Kdy srážet horečku u dětí doma a kdy je to rozhodně na doktora?

  • Pokud se nedaří horečku snížit ani po 24 až 48 hodinách, vezměte dítě k doktorovi
    Foto: profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    20. října  2017 
     06:00

    Zásada číslo jedna: teplotu do 38 stupňů nesnižujeme, nad touto hranicí ano. Záleží však také na tom, jak se dítě celkově cítí – pokud například trpí na febrilní křeče, snižujte dříve, než vystoupá k této hranici. 

    Kdy je to na doktora

    • vždy, pokud se horečka objeví u dítěte mladšího 6 měsíců,
    • pokud má dítě starší 6 měsíců teplotu vyšší než 39 °C,
    • pokud dítě starší 1 roku při vysoké horečce silně bolí v krku, má kašel nebo vyrážku,
    • pokud teplota dítěte přesahuje 41 °C,
    • pokud dítě mělo febrilní křeče,
    • pokud se nedaří horečku snížit ani po 24 až 48 hodinách,
    • pokud je dítě velmi spavé nebo naopak velmi neklidné,
    • pokud se dítě chová neobvykle, blouzní, je vystrašené nebo nekomunikuje,
    • pokud má dítě problémy s dýcháním,
    • pokud si dítě stěžuje na bolest uší, popř. si mladší dítě na uši často s pláčem sahá (to může být příznakem zánětu středního ucha),
    • pokud dítě odmítá jídlo a pití, popř. vykazuje známky dehydratace,
    • pokud má dítě horečku jako následek přehřátí, např. v autě.

    Jak horečku u dětí snižovat

    Teplotu do 38 °C není obvykle třeba nijak snižovat (výjimku tvoří děti s chronickým onemocněním nebo děti, které dříve zažily febrilní křeče). Při horečce nad 38 °C se pro snižování teploty rozhodujeme na základě celkového stavu dítěte. Pokud dítě normálně spí, bez problémů jí a pije a má chuť ke hře, není snižování horečky nutné. Pokud se však dítě necítí dobře, je podrážděné nebo unavené, je tlumení horečky na místě.

    Na snížení horečky je možné podat:

    • paralenové čípky (nebo jiný přípravek s obsahem paracetamolu) – je možné je podávat od narození,
    • ibuprofen (v různé formě) – je možné jej podávat až od 6. měsíce věku dítěte, nesmí se podávat dětem, které jsou dehydrované nebo zvrací,
    • teplotu je možné snižovat také zábaly nebo omýváním vlažnou vodou ve vaně, ale nikdy ne v případě, že má dítě studené ruce a nohy,
    • dítěti nikdy nepodávejte aspirin, ten může vyvolat smrtelně nebezpečné onemocnění, tzv. Reyův syndrom.

    Mimochodem, miminko mladší tří měsíců byste měli při teplotě 38 °C vzít k lékaři. U takhle malých dětí může tato teplota znamenat nebezpečnou infekci. Tedy žádné snižování, žádné výmluvy, že horečka je vlastně pro tělo prospěšná. U takhle malého dítěte ne! 

    Čím měřit teplotu u dětí? 

    Pro měření teploty se dnes nejčastěji používají digitální teploměry, které mají podobu klasického teploměru se špičkou. I když někteří výrobci slibují naměření teploty během několika sekund, obvykle je nutné nechat teploměr na místě měření podstatně déle (půl minuty až minutu), dokud není měření skutečně ukončeno. Digitální teploměry jiného tvaru (v dudlíku, čelní teploměry) bývají málokdy přesné.

    Přesnější, ale poměrně drahé, jsou ušní teploměry využívající k měření infračerveného paprsku. Ty se mohou vyplatit, pokud je dítě často nemocné, protože měření je s nimi rychlé a pohodlné. Je však třeba v tom získat určitý cvik. 

    Jak dětem měřit teplotu? 

    U kojenců a batolat se teplota obvykle měří v konečníku. Aby nebylo měření pro dítě nepříjemné, naneste na špičku teploměru trochu vazelíny, dětského oleje nebo krému proti opruzeninám. Zapněte teploměr a položte dítě buď na záda a přitom mu přitlačte nohy k bříšku, nebo ho položte na bříško a ruku mu přiložte na zadeček. Teploměr zasuňte do konečníku na zhruba 1,5 až 2,5 cm. Teploměr ponechte na místě, dokud nebude měření ukončeno. Po použití špičku teploměru vždy omyjte mýdlem a opláchněte tekoucí vodou.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku