Netrpí vaše dítě poruchou příjmu potravy? Kdy se začít bát?

Netrpí vaše dítě poruchou příjmu potravy? Kdy se začít bát?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
27. ledna  2018 
 06:00
Dnes není bohužel nijak výjimečné, že se o svou váhu zajímají už osmiletí školáci. Tlak okolí bývá velký, štíhlost se bohužel pokládá za modlu. Snadno tak získají dojem, že nemohou být dost dobří a uznávaní, když budou mít i jen pár kilo navíc. Byť jen domnělých. 

Pak je jen na nás, rodičích, snažit se jim vysvětlit, že nezdravé hubnutí je nebezpečné a hlavně, být ostražití a hlídat, zda se jejich stravování „nezvrhne“ špatným směrem. Na druhou stranu je zbytečné být nervózní jen proto, že váš dospívající potomek přemýšlí o své hmotnosti a vybírá si, co bude nebo nebude jíst. Nemusí to hned znamenat, že trpí poruchou příjmu potravy. Pokud si ale všimnete nezvykle rychlého hubnutí nebo výmluv týkajících se jídla, je na místě být ve střehu. Podle posledních mezinárodních průzkumů až 10 procent lidí, kteří ve svém životě bojovali s některou z poruch příjmu potravy, uvádí, že jejich onemocnění propuklo již před desátými narozeninami.

Následky jsou většinou trvalé

Poruchy příjmu potravy, ať už jde o bulimii (záchvatovité přejídání a následně vyvolání zvracení), nebo mentální anorexii (duševní nemoc spočívající v odmítání jídla a zkreslených představách o svém těle), se vyvíjejí plíživě a zpočátku velmi nenápadně, jejich následky ale bývají velmi vážné a nevratné. Ať už je to život ohrožující podvýživa, poranění a selhávání vnitřních orgánů, deprese, poškození zubů, jícnu a dásní, lámavost kostí a další. V některých případech nemoc dokonce končí smrtí. Poruchy příjmu potravy se týkají především dívek, ale výjimkou nejsou zdaleka ani případy onemocnění u chlapců.

Jak odhalíte, že dítě má problém?

Předcházet těmto poruchám můžete jen tím, že budete s dětmi otevřeně mluvit, vysvětlovat a varovat. Často jsou ale rodiče bezmocní, ač se snaží sebevíc. Poznat na svém dítěti, že sklouzává do velkého problému, není snadné, nemocní totiž většinou dokáží poměrně dlouho dokonale a důsledně „mlžit“, předstírat a maskovat. Kdy byste měli rozhodně zpozornět? Nejběžnější příznaky jsou:

*rychlá a dramatická ztráta hmotnosti

*posedlost svým tělem

*radost a vychloubání z velkého úbytku kil

*projevy nízké sebeúcty až pocity úzkosti, deprese

*neustálá kritika vlastní osoby

*nereálný pohled na své tělo (vidí se jako obézní, ačkoli je naprosto normální)

*dítě jí samo nebo tajně

*dítě se vyhýbá rodinným obědům, oslavám a jiným akcím, kde se bude jíst

*okamžitě po jídle se zavře v koupelně nebo na záchodě

*zakrývá úbytek hmotnosti volným oblečením

VIDEO: Jak naučit děti jíst zdravě? Podívejte se na naše video!

Začněte jednat!

Jakmile pojmete podezření, že s vaším dítětem není něco v pořádku, vypadá nezdravě, vymýšlí si stále nové výmluvy, proč nemůže jíst, nebo se naopak tajně přejídá, neustále kritizuje a shazuje samo sebe a užírá se myšlenkami, že není dost dobré, na nic nečekejte a vyrazte do boje. Prvním krokem je komunikace. Diskutujte s ním o jeho názorech a obavách, zeptejte se na rovinu, zda je nespokojené s tím, jak vypadá, a proč si myslí, že není dost hubené. Ať už je vaše dcera (nebo syn) ochotna se vám otevřít, nebo rozhovor odmítá, v obou případech se obraťte na pediatra a vše s ním zkonzultujte. Pokud vaše podezření potvrdí, pravděpodobně vás odešle za odborníkem na poruchy příjmu potravy a také psychologem či přímo psychiatrem. Jedním z řešení léčby jsou skupinové terapie, ve vážných případech je doporučena dlouhodobější hospitalizace.

Jak můžete pomoci vy?

Využijte každou příležitost, abyste v rámci vaší rodiny dbala na zdravou a vyváženou stravu a zdůrazňovala, jak je to důležité pro správný růst a vývoj, také ale pro krásné vlasy a pokožku, že zdravé jídlo dodává energii, kterou potřebujete všichni proto, abyste mohli dělat vše, co máte rádi. Také byste měli společně diskutovat o tom, co vidíte v televizi, v atraktivních ale nesmyslných reklamách a na internetu, vysvětlovat, že ne vše, co se tam prezentuje, je skutečné a z reálného života, že fotografie mohou být upraveny, modelky ve skutečnosti ani zdaleka nejsou tak perfektní, jak vypadají na obálkách časopisů. Trpělivě posilujte sebevědomí a sebedůvěru dítěte, zdůrazňujte, co je na něm originální, krásné a nezaměnitelné.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku