Nejdůležitější věc, kterou musíte dělat, když je dítě nastydlé. Víte jakou?

  • Nejdůležitější věc, kterou musíte dělat, když je dítě nastydlé. Víte jakou?
    Naučte ho smrkat, bude se to hodit.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    21. listopadu  2017 
     06:00

    Zbavte ho hlenů. Tak zní rada číslo jedna, jakmile začne vaše dítě posmrkávat a pokašlávat. Jinak stoupá riziko, že dostane zánět uší, dutin nebo průdušek.

  • Naučte ho smrkat, nebo odsávejte

    Podívejte se na video, jak používat odsávačku

    Je pravda, že některé děti mají nudli u nosu skoro pořád, ale choroba se jim nikdy víc nerozjede. Ale ani to není v pořádku, navíc je chyba spoléhat na to, že rýma bez následků přejde. Řešte ji.

    Dříve, než sáhnete po nějakých kapkách do nosu, měli byste ho vyčistit. Pokud dítě neumí spolehlivě smrkat, používejte odsávačku, a to nejen u kojenců, ale klidně u dítěte tříletého nebo čtyřletého. Když odstraňujete hleny hned, snižujete riziko, že se dítěti rozjede nějaká infekce. Navíc se mu bude lépe dýchat. Pokud jsou děti zahleněné a kašlou kvůli tomu, dávejte jim léky, které jim usnadní vykašlávání. Pozor, nesmí se dávat na noc, naposledy čtyři hodiny před tím, než jde dítě spát.

  • Zkuste solné roztoky

    Autor: Shutterstock

    K uvolňování hlenu jsou skvělé slabé solné roztoky, ať už domácí výroby nebo z lékáren – u dětí se kvůli hygieně přimlouváme za ty druhé. Solné roztoky lze na rozdíl od kapek na rýmu používat dlouhodobě a preventivně.

    Kdo má dítě s neustálou rýmou a souvisejícími potížemi, může zkusit nasální konvičku. Vyplatí se také používat zvlhčovače vzduchu, případně dát do pokoje, kde dítě spí, mokrý ručník přes noc. Platí, že teplota na spaní by neměla být vyšší než osmnáct stupňů.

  • Pořádná polévka dělá divy

    Autor: Shutterstock.com

    My v redakci nedáme dopustit na pořádnou kuřecí polévku. Je posilující a přitom dobře stravitelná, navíc pomáhá tělu zbavovat se hlenu, obsahuje zeleninu i bílkoviny. Při její přípravě nepoužívejte žádná průmyslově vyráběná ochucovadla.¨

  • Napařování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zkuste napařování, ačkoli děti touto nabídkou asi nadšeny nebudou. Ale teplá pára, pozor, nesmí být vařicí, pomáhá uvolňovat ucpané dutiny. Ideální je z bylinkových odvarů, pozor na eukalyptové a jiné olejíčky, bývají hodně silné. Špatné nejsou ani koupele.

    Aby se hleny uvolňovaly, je potřeba, aby dítě přijímalo dost tekutin, zvláště když má horečku. Klidně z toho udělejte zábavu i za cenu toho, že pak ho to budete muset zase odnaučovat.

  • Med a cibule? Ano!

    Autor: archiv

    Někteří rodiče více než na cokoli jiného přísahají na med, ať už do čaje nebo na lžičce. Pozor, neměli byste ho dávat dětem mladším jednoho roku. Nehodí se také u už rozjetého kašle, může dráždit.

    U nás doma zase jede cibule. Když někoho trápí zahlenění a kašel, nakrájím cibuli na kostičky, zasypu cukrem a šťávu, která se uvolní, s úspěchem používám jako sirup proti kašli. Děti mají v této podobě s cibulí menší problém, než když jsem se snažila do nich dostat cibulový odvar.

  • Spánek a mazlení

    Autor: Shutterstock.com

    Spánek uzdravuje, to je fakt, děti proto potřebují dost spát, zvláště když se o ně pokouší nějaký virus nebo bakterie. Dbejte proto, aby měly dost spánku.

    K uzdravení přispívá i psychická pohoda, proto mu ji dopřejte. Pokud si to můžete dovolit, neodkládejte ho k filmům a pohádkám – pár jich samozřejmě nevadí, děti i kvůli tomu stonání milují – ale věnujte se jim, dívejte se s nimi, čtěte jim a mazlete se s nimi. Hlavně jim nevyčítejte, že vám svou rýmou či kašlem udělaly čáru přes rozpočet.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku