Viry nebo bakterie: Jak poznat, co způsobilo rýmu, kašel a další potíže dětí

  • Viry nebo bakterie: Jak poznat, co způsobilo rýmu, kašel a další potíže dětí
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    4. února  2017 
     14:00

    Jste u vás doma všichni zdraví a nikoho netrápí rýma, bolest v krku,  kašel, horečka a další podobné potíže? Pak máte velké štěstí, protože právě teď je výskyt těchto banálních, otravných chorob na maximu. Většinou jde o virové choroby. A hodně je také případů pravé chřipky, kterou rovněž způsobují viry. Jak se od sebe poznají? 

  • Proč někdo onemocní a někdo ne?

    Dítě a horečka
    Dítě a horečka
    Autor: Shutterstock

    Klasické období akutních respiračních onemocnění představuje zejména konec října a poté celý zimní čas s koncem někdy v průběhu března,“ říká úvodem MUDr. Vlastimil Jindrák ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

    „To, zda nás ‚navštíví‘ akutní respirační onemocnění, chřipka či angína, závisí na mnoha faktorech, přičemž v první linii stojí správně fungující obranyschopnost našeho organismu (tedy imunita) a citlivost (vnímavost) vůči jednotlivým mikroorganismům (původcům infekcí)."

    Vyzkoušeno: Který teploměr se nejvíce osvědčil u malých dětí?

    Vyzkoušeno: Který teploměr se nejvíce osvědčil u malých dětí?

    Každý, kdo někdy zkoušel měřit teplotu malým dětem, musel nejméně jednou zalitovat toho, že EU už zakázala rtuťové teploměry. Přes jistou archaičnost…celý článek

    "Pokud je odolnost našeho obranného systému vysoká, daná choroba může probíhat bezpříznakově či s minimem projevujících se obtíží (organismus se s vetřelcem snadno vypořádá). Primární, vcelku „nevinná“ virová infekce se však může u rizikových osob zkomplikovat souběžnou infekcí bakteriální, kdy vznikne kupříkladu zánět plic, který už je závažným onemocněním, někdy dokonce ohrožujícím život,“ dodává.

  • Jak se chovají viry?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Viry patří mezi nebuněčné organismy rozmnožující se jako cizopasníci uvnitř buněk, které napadnou. Přenos virové infekce nejčastěji probíhá kapénkovou cestou, tedy vdechnutím, spolknutím… Na vině též bývají neuvědomělé doteky na tvář, rty či nos poté, co jsme se drželi tyče (madla) v tramvaji, autobuse nebo platili cash bankovkami/mincemi.

    Jak dlouho vlastně virus přežije v okolním prostředí? Od minut po hodiny, záleží na mnoha faktorech a typu/subtypu daného mikroorganismu.

    10 rad, jak posílit dětskou imunitu aneb skoncujte s věčnou rýmou

    10 rad, jak posílit dětskou imunitu aneb skoncujte s věčnou rýmou

    Jak to, že některé děti jsou celý podzim a zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění…celý článek

    Virového původu zpravidla bývají zejména záněty horních cest dýchacích, vedlejších nosních dutin, mandlí či průdušek. Inkubační doba respiračních onemocnění se pohybuje v řádu dnů.

    Rizikové skupiny? Malé děti, starší osoby (zejména lidé výrazně vyššího věku), pacienti s přidruženým (chronickým) onemocněním: kardiovaskulárním, dýchacích cest, diabetici apod. U těchto skupin existuje vyšší riziko komplikací (včetně bakteriální superinfekce!) a koneckonců i vzniku onemocnění jako takového.

  • Co všechno viry způsobují?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Akutní respirační onemocnění (ARO) patří mezi méně závažná. Zánět nosohltanu, rýma, zvýšená teplota (nikoli horečka). Viníkem bývají běžné respirační viry – např. rinoviry či adenoviry.

    Onemocnění, která mají charakter chřipky: Nemusí se vždy jednat o „pravou“ chřipku. Průběh těchto onemocnění je závažnější než u akutních respiračních chorob, bývá přítomen horečnatý stav (vysoké horečky!), intenzivní bolesti svalů, kloubů, hlavy, vzácně může jít o těžký stav s ohrožením života.

    Jak se léčí virové onemocnění? Léčba je pouze symptomatická, takže pacient podle potřeby užije léky na bolest, teplotu nebo pro uvolnění nosu. Zdolání nemoci pomůže zvýšený příjem vitaminů (nejlépe v přírodní formě), dostatek tekutin a dodržování tzv. respirační etikety, abychom onemocnění nerozšiřovali dále, na své rodinné příslušníky či spolupracovníky.

  • Jak vypadá pravá chřipka

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Obecně se rozdělují do několika skupin, nejvíce obávaná je chřipka typu A, která může vyvolávat nebezpečné pandemie (celosvětové šíření nových variant viru, vůči nimž populace není odolná), viry chřipky typu B se často podílejí na sezónních epidemiích, ale nevyvolávají pandemie, viry chřipky typu C bývají obecně vzácnější.

    „Z hlediska možné závažnosti chřipkového onemocnění záleží na tom, zda jde o běžný virus, se kterým jsme se již v minulosti setkali (= sezónní, běžná chřipka, kterou většina z nás už někdy v životě měla). S určitou periodou dvaceti i více let (záleží na okolnostech) se však může objevit zcela nový typ viru, kterému pak říkáme pandemický.

    Vzhledem k tomu, že populace vůči němu nemá žádné protilátky, je schopen se šířit rychle a vcelku bez limitu, onemocní proto zpravidla velké množství lidí. Záleží samozřejmě na virulenci (schopnosti vyvolat klinicky se projevující onemocnění), kterou má každý typ viru odlišnou. Pro pravou chřipku je klasický: rychlý nástup, z plného zdraví zimnice, třesavka, vysoké horečky, schvácenost, bolesti kloubů a ‚celého člověka‘,“ podotýká MUDr. Jindrák.

    Jak léčit chřipku a jak poznat bakteriální komplikace běžného nachlazení? Čtěte ZDE

    Jak vypadala Kate coby malá a jak rostou její děti George a Charlotte?

    Jak vypadala Kate coby malá a jak rostou její děti George a Charlotte?

    Tyhle záběry zatím skoro nikdo neviděl. Fotky pocházejí ze čtvrt století starého svatebního videa a zachycují budoucí vévodkyni Kate se sourozenci…celý článek

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku