Mužská rýmička: Proč otcové s nudlí u nosu trpí více než matky?

Mužská rýmička: Proč otcové s nudlí u nosu trpí více než matky?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
1. prosince  2016 
 08:55

Jak to, že mnozí muži snášejí běžnou rýmu a s ní spojené potíže tak špatně a musí kvůli nim nezřídka ulehnout, zatímco ženy s nimi dále fungují doma i v práci? Jsou muži větší bolestínci? Nebo je v tom ještě něco jiného, když muži na druhou stranu mnohdy hrdinně snášejí větší bolest a přecházejí vážné příznaky?

Víte, že existuje souvislost mezi pohlavními hormony a rýmou? Nebo taky mezi rýmou a infarktem? Vtip je v tom, že ženské pohlavní hormony, které až do přechodu chrání ženská srdce, podobně působí i v případě rýmy.

Odborníci z australské University of Queensland, kteří se rýmou do hloubky zabývali, tvrdí, že ženské pohlavní hormony přimějí imunitu k silné reakci na rýmu, aby ji tělo rychle zlikvidovalo.

Jako by si nemohly dovolit ulehnout a nechat rodinu či kolegy, ideálně obojí, na holičkách. K horšímu průběhu rýmy u mužů nejspíše naopak přispívá i fakt, že dokud nepadnou, často nad prvními příznaky naopak mávají rukou a o to více je pak skutečný nástup rýmy skolí.

...
...
Autor: Shutterstock.com
MÁ VÁŠ MANŽEL RÝMIČKU? SLÁVA! MŮŽE VÁM VYHRÁT WELLNESS POBYT ZDARMA

Jinými slovy: když se o ženu pokouší rýma, koupí si kapky a zázvor a průběžně se aspoň trochu kurýruje, aby mohla jet jako stroj dále. Když se rýma pokouší o muže, nedělá nic, takže když se mu rozjede, nastupuje fáze dvě, totiž nejhorší mužská nemoc na sedm: rýmička. 

Mužům podle vědců hrozí, že se u nich rýma v takovém případě zkomplikuje například zánětem dutin, který způsobují bakterie a u něhož bývá nutná léčba antibiotiky. Přesto jsou mnozí z nich nadále schopní hlásat, že nic brát nebudou, protože přece nejsou bábovky. Případně si vezmou příliš slabou dávku, což už před několika lety doložila jedna česká práce od odborníků z Farmakologického ústavu 2. lékařské fakulty v Praze. Muži, když už se rozhodnou si lék vzít, zdánlivě logicky vycházejí z dávkování na krabičkách, které však vůbec nemusí odpovídat tomu, kolik účinné látky by potřebovali. Množství léků se uvádí na průměrného sedmdesátikilového člověka, ale například u paracetamolu nebo ibuprofenu skutečně efekt hodně záleží na tom, kolik člověk váží. 

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

10 rad, jak posílit dětskou imunitu aneb skoncujte s věčnou rýmou

10 rad, jak posílit dětskou imunitu aneb skoncujte s věčnou rýmou

Jak to, že některé děti jsou celý podzim a zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku