Jak pečovat o suchou a ekzematickou pokožku vašeho dítěte?

  • Jak pečovat o suchou a ekzematickou pokožku vašeho dítěte?
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    1. února  2017 
     06:00

    Ekzém u nejmenších dětí většinou svědčí o nějaké alergické dispozici, případně je projevem toho, že miminko má citlivou pokožku, a tak reaguje i na věci, které by se u někoho jiného nijak neprojevily. Stačí třeba trochu hůře vymáchané prádlo. Jak pečovat o pokožku dětí, které mají problém s citlivou a suchou kůží? 

  • Jak pokožka funguje?

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Vnější vrstva kůže působí ve zdravém stavu jako ochranná bariéra. Při kožních onemocněních může být však suchá a může popraskat. Nečistoty, dráždivé látky či choroboplodné zárodky se pak mohou dostat do citlivé spodní vrstvy a způsobit její poškození, včetně infekce.

    Ekzém svou podstatou znemožňuje, aby kůže zůstala zvlhčená, měkká a pružná. Při nedodržení důležitých zásad ohledně mytí kůže vodou (její teploty a délky pobytu v ní) a stálého promazávání kůže většinou dojde ke zhoršení onemocnění.

    ...
    ...
    Autor: iStock
    Nepodceňujte vyrážku u novorozenců!

    Pokožku je tedy nutné velmi často hydratovat a promazávat. Pro zachování alespoň přiměřené funkce pokožky používejte vhodné krémy nebo masti a koupelové oleje (například Oilatum, Linola, Leciderm). Ještě vlhkou pokožku je nejlépe mazat ihned po koupeli.

  • Jak se o takovou pokožku starat?

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    • Promazávání kůže je velmi důležité. Hned jak to půjde, zapojte do péče o pokožku také vaše dítě.
    • Dodržujte pravidelný denní režim. Ten pomůže, abyste na péči o pokožku nezapomněli. Trvejte na dodržování rozvrhu, i když je dítě v péči jiných osob (prarodiče, kamarádi, škola v přírodě apod.).
    • Bavlněné rukavičky na noc mohou být použitelné zvlášť pro malé děti, které se v noci škrábou.
    • Pořiďte svému dítěti spodní a noční prádlo speciálně určené pro potřeby atopické pokožky.
  • Co platí pro celou rodinu?

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    • Naučte děti, aby si nehrály v prašném a špinavém prostředí. To může zhoršit stav nemoci a zvýšit možnost infekce.
    • Svědění a škrábání během noci je problémem pro všechny členy rodiny. Promluvte si se svým kožním lékařem o možnosti užívání antihistaminik, která mohou pomoci.
    • Vysvětlete jednoduchým způsobem svému dítěti, o jakou nemoc se jedná.
    • Buďte pozitivní, ale nedávejte falešná očekávání.
    • Naučte dítě, jak se vyrovnat s nevhodnými poznámkami ostatních.

    Tip navíc? Nechte dítě vyšetřit, už u batolat se z krevních testů dá odhalit, zda za vytrvalým ekzémem není třeba alergie na nějakou potravinu, kterou pak vyřadíte z jídelníčku, a ekzém se tak může zásadním způsobem zlepšit. 

    Matka se fotí s dcerami (10 a 3 roky): Stejně se oblékají a češou

    Matka se fotí s dcerami (10 a 3 roky): Stejně se oblékají a češou

    Když se Britka Dominique v roce 2015 rozhodla, že přestane chodit do práce a bude se věnovat hlavně dvěma dcerám, nebyla si svým rozhodnutím úplně…celý článek

    7 potravin, které by děti měly ochutnat do prvních narozenin

    7 potravin, které by děti měly ochutnat do prvních narozenin

    Možná vaše dítě s důvěrou ochutná všechno, co mu předložíte, možná, že zkusí jen to, co samo bude chtít. Náš článek nediktuje, jen doporučuje,…celý článek

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku