Zase mě bolí hlava, mami! Migréna u dětí a co na ni platí

Zase mě bolí hlava, mami! Migréna u dětí a co na ni platí
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
31. ledna  2018 
 06:00

Myslíte, že děti hlava bolet nemůže? Omyl, bolesti hlavy u dětí jsou častější, než si většina dospělých myslí. A jestli si vaše dítě stěžuje na bolehlav častěji, neměli byste to podceňovat. Migréna totiž není výsadou žen, ale velmi často ztrpčuje život i dětem ve všech věkových kategoriích.

Dětské bolesti hlavy mají různý charakter a průběh. Děti si můžou stěžovat na středně těžké až silné bolesti, může se jim chtít dokonce i zvracet, mohou trpět závratěmi nebo jim můžou vadit hluk a světlo. Migréna patří k chronickým onemocněním a u dětí se vyskytuje asi ve 4 procentech. Před pubertou jí častěji trpí kluci, po pubertě se poměr obrací a mezi 30. a 40. rokem života jsou migrénou postiženy třikrát častěji ženy.

Diagnóza je někdy složitá

Pokud jde o frekvenci, trvání a tíži příznaků, jsou velmi variabilní. Proto není tak snadné diagnózu migrény určit. Velmi důležité jsou podrobná anamnéza, pečlivé vyšetření a hodně času. Neexistuje žádný specifický diagnostický test, který by migrénu okamžitě prokázal, a i takové testy jako CT nebo MR jsou při zobrazení „normální“ a ani EEG nemusí vykazovat žádné charakteristické rysy.

Odkud se bolest bere?

Ani u dětí nemusí každá bolest hlavy znamenat typickou migrénu. „Některé bolesti jsou vyvolané v oblasti krční páteře, mohou typickou migrénu imitovat,“ říká dětská lékařka Alexandra Vidnerová. Pokud ale o migrénu jde, příčinou můžou být vedle dědičnosti taky emocionální vypětí, únava, stres (u dětí zkoušení, testy), hlad, náhlá změna počasí či reakce na potraviny. Objevit se může dokonce i u kojenců, kdy malé dítě prochází periodickými atakami, které se mohou projevit rotací hlavy ke straně, zvracením či bolestivým pláčem. Průběh může být dramatický a trvat i několik hodin. Kojenecké migrény by měly odeznít do tří let.

Co pomůže proti migréně

Terapie je jednak akutní, kdy se léčí izolovaný záchvat, jednak preventivní. První krok by měl být vždy nemedikamentózní. Každá dlouhotrvající bolest hlavy je vždy důvodem k vyšetření, může signalizovat jiné nemoci. Zpočátku ale ovlivněte spouštěcí faktory migrénových bolestí hlavy. Velmi často postačí vynechat některé potraviny (sýry, čokoládu), přidat fyzickou aktivitu, relaxační cvičení či redukci hmotnosti.

Pomáhá také klid a vyvětrání místnosti, v níž dítě je. Při lehkém záchvatu postačí analgetika vhodná pro děti. Pokud je dítě zvrací, je vhodné je kombinovat s antiemetiky – v tabletách nebo čípcích. A ještě jedna rada: na migrénu zabírá procvičování obličejových svalů. A pozor na žvýkačky, žvýkání bolest hlavy zvyšuje! Někteří rodiče si pochvalují bio feedback. Není to sice nejlevnější, ale prý přináší výsledky. Jde o nenávykovou metodu, která nebolí a nemá vedlejší účinky.

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku