opatření. Jedině tak můžete vyhrát. Podle dr. Vidnerové je vhodná i tzv. motivační konzultace, kdy dítě přijímá aktivní roli tím, že si do kalendáře zaznamenává mokré a suché noci. „Před spaním jde samo močit, pomočí-li se, samo si převlékne postýlku. Je nutné dítě netrestat a vyvarovat se křiku. Motivujte ho za suché noci. Lze použít i elektrický alarm, což je nejúčinnější metoda léčby,“ radí lékařka. Instalace je jednoduchá a spustí se už několika kapkami moče. Během prvních týdnů je dítě buzeno po úplném pomočení, v dalších se dítě budí již po prvních kontrakcích močového měchýře, aniž se počurá. „Alarm byste měli používat nepřetržitě ještě tři týdny po posledním pomočení,“ dodává.

  • Jaká další opatření můžete zavést

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dítě určitě chvalte za každou suchou noc a můžete ho za to i odměnit. Další léčba spočívá zejména v opatřeních všeobecného rázu, zejména v tom, že omezíte příjem tekutin večer, a hlavně mu nedávejte nic močopudného. Než dítě půjde do postýlky, musí se bezpodmínečně vyprázdnit. Důležitý je také klid v místnosti, kde dítě spí. Staršímu dítěti nedávejte plenku, to by vedlo spíše k tomu, že by dítě nemělo potřebu se vzbudit. A co ještě nedělat? Během noci dítě nebuďte, aby se šlo vyčurat, bylo by rozespalé a stejně by nerozlišilo, zda se vyčuralo do postele nebo do mísy. Enurézu byste tím jen zhoršili. V některých případech může lékař předepsat tzv. enuretický hormon, který snižuje množství vytvořené moči. Při jakýchkoli pochybnostech vás pediatr pošle k neurologovi, urologovi či psychologovi.

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku