Spalničky se šíří! Mohou za to rodiče, kteří neočkují?

  • Spalničky se šíří! Mohou za to rodiče, kteří neočkují?
    Očkují se děti od 15 měsíců.
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    10. dubna  2018 
     12:58

    Spalniček mezi českými dětmi přibývá. Počet nakažených se počítá na desítky, což nezní hrozně, ale jelikož se proti nemoci očkuje, je to hodně neobvyklé číslo. Podobné lokální epidemie se v posledních letech objevují i v jiných evropských zemích. Příčina? Možná i klesající proočkovanost. 

  • Příčin je více

    Autor: Profimedia

    Malá lokální epidemie spalniček, která teď propukla v Praze a okolí, rozhodně není první podobného druhu. Čas od času se objevují i očkování navzdory – mimo jiné kvůli tomu, že očkování rozhodně nechrání stoprocentně a časem jeho účinky vyprchávají. Ale lékaři varují, že jich bude přibývat, čímž stoupne i riziko, že někoho postihnou závažné komplikace nemoci, nebo na ni dokonce někdo zemře.

    Na zvýšený počet pacientů se spalničkami upozornila na Facebooku lékařka Fakultní nemocnice Motol v Praze Barbora Řepová. Před spalničkami varovala v březnu také Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP). Nemocnice Na Bulovce a její Klinika infekčních, parazitických a tropických nemocí nicméně tvrdí, že není důvod k panice. Ve skutečnosti ani nejde o epidemii, na to je nemocných příliš málo. 

  • Co na vakcíně vadí?

    Autor: www.vakcinal.cz

    Převedeno na čísla: pražští hygienici v březnu mluvili o 23 nemocných, z toho je 14 dětí, které jejich rodiče proti nemoci nenechali očkovat, nicméně část z nch byla na očkování ještě malá. „Prozatím máme hlášeno 23 případů. Jde o 14 dětí ve věku od jednoho roku do sedmnácti let a devět dospělých. Vzhledem k tomu, že spalničky patří mezi vysoce nakažlivé infekce přenášející se vzduchem, tuto věc nepodceňujeme a aktivně ji řešíme,“ uvedl šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek. Postoj rodičů, kteří očkování proti spalničkám odmítají, označil za nezodpovědný. 

    Další příčinou vzestupu počtu případů nemoci je daleko větší pohyb lidí po světě, spolu s nimi se šíří i nemoci. A jelikož vakcína proti spalničkám nechrání navěky, jakmile se sem původce choroby dostane, může se šířit. Pokud navíc někdo nenechá děti očkovat, riziko nákazy stoupá ještě více. 

    Vakcína navíc chrání i proti zarděnkám, které jsou nebezpečné zejména pro těhotné ženy, a proti příušnicím, které při nákaze v dospělosti způsobují neplodnost mužů. 

  • Má smysl očkovat malé děti?

     
    Autor: profimedia

    Proti spalničkám se očkuje standardně v dětském věku, první dávka je dle očkovacího kalendáře ve věku 15 měsíců, druhá obvykle za šest až 10 měsíců. Očkování chrání hlavně v období, kdy jsou následky nemoci nejhorší, jeho účinek postupně věkem oslabuje. „Dospělí si mohou nechat vyšetřit protilátky z krve, zjistí tak svou odolnost či vnímavost vůči infekci nebo se můžou rovnou nechat očkovat. Osoby, které spalničky prodělaly, mají imunitu na celý zbytek života,“ uvedl lékař Rastislav Maďar, specialista na epidemiologii.

    „Až u třetiny spalniček se vyskytuje nějaká komplikace. Pravděpodobnost komplikovaného průběhu je vyšší do pěti let a nad 20 let věku. Komplikace zahrnují průjem, ušní infekce vedoucí k poruše sluchu, křeče, zápal plic, zánět mozku, bakteriální komplikace,“ říká Maďar.

  • Proč tu teď řádí spalničky? Mohou za to odpůrci?

     

    „Vzestup počtu případů spalniček v Evropě je očekávaná situace, u nás je proočkovanost v rámci Evropy i díky přetrvávající povinnosti této vakcíny lepší než v mnoha jiných zemích. V komunikaci s odpůrci očkování jsem osobně upozorňoval na to, že rodiče, kteří jim uvěří, mohou způsobit epidemie. Ty sice povedou ke zvýšení proočkovanosti následkem zvýšené poptávky po vakcínách, pro některé děti už ale může být pozdě,“ říká Rastislav Maďar, prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny.

    V Rumunsku onemocnělo tři a půl tisíce dětí a téměř dvě desítky jich na spalničky zemřely. V Česku na nemoc nikdo nezemřel od roku 1980. Před dvěma lety chorobě podlehlo batole v Berlíně, kde také vypukla lokální epidemie. 

    Poslední velká epidemie v Česku proběhla mezi dospívajícími počátkem 90. let, příčinou nebyli ani odmítači očkování, tehdy skoro nebyli, ani migrace, ale zřejmě nekvalitní vakcína. 

  • Kolik je nemocných?

    Spalničky se sice projevují převážně vysokou horečkou, kašlem a typickou vyrážkou po celém těle, pokud ale onemocní malé dítě či dospělý s oslabenou imunitou, přidávají se velmi často komplikace v podobě zápalu plic, zánětu středního ucha nebo zánětu mozku, často se přidávají bakteriální onemocnění oslabeného organismu.

    Nejhorší komplikace, jejíž pravděpodobnost je 1:600, je subakutní sklerotizující panencefalitida, tedy neléčitelné nervové onemocnění, na které desetina nemocných umírá ještě během prvních tří měsíců od propuknutí choroby. Dalších 80 procent nemocných zemře během následujících tří let a zbývajících 10 procent zemře do deseti let.

  • Jak má vypadat očkování?

    Autor: Shutterstock.com

    „Očkování každého dítěte musí posoudit lékař individuálně, pokud má pochybnosti, je možné odložit ho na později," radí vakcinolog Maďar. Avšak pokud očkování posunují nebo negují rodiče ve velkém bez zdravotního důvodu, ohrožují tím podle něj nejen své dítě, ale i ostatní, které nemohou být očkovány, i kdyby jejich rodiče chtěli. Na to, že za šířením spalniček je snižování počtu očkovaných dětí, letos poukázala i Světová zdravotnická organizace.

    Většina případů spalniček se objevila v zemích, kde proočkovanost klesla pod 95 procent – Francie, Německo, Itálie, Polsko, Rumunsko, Švýcarsko a Ukrajina. Teď epidemiologové očekávají vzestup počtu nemocných na Slovensku.

    Spalničky nejsou ale jen záležitostí Česka, Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) uvedlo, že loni bylo zaznamenáno přes 14 tisíc případů v zemích Evropské unie, předloni jich bylo „jen“ přes čtyři tisíce. Od roku 2016 podle ECDC zemřelo na spalničky 50 lidí. Značný počet pacientů hlásily v roce 2017 Rumunsko, Itálie, Řecko a Německo.

    Co říká lékař o očkování jako takovém? 

    Dáváte dětem hroznové víno? Pozor, je to nebezpečné!

    Dáváte dětem hroznové víno? Pozor, je to nebezpečné!

    Dáváte svým dětem, včetně batolat, hroznové víno? My taky, protože ho – zvláště když je bez pecek – milují, a navíc je zdravé, rozhodně zdravější než…celý článek

    Jak rostou děti Anny Geislerové, Leony Machálkové či Ivety Bartošové? Podívejte se!

    Jak rostou děti Anny Geislerové, Leony Machálkové či Ivety Bartošové? Podívejte se!

    Zatímco některé celebrity se snaží, aby se jejich děti před objektivy moc neobjevovaly, jiné je prezentují jako nedílnou součást svého života a běžně…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku