Pozor, batole! Které pády a odřeniny už jsou nebezpečné?

  • Pozor, batole!  Které pády a odřeniny už jsou nebezpečné?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    16. května  2018 
     06:00

    Hlídáte dítě na každém kroku? Trnete strachy, aby nespadlo ze schodů nebo nenarazilo na svém pastovém mini skútru do plotu či zaparkovaného auta? Na rovinu, batolata padají. Je to normální a nejspíš se vám nepodaří tomu zabránit. Na co byste ale měli dávat pozor? Kdy stačí nalepit náplast a naopak ve kterých případech vyhledat lékařskou pomoc?

  • Kde je ta hranice?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Batolecí roky jsou plné modřin, boulí, odřených kolen a nejrůznějších pohmožděnin. Období těchto „úrazů“ se nevyhne ani vašim malým objevitelům, když se učí chodit, zkouší vylézt na vše, co je zrovna v dosahu a rozběhnou se po svých do světa.

    Ano, některé maminky okamžitě volají lékaře pokaždé, když se některá z jejích „opiček“ bouchne do čela nebo zakopne o obrubník a odře si ručičku, jiné zase razí heslo „ než vyrosteš, tak se ti to zahojí“ a s nějakou tou provozní „nehodou“ v podobě naraženého zadečku, silničního lišeje nebo natlučeného nosu si příliš hlavu nelámou. Kde je ta hranice? 

  • Jsou časté pády normální?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ano, jsou! Každý zkušený rodič ví, že v období, kdy se vaše ratolest postaví na vlastní nohy a pustí se do prostoru, je téměř nemožné zabránit nehodám. A to i v případě, že budete malému chodci od rána do večera v patách. Věřte, že tak rychlí nejste.

    „Náš syn je hodně živé dítě. I chodit začal poměrně brzy, ještě mu nebyl ani rok. Následujících deset měsíců pak snad neminul den, aniž by někam nenaboural, nenarazil, neříznul se nebo nepraštil do hlavy. Denně nová boule, podlitina, strup, monokl na oku, odřený loket, koleno, brada, čelo i rameno, případně nějaká ta řezná rána. Zlepšilo se to až s druhými narozeninami, když získal v pohybu větší jistotu a neměl potíže s rovnováhou,“ svěřuje se Jarka (34).

    Maminka tříletých dvojčat Zuzana (30) zase s úsměvem říká: „Naše holky byly neustále samá modřina a škrábanec, i když jsem se vážně snažila zamezit karambolům. Jenže u dvojité porce rozeběhnutých neřízených střel se to hlídá dost těžko, zvláště když se každá vydá jiným směrem. Až jsem se občas bála, že nás budou babičky nebo „tety“ v mini školičce, kam chodily, podezírat, že jim doma ubližujeme a tlučeme je.“ Lékaři ale dobře vědí, že modřiny u batolat jsou normální, i když někdy vypadají hrozivě (pokud se tedy neobjevují masivně a bez zjevné příčiny).

  • Už zase! Co mám dělat?

    Na kolo rozhodně patří správná helma. Zabrání nebezpečnému úrazu hlavy.
    Na kolo rozhodně patří správná helma. Zabrání nebezpečnému úrazu hlavy.
    Autor: iStock

    Snažte se zachovat klid a jednat s chladnou hlavou. Nestresujte se z každého pádu. Je samozřejmé, že vás trochu vyděsí, když se váš malý divoch „rozplácne“ poprvé, věřte ale, že po páté až desáté podobné „nehodě“ budete už stoprocentně klidnější. Brzy zjistíte, že drobné či větší karamboly jsou běžnou součástí každého dne a vaše batole se z nich většinou brzy oklepe bez jakýchkoli následků. A co vy?

  • Tohle se osvědčilo!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Zapamatujte si pár důležitých věcí, které radí ostatní rodiče:

    • Pokud jde jen o menší „nehodu“, ta nejlepší věc, kterou můžete udělat, je nedramatizovat situaci a moc nelitovat. Batolata jsou bystří pozorovatelé a bedlivě sledují vaše reakce. Co z toho plyne? O co více se rozněžníte a čím intenzivněji budete odřeného atleta litovat, tím delší plačící a fňukající „scénka“ vás čeká. „Pokud nevidím krev, jsem v klidu. Se starší dcerou jsem se bála snad všeho, syna jen uklidním, utřu, dám mu pusu, pofoukám bebíčko a jede se dál,“ přiznává Věra (33).
    • Starý dobrý led je váš nepostradatelný a téměř univerzální pomocník. Můžete ho dát na jakoukoli podlitinu, otok nebo bouli. Skvělé jsou chladicí pytlíčky a gelové polštářky, které se dají nachladit do ledničky, případně do mrazáku, výborně poslouží také sáček mražené zeleniny, v případě nouze zafunguje sáček obyčejné rýže, který dáte na chvíli „zamrazit.“
    • Horšími situacemi jsou ty, kdy se dítko uhodí do hlavy. Po takovém nárazu, pokud si nejste jisti, zda vaše batole neutrpělo otřes mozku, je nutné ho bedlivě sledovat a udržovat bdělé, dokud ho nezkontroluje lékař. Lehká poranění hlavy obvykle nevyžadují lékařské ošetření, pokud se ale objeví nevolnost, zvracení, malátnost nebo potíže se zrakem, v takovém případě je nejvyšší čas volat pomoc, klidně i sanitku rychlé záchranné služby.
  • A kdy je to na doktora?

    Nehledejte diagnózu na internetu, raději se poraďte s dětským lékařem.
    Nehledejte diagnózu na internetu, raději se poraďte s dětským lékařem.
    Autor: iStock

    Velká část batolecích „úrazů“ není nijak závažná a hojí se zpravidla velmi rychle, existují ale samozřejmě případy, které jsou oprávněným důvodem k obavám. Čeho byste si měli všímat, co sledovat a jaké varovné signály nikdy nepodceňujte?

    • Divné chování: většina dětí upadne, popláče si, dožaduje se pár minut utěšování a během chvilky už o ničem neví a zapojí se zpátky do hry. To je dobré znamení. Pokud se vám ale zdá, že dítko má najednou změněnou náladu, chová se jinak než obvykle, působí podrážděně nebo je zničehonic unavené nebo spavé, kontaktujte lékaře.
    • Ztráta vědomí: v případě, že dítě upadne do bezvědomí (i kdyby tento stav trval pouze chviličku, třeba jen několik vteřin), pokaždé vyhledejte neprodleně lékařskou pomoc. Stejně postupujte i v situaci, kdy má dítě potíže s orientací v prostoru, koordinací pohybů nebo působí zmateně.
    • Zvracení a (nebo) horečka: obojí jsou známkami toho, že s děťátkem není něco v pořádku. A pamatujte, že tyto příznaky se mohou objevit bezprostředně po zranění, také ale až s odstupem několika hodin nebo dokonce dnů. Opatrnost je proto na místě.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku