Umíte dětem dávat paralen či brufen? Pozor na předávkování!

  • Umíte dětem dávat paralen či brufen? Pozor na předávkování!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    6. března  2018 
     06:00

    Určitě si říkáte, že nic takového se přece nemůže stát. Ovšem dost byste se divili, kolik podobných omylů mezi rodiči panuje. Řada z nich totiž neví, že riziková je především kombinace přípravků mezi sebou. A to i těch, které obsahují stejnou účinnou látku. Co se může vlastně stát?

  • Pozor na různé léky se stejnou účinnou látkou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Většina léků, které rodiče při nachlazení nebo chřipce svých dětí používají, obsahuje buď paracetamolum, nebo ibuprofen. A i když si říkáte, že takový lék s paracetamolem přece není nebezpečný, pravda je jiná. I ten dokáže zabít – pokud ho užijete ve zvýšeném množství. Proto je nutné postupovat podle doporučení lékaře. 

    A pozor! Pokud si myslíte, že můžete klidně a bez obav kombinovat po dvou hodinách různé přípravky obsahující paracetamol, i tady se mýlíte! Možná se léky jmenují jinak, ale díky stejné účinné látce jich do těla dáváte více a účinek se tedy automaticky sčítá. Dát dítěti sirup Panadol a k tomu ještě pro jistotu tabletu léku Paralen je naprosto nevhodné! Kýženého výsledku nedosáhnete, ale dítěti můžete vážně uškodit. A nebezpečí předávkování hrozí zejména u dětí!

  • Co hrozí?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Co se může při předávkování stát? „Hrozí poškození jater a někdy i ledvin. Jaterní léze může skončit až nutností transplantace jater, v nejhorším případě smrtí,“ vysvětluje Petra Dvořáková z Pediatrické kliniky FN v Motole. Celková denní dávka by neměla přesáhnout 60 miligramů na jeden kilogram. Známky závažného poškození se můžou projevit po dávkách od 150 mg/kg.

    A jak vypadají příznaky předávkování? Ty první se mohou objevit už do čtyřiadvaceti hodin od podání léku a zahrnují nevolnosti, zvracení, pocení, nechutenství či ospalost. Bohužel většinu z nich mohou rodiče připisovat viróze, přitom v případě předávkování je nezbytné co nejdříve vyhledat lékaře a podat na otravu lék. Ten by se měl podat do 24 hodin po požití, ideálně do osmi hodin.

  • Kolik ibuprofenu je příliš?

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    V případě ibuprofenu je situace podobná. „Otrava ibuprofenem se vyskytuje při dávkách 400 mg/kg a vyšších, nicméně nedoporučuji překračovat dávku 100 mg/kg. Otrava se může projevit nevolností, zvracením, letargií či suchem v ústech. Na předávkování neexistuje žádná specifická léčba,“ říká lékařka.

    Pokud jde o kombinaci paracetamolu s ibuprofenem, je možná. Má-li dítě skutečně vysokou horečku, je možné užít paracetamol a následně pak už po čtyřech hodinách ibuprofen. Příklad: V 17 hodin jste dali dítěti při horečce téměř děvatatřicet paralen v odpovídající dávce. Po čtyřech hodinách jste naměřili stejnou teplotu. Nemůžete znova podat paralen (jsou to pouze čtyři hodiny), takže dáte dítěti brufen v odpovídající dávce. Takhle můžete oba léky v průběhu 24 hodin střídat.

    Víte, jak vybrat dětskou výživu pro děti od jednoho roku? Odpověď najdete v našem VIDEU: 

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku