Fotíte rádi své děti? Snímky mohou odhalit nádor v oku!

Aplikace CRADLE White Eye Detector pomůže odhalit nádor v oku
Foto: CRADLE White Eye Detector
Sdílej na facebooku
17. února  2018 
 08:22
Neuvěřitelné! Obyčejná rodinná fotografie může pomoci zjistit zákeřné nádorové onemocnění oka u malých dětí. A zachránit jim zrak i zdraví díky včasné léčbě. 

Prvním příznakem takzvaného retinoblastomu může totiž být mimo jiné zvláštní bílá skvrna v oku batolete, která je viditelná na fotografiích pořízených s bleskem. A právě s tímto poměrně vzácným onemocněním si klade za cíl seznámit veřejnost letošní Den dětské onkologie, který připadá na neděli 17. února. 

Choroba postihne každý rok sice „jen“ necelou desítku dětí, přesto se vyplatí nepodceňovat varovné signály, které se mohou objevit. Čím dříve se totiž malý pacient dostane do rukou specialistů, tím větší je šance na úplné vyléčení. Pozdní zahájení léčby může mít v nejhorším případě za následek až chirurgické odstranění oka. Bohužel i v případě, kdy se lékařům oko podaří zachránit, v místě, kde nádor rostl, zůstane vidění poškozeno, protože tu vznikne jizva.

Šance na vyléčení je obrovská

Samozřejmě pokud objevíte bílý odlesk oka na jedné fotografii, nemusí to vůbec nic znamenat, když je ale zřetelný na více snímcích, nejspíš je něco špatně, uvádí Zdravotnický deník. Stejný efekt pak může být vidět také v šeru. Oko postižené retinoblastomem totiž vypadá za šera s rozšířenou zorničkou a pod určitým úhlem dopadajícího světla jako kočičí oko v noci.

Když se maminka Lucie K. dozvěděla, jaká nemoc postihla její malou dcerku, netušila vůbec nic o varovných příznacích ani možnostech léčby. Pátrala proto sama na zahraničních webech a příběhy dětí s nádory v pokročilém stadiu, které vytlačovaly oko z hlavy, a obrázky batolat po operačním odstranění oční bulvy, ji pochopitelně ještě více vyděsily.

Uklidnili ji až čeští lékaři, kteří ji ubezpečili, že pokud nádor nemetastazoval nebo nemá další ložisko v mozku, je šance na vyléčení její holčičky téměř stoprocentní. Aby měli ostatní rodiče nemocných dětí k dispozici adekvátní a odborné informace, založila Lucie ještě s další maminkou podobně postižené malé pacientky webové stránky retinoblastom.estranky.cz, které se problematice tohoto typu dětského nádoru věnují. Píše mimo jiné o tom, že existuje APLIKACE, která rodičům pomůže problém odhalit. 

Hlavně odhalit nepřítele včas

Podle Zdravotnického deníku je v České republice retinoblastom diagnostikován zhruba u osmi dětí do pěti let věku. Velká osvětová kampaň má upozornit zejména na dva hlavní příznaky. „První a nejčastější je bělavý odlesk v zornici, který je nejlépe vidět na fotografiích pořízených s bleskem. Každé dítě, u něhož na fotografii uvidíme takovýto odlesk, by mělo být ošetřeno očním lékařem. Druhý nejčastější příznak je šilhání. Tam, kde retinoblastom roste, oko nevidí a dítě ho otáčí tak, aby v ose zraku mělo část sítnice, kde retinoblastom není,“ říká Karel Švojgr z Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. LF a FN Motol, což je jedno ze dvou pracovišť, která se na malé pacienty s retinoblastomem orientuje (druhé je ve FN Brno).

Bohužel ani vyšetření červeného reflexu v zornici, které se provádí již u miminek v porodnici v rámci novorozeneckého screeningu, ani během prohlídek u praktického dětského lékaře se tento problém většinou zachytit nepovede.

Strach musí stranou

Diagnózu stanovuje oční lékař při vyšetření v celkové anestezii, které má za cíl určit stadium nádoru a počet ložisek. Retinoblastomy se rozdělují podle velikosti od typu A do E, kdy E značí, že je postižena v podstatě celá oční koule. Typ A přitom ještě ani nepoškozuje ostrost vidění – ta se zhoršuje až od typu B, od typu C pak je možné nádor identifikovat právě na fotografii. A jak vypadá léčba? Nádor se odstraní – vypálí laserem, zmrazí dusíkem nebo se zblízka ozáří. Následuje chemoterapie nebo radioterapie. Skvělou zprávou je, že u nás lékaři nově používají léčebnou metodu, díky níž mohou dětské oko zachránit i v pokročilém stadiu nádoru. U pacientů s dědičnou formou, kteří mají během života rostoucí riziko sekundárního onkologického onemocnění, se navíc nyní od deseti let věku provádí také každoroční preventivní magnetická rezonance, aby byl u nich případný nádor odhalen co nejdříve.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku